Monday, March 18, 2013

Κύπρος: Πριν τη κρίσιμη ψηφοφορία στη κυπριακή Βουλή...Η μεγάλη Ώρα των Αποφάσεων (RIKsat online).....Αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρία της Ολομέλειας


---

Στις 4.00 η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.....Αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρία της Ολομέλειας

Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00 τοπική ώρα (1400 GMT).

Το Κοινοβούλιο είναι σε έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο για να επικυρώσει τη συμφωνία πριν οι τράπεζες ανοίξουν τις πύλες τους την Τρίτη το πρωί, καθώς η Δευτέρα είναι αργία.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να είναι θερμή καθώς υπάρχουν στη βουλή πτέρυγες που είναι αντίθετες με τη συμφωνία.
Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό επί τους παρόντος εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματος του ΔΗΣΥ.
--
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την απόφαση για την Κύπρο...... Πτώση και στην τιμή του πετρελαίου - Ερωτηματικά για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρωζώνη 

 

18 comments :

  1. Δυσφορία στην Κύπρο με τις δηλώσεις Σόϊμπλε....

    «Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόϊμπλε, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD.

    Ο κ. Σόϊμπλε υποστήριξε ότι την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, «ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι σοφότερες των σκέψεων στη Βουλή , επισημαίνοντας ότι αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με το Eurogroup, «τότε τα χειρότερα έπονται, ενώ εαν ψηφισθεί η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ρευστότητα και να λειτουργήσουν οι τράπεζες.

    Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καταβάλλει προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων προστασίας των μικροκαταθετών.

    Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom υπέβαλε γραπτώς προς τη Λευκωσία πρόταση για αγορά μιας ή δύο κυπριακών τραπεζών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τουλάχιστον έως τις 10 χθες το βράδυ, που ο ίδιος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν είχε υποβληθεί τέτοια πρόταση.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63798926
    18/3/13

    ReplyDelete
  2. Πούτιν: άδικη η δασμολόγηση των καταθέσεων
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο» το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Ο Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Πούτιν συνεκάλεσε έκτακτη σήμερα το πρωΐ, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.

    «Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως η δασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.

    ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/03/2013_488348
    18/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Путин считает несправедливым введение на Кипре допналога на вклады....

      Кипр по требованию ЕС объявил, что с депозитов до 100 тысяч евро спишут 6,75%, а с более крупных вкладов - 9,9%. Островное государство опасается массового оттока капиталов после принудительной реструктуризации вкладов, в связи с чем ЦБ Кипра запретил любые платежи и переводы местным банкам.

      МОСКВА, 18 мар — РИА Новости. Президент России Владимир Путин считает, что введение на Кипре дополнительного налога на вклады в банках стало бы несправедливым, непрофессиональным и опасным решением, сообщил пресс-секретарь главы государства Дмитрий Песков.

      Кипр по требованию ЕС объявил, что с депозитов до 100 тысяч евро спишут 6,75%, а с более крупных вкладов — 9,9%. Островное государство опасается массового оттока капиталов после принудительной реструктуризации вкладов, в связи с чем ЦБ Кипра запретил любые платежи и переводы местным банкам. Голосование по закону о налоге на вклады состоится в кипрском парламенте в понедельник. По оценке Moody's, банки РФ, проводящие операции с зарегистрированными на Кипре компаниями российского происхождения и кипрскими банками, рискуют 43-53 миллиардами долларов.

      Как сообщил Песков, в понедельник утром Путин провел оперативное совещание с руководством администрации, помощниками и советниками, курирующими экономические вопросы, на котором обсуждалась экономическая ситуация в еврозоне.

      По словам пресс-секретаря, на совещании глава государства повторил свой тезис, изложенный им ранее в послании Федеральному собранию, о том, что Россия заинтересована в деоффшоризации экономики, в том, чтобы экономические условия были везде абсолютно прозрачные и понятные, чтобы никто не мог их использовать для ухода от уплаты налогов и для укрывательства своих доходов.

      "В этом контексте, оценивая возможное решение о введении на Кипре дополнительного налога на банковские вклады, Путин сказал, что такое решение, в случае его принятия, будет несправедливым, непрофессиональным и опасным", — процитировал президента пресс-секретарь.

      РИА Новости http://ria.ru/economy/20130318/927769843.html#ixzz2Nsj48Vjs
      18/3/13

      Delete
  3. Υπάρχουν λεφτά στα ΑΤΜ λέει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.....

    Τη διαβεβαίωση ότι θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά οι τράπεζες στην Κύπρο έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας. Τονίζει ότι τα ΑΤΜ λειτουργούν κανονικά και οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν καθώς έχουν ανατροφοδοτηθεί.

    Σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι κύπριοι πολίτες, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού διαβεβαίωσε ότι αύριο οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως είναι διαμορφωμένα τα δεδομένα στην παρούσα στιγμή και σημείωσε ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, θα πρέπει να εκδοθεί διάταγμα και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομαλότητα και σταθερότητα.

    Παράληλλα, η κα Στυλιανού τόνισε ότι οι Αυτόματες ταμειακές μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης λειτουργούν κανονικά και μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό καθώς ανατροφοδοτήθηκαν από νωρίς το πρωί. Εξήγησε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην ανατροφοδότησή τους λόγω του Σαββατοκύριακου, οι οποίες αποκαταστάθηκαν.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=351306
    18/3/13

    ReplyDelete
  4. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Κύπρο σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ....Σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ....

    Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καθορίσει τη στάση του έναντι των δραματικών εξελίξεων στη μεγαλόνησο, αλλα και γενικότερα στην ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο προεδρός του Αλέξης Τσιπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, καθώς περιμένει τις τελικές προτάσεις του αριστερού κόμματος στην Κύπρο, για να προχωρήσει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

    Σε μεγάλο βαθμό η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφωθεί με βάση τις θέσεις του ΑΚΕΛ και το ενδιαφέρον έγκειται στο τι θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση, που το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου ζητήσει δημοψήφισμα, ακόμη και για έξοδο της χώρας από το ευρώ!

    Σε κάθε περίπτωση πάντως πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν αναγκαία την πρακτική εκδήλωση της αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό, με διοργάνωση κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων την Τρίτη στην Αθήνα.

    Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει έντονα στην πρόταση για ευρωπαϊκη διάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα του χρέους και να προωθηθεί μια συνολική λύση, στα πρότυπα εκείνης του 1953, που έδωσε τη δυνατότητα στην Γερμανία, να προχωρήσει στην μεταπολεμική ανορθωσή της.

    Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την Κυριακή αυτή την πρόταση, ενώ την Τρίτη το πρωί η πολιτική γραμματεία του κόμματος θα εξετάσει και πρωτοβουλίες για την προβολή της, καθώς εκτιμάται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, μετά τη φοβερή αβεβαιότητα, που ενέσκεψε για το ευρώ διεθνώς.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πάντως ότι η απόφαση των ευρωπαίων για την Κύπρο υποκρύπτει ένα σαφές σκληρό μήνυμα της Μέρκελ προς όσους θεωρεί ότι μπορεί να διαταράξουν την πορεία της προς τις εκλογές του φθινοπώρου, αλλά και παράλληλα διαψεύδει τις αυταπάτες όσων θεωρούν περίπου δεδομένη την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, όπως για παράδειγμα ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετά τις εκλογές αυτές.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264685
    18/3/13

    ReplyDelete
  5. Απότομα υποχωρούν οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές....Ο δείκτης FTSE κατέγραφε πτώση 1,2% και κυμαινόταν στις 1.188,31 μονάδες στις 10:06....

    Απότομα υποχωρούν τη Δευτέρα οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις ευρωπαϊκές αγορές να τραντάζονται από το ριζοσπαστικό σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο, το οποίο επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αν και ορισμένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις βουτιές ως ευκαιρία για αγορά.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε πτώση 1,2% και κυμαινόταν στις 1.188,31 μονάδες στις 10:06 ώρα Κύπρου, πτώση η οποία οφειλόταν κυρίως στις ζημιές ύψους 2,4% που καταγράφουν τραπεζικοί τίτλοι. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,52%, ο DAX της Φρανκφούρτης 30 1,48% ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 1,93%.

    «Η όλη κατάσταση στην Κύπρο μοιάζει σαν μια καταιγίδα σε φλιτζάνι του τσαγιού και η αδυναμία πρέπει να αγοραστεί. Αυτό είναι ένα μήνυμα από την Ευρώπη προς την Κύπρο να σταματήσει να συμπεριφέρεται λανθασμένα", δήλωσε ο Lex van Dam, Διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνων στη Hampstead Capital, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=126682
    18/3/13

    ReplyDelete
  6. Αχρείαστη η έρευνα για το ξέπλυμα....Πώς είναι δυνατόν οι υπουργοί Οικονομικών να ανακοινώνουν απλώς σε ηγέτη κράτους μέλους ότι σταματά η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες του?......

    Αρκετά είναι ερωτηματικά που προκύπτουν από την εσπευσμένη απόφαση της τρόικας για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το πρώτο και μεγαλύτερο έχει σχέση με τις βαριές κατηγορίες που για μήνες εκτοξεύονταν κατά της Κύπρου ότι δήθεν είναι ένα μεγάλο πλυντήριο βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.
    Η χώρα μας είχε στηθεί στον τοίχο και δεχόταν καθημερινά επιθέσεις από παντού σε σημείο μάλιστα που αποφασίσθηκε μετά από θυελλώδεις συζητήσεις να γίνει έρευνα όχι από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς αλλά και από ιδιωτικό οίκο.
    Μετά την απόφαση για το κούρεμα όλως αιφνιδίως το ξέπλυμα έγινε παρελθόν και η πολυθρύλητη έρευνα που ακόμα δεν έχει αρχίσει, μπήκε ήδη στο περιθώριο. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για το θέμα αυτό την Παρασκευή από οποιονδήποτε ευρωπαίο αξιωματούχο, στις δεκάδες δηλώσεις που έγιναν, για την Κύπρο. Ούτε την Παρασκευή, ούτε το Σάββατο, ούτε χθες. Το ξέπλυμα, από δήθεν μείζον θέμα για την ΕΕ, ξαφνικά ξεχάστηκε, ξεσκεπάζοντας με πανηγυρικό τρόπο το μοναδικό σκοπό για τον οποίο γίνονταν τόσος θόρυβος τελευταίους μήνες, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο, χωρίς υπερβολή: Ότι « ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα». Όπου πάπλωμα φυσικά είναι οι ρωσικές καταθέσεις και η όρεξη των ευρωπαίων που άνοιξε γι’ αυτές.
    Αν όντως η ΕΕ ενδιαφερόταν για το ξέπλυμα ή πίστευε ότι πράγματι η Κύπρος είναι παράδεισος δεν θα εγκατέλειπε αυτή τη θέση μόλις έβρισκε κάτι άλλο το οποίο θα έκανε το στόχο της πιο εύκολο, να βάλει χέρι στις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο, δηλαδή το κούρεμα. Η έρευνα λοιπόν που θα γίνει καθίσταται εκ των εξελίξεων αχρείαστη και περιττή. Ας την ματαιώσουν, αφού μόνον για τα μάτια του κόσμου θα γίνει πια κι αφού ο σκοπός επιτυγχάνεται και χωρίς αυτήν.
    Ένα άλλο μέγα ερώτημα που εγείρεται είναι αυτό της γνησιότητας των προθέσεων και της της αυθεντικότητας της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Αν όντως οι προθέσεις είναι για αλληλεγγύη, πώς εξηγείται το γεγονός ότι εν μια νυκτί, χωρίς προδιαβούλευση, χωρίς εμπεριστατωμένη προσέγγιση, χωρίς προσυνεννόηση, στριμώχνεται ένα κράτος μέλος στη γωνιά και υποχρεώνεται να υποστεί μια πρωτοφανώς απάνθρωπη μεταχείριση; Η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο έκανε στην κυριολεξία σκόνη και θρύψαλα τα περί αλληλεγγύης και απέδειξε ότι αυτή θυσιάζεται με τη μεγαλύτερη ευκολία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα της υπερδύναμης της ΕΕ και των φίλων της.
    Ερωτηματικά προκαλεί επίσης και ο πλήρης παραγκωνισμός της ιερής αγελάδας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, της μητέρας προστάτιδας της ανεξαρτησίας όλων των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών μελών της ΕΕ.
    Πώς είναι δυνατόν οι υπουργοί Οικονομικών να ανακοινώνουν απλώς σε ηγέτη κράτους μέλους ότι σταματά η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες του, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και λήψη έγκρισης από την ΕΚΤ; Ποιος αποφάσισε να παραγκωνίσει και να αγνοήσει την ΕΚΤ και να προβεί σε εν ψυχρώ ανακοίνωση σε κράτος μέλος ότι η στρόφιγγα έκλεισε;
    Δεν είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που νυχθημερόν διακηρύσσει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι ανεξάρτητοι θεσμοί τους οποίους δεν μπορεί να αγγίξει ούτε μύγα; Τι έγινε, τι μεσολάβησε και άλλαξαν οι κανόνες εν ριπή οφθαλμού για να στηθούν στον τοίχο 800.000 ψυχές που δεν έφταιξαν σε τίποτε; Γιατί έπρεπε ένας ολόκληρος λαός να πληρώσει πρώτον τα συμφέροντα των Γερμανών και των φίλων τους και δεύτερον το γεγονός ότι για πέντε χρόνια εκυβερνάτο από άτομα με των οποίων οι οικονομικοί χειρισμοί ήταν το λιγότερο λανθασμένοι;

    http://www.sigmalive.com/news/local/35612
    18/3/13

    ReplyDelete
  7. Газпром" не предлагал Кипру помощь в решении финансовых проблем, инициатором предложения выступил Газпромбанк.....

    МОСКВА, 18 марта. /ИТАР-ТАСС/. "Газпром" не предлагал Кипру помощь в решении финансовых проблем. Инициатором такого предложения выступил Газпромбанк, сообщил ИТАР-ТАСС официальный представитель российской газовой компании.

    В Газпромбанке ИТАР-ТАСС пока не удалось оперативно получить комментарий.

    Кипрский телеканал Sigma TV сообщил сегодня, что "Газпром" предложил финансовое содействие в реструктуризации кипрских банков в обмен на право заниматься добычей газа в исключительной экономической зоне Кипра. Такой сценарий позволит Никосии отказаться от введения разового налогового сбора с вкладчиков вплоть до 9,9 проц в соответствии с кредитным соглашением с Евросоюзом.

    По данным "Сигма ТВ", соответствующее предложение российского газового концерна, которое поступило в офис президента Кипра Никоса Анастасиадиса поздно вечером в воскресенье, якобы предусматривает "существенный контроль "Газпрома" над газовыми ресурсами страны". Как утверждает телеканал со ссылкой на источник в окружении кипрского президента, Анастасиадис не собирается обсуждать этот план, поскольку хочет, чтобы решение данной проблемы было найдено в рамках ЕС.

    Ранее сообщалось, что на шельфе Кипра обнаружены 12 перспективных блоков с запасами нефти и газа.

    Принятая в субботу в Брюсселе антикризисная программа для Кипра предусматривает выделение 10 млрд евро, а также введение единовременного налога на депозиты для всех вкладчиков банков республики. Предполагается, что вкладчики кипрских банков заплатят 6,75 проц с депозитов, не превышающих 100 тыс евро, и 9,9 проц в тех случаях, если суммы на их счетах больше.

    http://www.itar-tass.com/c1/678922.html
    18/3/13

    ReplyDelete
  8. Σόιμπλε: Δεν ήταν ιδέα της Γερμανίας η δασμολόγηση μικρών.....

    Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες ότι ήταν γερμανική ιδέα η δασμολόγηση των μικρών καταθέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και πρόσθεσε πως ο ίδιος ήταν ανοιχτός σε διαφοροποιήσεις.

    «Η δασμολόγηση καταθέσεων ύψους κάτω των 100.000 ευρώ, δεν ήταν δημιούργημα της γερμανικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

    «Αν κάποιος έβρισκε μια άλλη λύση, εμείς δεν θα είχαμε το παραμικρό πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως θα ήταν αδύνατο να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου χωρίς τη μείωση του μεγέθους του τραπεζικού της τομέα.

    http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/35661
    18/3/13

    ReplyDelete
  9. Заседание парламента Кипра по утверждению стабилизационной программы перенесено на 19 марта...

    ЛОНДОН, 18 марта. /Корр. ИТАР-ТАСС Виталий Макарчев/.
    -
    Парламент Кипра отменил назначенное на сегодняшний день заседание, на котором предполагалось утвердить программу финансовой стабилизации, и перенес его на вторник, 19 марта. Об этом сообщила телеслужба агентства Блумберг.

    По ее данным, "парламентарии запросили дополнительное время для изучения создавшейся ситуации и переговоров с "тройкой" кредиторов - Еврокомиссией, Европейским центральным банком и Международным валютным фондом".

    http://www.itar-tass.com/c1/679039.html
    18/3/13

    ReplyDelete
  10. Chipre y la Troika rebajan las pérdidas de los pequeños ahorradores.....


    Al 3% frente al 6,7% para los depósitos de menos de 100.000 euros
    Sube al 12,5% desde el 9,9% la tasa a depósitos superiores a 100.000
    La votación en el Parlamento se aplaza por segunda vez al martes
    Los ministros de Finanzas europeos tendrán hoy una teleconferencia

    ----


    El Gobierno chipriota ha acordado con la troika de acreedores un proyecto de ley mejorado sobre la quita a los depósitos privados que suaviza el impacto a los pequeños ahorradores.

    Fuentes cercanas a la negociación que hablaron bajo condición de anonimato señalaron que será el nuevo borrador el que se someta a votación en el Parlamento. Asimismo, el Ejecutivo chipriota ha decidido aplazar hasta el martes la votación del Parlamento, prevista para este lunes, sobre el paquete de medidas del Eurogrupo, informa la cadena de televisión pública RIK.

    De acuerdo a las informaciones de medios locales, el retraso se debe a que el Gobierno quiere mantener una teleconferencia con el Eurogrupo para abordar el nuevo borrador de ley acordado.

    El nuevo proyecto prevé un impuesto extraordinario del 3% para los depositarios con ahorros inferiores a 100.000 euros en vez del anterior 6,7%, y un 12,5% para los depósitos superiores a 100.000 en vez de 9,9%.

    En un discurso televisado anoche el presidente chipriota, Nikos Anastasiadis, había avanzado que seguiría dando batalla en las horas que faltaban hasta la votación para mejorar la situación de los ahorradores.

    "Comparto completamente el sentimiento desagradable que ha causado esta decisión difícil y costosa. Por eso tengo previsto seguir dando batalla para que las decisiones de la eurozona sean mejoradas en las próximas horas con el fin de limitar el impacto sobre los pequeños ahorradores", dijo Anastasiadis en su intervención.

    Previamente, el presidente había asegurado que en la reunión del Eurogrupo se le habían planteado, a modo de chantaje, solo dos opciones, la quiebra o la quita.

    El Parlamento tiene previsto votar este martes el paquete de medidas del Eurogrupo, en una sesión extraordinaria en la que el respaldo no parece garantizado, si bien la nueva versión del proyecto de ley podría facilitar las cosas.

    El partido conservador de Anastasiadis, DISY, y su socio, el centrista DIKO, solo superan la mayoría absoluta por un voto, con 20 y 8 escaños, respectivamente.

    El parlamento chipriota cuenta con 56 escaños. Con solo un diputado que abandone la disciplina de voto, el proyecto podría por tanto quedar rechazado.

    Esta situación podría darse si uno de los diputados de DIKO decide votar en contra de las medidas, tal y como anunció ayer.

    Otros dos diputados de este partido adelantaron que todavía no tienen decidida su postura.

    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/03/18/economia/1363602006.html
    18/3/13

    ReplyDelete
  11. Η νέα προδοσία της Κύπρου...Γ.Λιλλήκας: Η συμφωνία οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού μας πλούτου.....

    Έκκληση προς την κυπριακή Βουλή «να απορρίψει τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Eurogroup» απηύθυνε ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή, οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού μας πλούτου και οικονομική καταστροφή, αφού ακυρώνει την Κύπρο ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Σε ανακοίνωση του ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «οι εκβιασμοί τους οποίους δέχθηκε ο κύριος Νίκος Αναστασιάδης εκ μέρους των εταίρων μας, είναι απαράδεκτοι και καταδικαστέοι. Δεν αποτελούν επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης αλλά περισσότερο θυμίζουν αποικιακές συμπεριφορές. Βεβαίως ο Πρόεδρος κρίνεται για την άτακτη υποχώρηση του. Μετά βεβαιότητας, η επικύρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε απόσυρση των ξένων καταθέσεων και σε μαζική φυγή των ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Από αυτή την εξέλιξη το κράτος θα έχει ετήσιες απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν άλλες επιλογές που η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε και οφείλει έστω και τώρα, την υστάτη, να μελετήσει για να ξεφύγουμε από την κρίσιμη κατάσταση».

    Κάλεσε τέλος τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264704
    18/3/13

    ReplyDelete
  12. РФ будет вынуждена внести коррективы в отношения с Кипром - Медведев.....

    "Конечно, мы продолжим консультации, но вынуждены будем какие-то коррективы в свою позицию вносить, даже при понимании того, что в целом желательно, чтобы деньги хранились в российских банках", - сказал премьер-министр РФ Дмитрий Медведев.

    ГОРКИ, 18 мар — Прайм.
    Россия вынуждена будет внести коррективы в свои отношения с Кипром в случае введения островным государством налога на вклады, заявил премьер-министр РФ Дмитрий Медведев.

    Кипр по требованию ЕС объявил, что с депозитов до 100 тысяч евро спишут 6,75%, а с более крупных вкладов — 9,9%. Островное государство опасается массового оттока капиталов после принудительной реструктуризации вкладов, в связи с чем ЦБ Кипра запретил любые платежи и переводы местным банкам. Голосование по закону о налоге на вклады состоится в кипрском парламенте во вторник.

    "Конечно, мы должны будем из этого сделать определенные выводы, потому что у нас есть свои отношения с Кипром. Конечно, мы продолжим консультации, но вынуждены будем какие-то коррективы в свою позицию вносить, даже при понимании того, что в целом желательно, чтобы деньги хранились в российских банках", — сказал Медведев на заседании набсовета ВЭБа.

    По словам премьера, решение кипрских властей заставляет задуматься — этот пример сильно контрастирует с теми усилиями, которые предпринимаются в России для улучшения делового климата и развития предпринимательской среды.

    По мнению главы правительства, решение о налогообложении депозитов, размещенных в кипрских банках, является спорным и не соответствует поведению в условиях рыночной экономики. "Такая практика, к сожалению, достаточно хорошо была известна и знакома по советскому периоду, когда обменивали деньги с коэффициентами, не возвращали. Но вообще-то это страна с рыночной экономикой, вроде бы", — сказал Медведев.

    РИА Новости http://ria.ru/world/20130318/927811860.html#ixzz2NtSjIkny
    18/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρωσική προειδοποίηση για τις συνέπειες ενός κυπριακού «κουρέματος».....Δηλώσεις Πούτιν και Μεντβέντεφ.....

      O Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η χώρα του θα υποχρεωθεί σε "διόρθωση" των σχέσεων της με την Κύπρο, εάν επιβληθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις.

      Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «άδικο, αντιεπαγγελματικό κι επικίνδυνο» το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

      Ο Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Πούτιν συνεκάλεσε έκτακτη σήμερα το πρωΐ, στην οποία εξετάσθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.

      «Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

      Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως η δασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.

      http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264689
      18/3/13

      Delete
  13. Η απόφαση να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την Μόσχα.....

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η απόφαση της ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις στην Κύπρο ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την Μόσχα, μία κίνηση που, όπως εκτιμά το Ρόιτερς, μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Ρωσίας για χαλάρωση των δανειακών όρων προς την Λευκωσία.

    “Είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας από την ευρωζώνη ότι θα συντονίσουμε την δράση μας”, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

    “Όπως προέκυψε, η απόφαση της ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις ελήφθη χωρίς (να προηγηθούν) διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, επομένως θα μελετήσουμε το θέμα αναθεώρησης του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή μας στις κοινές αποφάσεις με την ΕΕ για βοήθεια της Κύπρου”.

    http://www.onlycy.com/306457
    18/3/13

    ReplyDelete
  14. Αυστρία: Ο Κύπριος εργάτης δεν φταίει σε τίποτε, τονίζει ο καγκελάριος, Β. Φάιμαν.....

    Κριτική στο «πακέτο διάσωσης» του Eurogroup για την Κύπρο, άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βρει απαντήσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους απλούς ανθρώπους και τα μέσα εισοδήματα».

    Όπως πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος, «αν κάποιος θέλει να πλήξει τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι απλώθηκαν σε ένα μικρό νησί, σε έναν τομέα που σχεδόν δεν υπάρχουν οι νομοθετικές προβλέψεις, τότε θα πρέπει να παραδεχτεί πως ο Κύπριος εργάτης, δεν φταίει σε τίποτε γι αυτό». Είπε ακόμη ότι το καθήκον των Ευρωπαίων πολιτικών είναι να φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην ευρωπαϊκή συζήτηση. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Φάιμαν είχε επισημάνει πως η Κύπρος πρέπει να υποστηριχτεί για να απαλλαγεί από το βάρος του χρέους, ακόμη και αν πιθανόν έγιναν λάθη και η χώρα ισοδυναμεί με έναν φορολογικό παράδεισο.

    Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο -ο οποίος επανειλημμένως στο παρελθόν, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της στήριξης της Ελλάδας και της παραμονής της στην Ευρωζώνη- μια τέτοια στάση απέναντι στην Κύπρο θα δώσει το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεν εγκαταλείπει κανέναν εταίρο.

    http://www.onlycy.com/306462
    18/3/13

    ReplyDelete
  15. Ν.Παπαδόπουλος:"Σχέδιο Β' - Επαναδιαπραγμάτευση"....

    Σε σχέδιο Β’, το οποίο θα πρέπει να είναι η επαναδιαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, στις Τομές στα Γεγονότα, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο περί κουρέματος.

    Δεν μπορούμε είπε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρχουν διασφαλίσεις ότι η ΕΕ θα στηρίξει το τραπεζικό μας σύστημα. Αναφερόμενος στο σχέδιο Β, ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι πρέπει να πάμε στην ΕΕ με εναλλακτικές προτάσεις, ενώ είπε θα ήταν ορθό να τεθεί το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πείσουμε τους εταίρους ότι το κούρεμα δεν είναι επιλογή.

    Πρέπει να στείλουμε, διαμήνυσε, το μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο και πρέπει να πείσουμε τους εταίρους, επεσήμανε ότι είμαστε αποφασισμένοι στις θέσεις μας.

    «Δεν υπάρχουν απλές λύσεις πλέον . Μας εκβιάζουν με τις πράξεις και τις ενέργειες τους. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό αφού υπήρξε ο επηρεασμός των διεθνών αγορών. Μας οδηγούν στην κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας και το κούρεμα δεν περνά από την Κύπρο», είπε

    Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές τις επόμενες ημέρες και να εισέλθουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση.

    Η θέση του ΔΗΚΟ, ανέφερε ό κ. Παπαδόπουλος είναι ότι θα καταψηφίσει αύριο το νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    http://www.sigmalive.com/news/local/35746
    18/3/13

    ReplyDelete
  16. Η νέα προδοσία της Κύπρου.....Παραίτηση Σαρρή ζητά ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου....

    Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, ενώ το ΑΚΕΛ απαίτησε λύση «εκτός τρόικας και μνημονίων».

    Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα».

    Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετεοιμασμένος για το Eurogroup και ότι δεν είχε σχέδιο Β'».

    «Στο ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από την πρώτη τοποθέτηση του Μάριου Κάρογιαν αλλά και από τις τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών», ανέφερε.

    «Ακόμη όμως και, αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την Κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών», πρόσθεσε.

    Το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

    Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

    Λύση εκτός τρόικας ζητάει το ΑΚΕΛ

    Την αναζήτηση λύσεων εκτός τρόικας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, εισηγείται από τη δική του πλευρά το ΑΚΕΛ .

    Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος επεξεργάστηκε έγγραφο θέσεων, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της Ρωσίας και δανεισμός, έστω και μικρών κεφαλαίων, από ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

    Βλέπει, επίσης, ευνοϊκά την θέση για συγχώνευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

    Σε αποψινή συνεδρία του Π.Γ., παρουσία και του τέως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελέτησε και τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην Μόσχα.

    Ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου επισήμανε ότι η θέση της Μόσχας αρχικά ήταν να στηρίξει την Λευκωσία μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θέση, σημείωσε, « η οποία διαφοροποιείται λόγω της αρνητικής στάσης της τρόικας έναντι της Κύπρου, η οποία επηρεάζει και τα κατατεθειμένα ρωσικά κεφάλαια σε κυπριακές τράπεζες».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=264785
    18/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin