Tuesday, March 12, 2013

Σερβία: Εντός του μήνα η συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο

«Η Πρίστινα, που μέχρι τώρα επέμενε ότι οποιαδήποτε λύση, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο νομικό της πλαίσιο, υποχώρησε» είπε ο κ. Νίκολιτς .....
Η Σερβία και το Κόσοβο θα υπογράψουν εντός του μήνα συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, καθώς υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον δεν ανέφερε τέτοια συμφωνία μετά τις χθεσινές συνομιλίες της με τη σερβική ηγεσία στις Βρυξέλλες και έκανε μόνο λόγο «ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση».



«Η Πρίστινα, που μέχρι τώρα επέμενε ότι οποιαδήποτε λύση, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο νομικό της πλαίσιο, υποχώρησε»
είπε ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχαν συνομιλίες με την κ. Άστον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στις 20 ή στις 28 Μαρτίου. Ο κ. Νίκολιτς χαρακτήρισε τη συνομιλία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «ειλικρινή και χειροπιαστή», τόνισε ότι αφορούσε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις νόμων που έχουν υιοθετήσει οι αρχές της Πρίστινας, αλλά και των νόμων της Σερβίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία της σερβικής κοινότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται να υπάρξουν τέτοια αποτελέσματα, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε να επιτευχθεί συμφωνία με την Πρίστινα και αυτό να αποτελέσει κίνητρο για την ΕΕ να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία» είπε ο κ. Νίκολιτς.
«Η αλβανική πλευρά τονίζει ότι στο Σύνταγμα και στους νόμους της τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και σήμερα είναι ήδη εμφανές ότι πρέπει να φροντίσουν για τους πολίτες που ζουν στο Κόσοβο, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι όμηροι φιλοδοξιών πολιτικών από την Πρίστινα και πρέπει να τους διασφαλιστεί καλύτερη ζωή» πρόσθεσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε πολύ κοντά, αλλά τώρα αυτό εξαρτάται από το αν οι άνθρωποι στην Πρίστινα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βοηθήσουν το λαό ή μόνον την πολιτική τους καριέρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Η κ. Άστον η οποία θα μεταβεί την Πέμπτη στην Πρίστινα για συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Κοσόβου, δήλωσε ότι στη συνάντησή της με τη σερβική ηγεσία «έγινε ανασκόπηση της προόδου στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας». 

«Συζητήσαμε κυρίως για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί και για την ανάγκη οριστικοποίησης των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως για το βόρειο Κόσοβο ενόψει του επόμενου γύρου του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Στη συνάντηση υπογράμμισα τη σημασία επίτευξης συμφωνιών για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατό» τόνισε η κ. Άστον. 
Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν διαφωνήσει για μία σειρά ζητημάτων, από τα πανεπιστημιακά πτυχία έως τη λειτουργία των τελωνείων από την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ, πριν από δύο χρόνια, αλλά το ζήτημα του βορείου Κοσόβου είναι το πιο λεπτό.

Το Βελιγράδι ζητά αυτονομία και νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες για τους σερβικούς δήμους, κυρίως εκείνους στο βορρά. Η Πρίστινα έχει προτείνει χαμηλότερο βαθμό αυτονομίας.

Το αδιέξοδο γύρω από το ζήτημα της αυτονομίας των σερβικών δήμων απειλεί τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, στην οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος ώστε να αρχίσει η Σερβία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

.tovima.gr
12/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments :

  1. Έληξαν οι συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου....

    Πολλές προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του όγδοου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, η οποία πρόσθεσε ότι το χάσμα των δύο πλευρών «είναι στενό και βαθύ». Χθες ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκε επίσημα με τις δυο αντιπροσωπείες, διευκρίνισε.

    «Τώρα οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και θα έχουν διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες τους και τις επόμενες μέρες θα με ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους», ανέφερε η Κ. Άστον. Με τη δήλωσή της αυτή γίνεται σαφές ότι έληξε ο διάλογος σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

    Για πολλούς, ο συγκεκριμένος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας ήταν ο σημαντικότερος, ο κρισιμότερος και οπωσδήποτε ο δυσκολότερος.

    Ο Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι οι δύο πλευρές πέτυχαν μεγάλο βαθμό κατανόησης στην εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά σημείωσε ότι οι διαφορές στις θέσεις όσον αφορά τις αρμοδιότητες της μελλοντικής ένωσης των σερβικών δήμων στο Κόσοβο παραμένουν, κυρίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

    Οι υψηλοί τόνοι, στους οποίους στη διάρκεια της μέρας αναφέρονταν τα ΜΜΕ είναι φυσιολογικοί σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, είπε. Ο Θάτσι συμφώνησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες και είπε ότι αυτή τη φορά συμμετείχαν και νέα πρόσωπα, τα οποία δεν αποδέχθηκαν την πραγματικότητα στο Κόσοβο και χρειάστηκε χρόνος για να «προσαρμοστούν».

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι η Πρίστινα εμμένει στη θέση ότι η ένωση σερβικών δήμων δεν θα έχει εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες και ότι είναι έτοιμη να προσφέρει οτιδήποτε προέρχεται από το Σύνταγμα του Κοσόβου. Ο Θάτσι ανήγγειλε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί νέος γύρος του διαλόγου ακόμη και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, αν, όπως είπε, η Σερβία αποδεχθεί τις αρχές της Πρίστινας.

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=354953
    3/4/13

    ReplyDelete
  2. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε τη Σερβία....

    Η γλώσσα των τελεσιγράφων δεν κάνει για τη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκεϊ Λαβρόφ στην Τασκένδη, όπου συμμετείχε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
    «Υποστηρίζουμε με συνέπεια τις θεμελιώδεις θέσεις της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που ορίζει να επιλύνονται όλα τα προβλήματα αποκλειστικά στη βάση των αμοιβαίων συμφωνιών», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.Ο Ρώσος υπουργός υπενθύμισε ότι η Μόσχα έχει χαιρετίσει τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, υποστηρίζοντας το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    http://greek.ruvr.ru/2013_04_05/109994669/
    5/4/13

    ReplyDelete
  3. Kosovo too high a price to pay for EU, Serbian church says.....

    (Reuters) - Serbia's Orthodox Church warned on Saturday against a 'betrayal' of Kosovo, piling pressure on the ruling coalition as it weighs whether to cede the country's last foothold in its former province in exchange for talks on joining the European Union.

    The appeal by the patriarch comes before a Tuesday deadline for the government to tell the EU whether it accepts a plan to tackle Kosovo's ethnic partition between its Albanian majority and a small northern pocket populated by Serbs.

    Serbia considers Kosovo, steeped in history and myth, the cradle of the Serb nation and its Orthodox Christian faith.

    But Albanians are its 90-percent majority, many of them Muslims. They broke away in war in 1998-99 and Kosovo finally declared independence in 2008, but Serbia still has a fragile hold on a northern pocket where some 50,000 Serbs live.

    Rejection of the plan could cost Serbia a coveted place at talks on joining the EU, a process that would drive reform and help lure investors to the struggling Serbian economy, the biggest in the former Yugoslavia.......http://www.reuters.com/article/2013/04/06/us-serbia-kosovo-church-idUSBRE93508720130406?feedType=RSS&feedName=worldNews
    6/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin