Friday, March 29, 2013

Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα στην εκπομπή «Και εσύ σηκώθηκες νωρίς» στο ρ/σ ALPHA και το δημοσιογράφο Γ. Σμυρνή

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2013
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Άγκυρα, αγαπημένε μου ακροατή, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Κύπρο και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της ζεσταίνει σενάρια διχοτόμησης με τρόπο άγαρμπο. Επισπεύδει να νομιμοποιήσει τις παράνομες διεκδικήσεις της επί της κυπριακής ΑΟΖ και να πιέσει για εξελίξεις στο κυπριακό λέγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι μπορεί να υπάρξει και διχοτόμηση εάν δεν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να κουβεντιάσουν για τους υδρογονάνθρακες οι δύο πλευρές. Ευτυχώς, υπήρξε χθες μία έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτηρίζει αδιανόητη τη συζήτηση για διχοτόμηση και κάθε υπόνοια και υπενθυμίζει ποια είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και της Κύπρου στην περιοχή. Μία μεγάλη καλημέρα στον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, για να κουβεντιάσουμε ακριβώς αυτό το σκληρό poker που παίζεται με την Τουρκία. Καλή σας ημέρα.


Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι η απάντηση χθες ήταν ξεκάθαρη από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το θέμα είναι αν μπορείτε να ερμηνεύσετε γιατί η Τουρκία σηκώνει τόσο πολύ αυτήν την υπόθεση τώρα που στην Κύπρο υπάρχει η οικονομική κρίση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παρουσίασε ένα πλαίσιο χθες, με διπλωματική γλώσσα, ένα πλαίσιο όμως, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, αλλά δε συμβάλλει και στην πρόοδο. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο, η επίτευξη προόδου. Αυτό είναι που περιμένουμε να δούμε, αυτό είναι που θα θέλαμε να δούμε. Γι’ αυτό το λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Αβραμόπουλος, στην απαντητική του επιστολή, η οποία είναι πολύ αναλυτική και δίνει απαντήσεις σημείο προς σημείο, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Διότι πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, που έχει διατυπώσει ξεκάθαρα ολόκληρη η διεθνής κοινότητα για την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, ίσως κάνει την εσφαλμένη εκτίμηση λόγω της οικονομικής κρίσης, ότι μπορεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πιο ευάλωτη η ελληνική πλευρά, έτσι; Και η Κυπριακή.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …ότι μπορεί να διατυπώσει κάποιες διεκδικήσεις, οι οποίες όμως είναι αντίθετες και μας απομακρύνουν από τον ορθό δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι Κύπριοι θα βρουν τη λύση μόνοι τους, θα βρουν τη λύση μέσα από το διάλογο, μέσα από τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς τις προφάσεις των εγγυητριών δυνάμεων, που είναι ένας αναχρονισμός που μας πάει πίσω δεκαετίες. Θα βρουν τη λύση και θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τον τόπο τους, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας. Γι’ αυτό, όμως, είναι καθοριστικός ο ρόλος της Τουρκίας. Απαιτείται εκ μέρους της μία διαφορετική λογική, μία λογική που να κοιτάει προς τα μπρος και που θα βάλει πλέον τους τουρκοκύπριους στο τραπέζι με εποικοδομητικές θέσεις. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, ο διάλογος έχει σταματήσει με ευθύνη του τουρκοκύπριου ηγέτη, του κυρίου Eroglu. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, και σε άλλο επίπεδο η ίδια η Τουρκία, η οποία κόπτεται για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν το έχει υπογράψει –έτσι;– δηλαδή είναι μία αντίφαση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Βλέπουμε μία επιλεκτική επίκληση κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου από μια χώρα που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός είναι ότι αυτήν τη στιγμή η μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας έχει υπογράψει, κυρώσει και εφαρμόζει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Και μάλιστα, οι κανόνες που μας ενδιαφέρουν είναι κανόνες Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου, δηλαδή κανόνες υποχρεωτικοί για όλα τα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, ανεξάρτητα εάν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία, δηλαδή ότι η εφαρμογή τους, η αποδοχή του βασικού κώδικα συμπεριφοράς των κρατών στις διεθνείς σχέσεις, θα μας βοηθήσει όλους να πάμε προς τα εμπρός. Είναι σαφές το πλαίσιο και μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας, αρκεί να το δέχεσαι και να το εφαρμόζεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η Τουρκία το έκανε επίσημο, δηλαδή έστειλε επιστολή στα μόνιμα μέλη τους Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βρετανίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς και στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή ενδιαφέρεται για το θέμα. Βάζει πολύ κόσμο στο παιχνίδι για να διεκδικήσει έναν τετραμερή διάλογο για πράγματα που, νομίζω, θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα στα δημοκρατικά κράτη, γιατί ο καθένας εφαρμόζει το Δίκαιο στην περιοχή του.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δύο πράγματα ξεκαθαρίζει απόλυτα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στη δική του απαντητική επιστολή. Το ένα ότι δεν πρέπει ούτε να διανοούμαστε τη διχοτόμηση, πόσο μάλλον να την υπονοούμε. Το δεύτερο, ότι αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως πρόφαση το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης και θα πρέπει να αφήσει τους τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν για το δικό τους μέλλον στη δική τους χώρα. Οι Κύπριοι για τους Κυπρίους. Αυτές οι παρεμβάσεις παραβιάζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει απόσυρση των ξένων δυνάμεων, πρέπει να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μιλάμε για κανόνες και αξίες ολόκληρης της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να συνεχίζεται, στην Ευρώπη, αυτή η κατάσταση, μετά από τόσα χρόνια. Δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε μέλος της διεθνούς κοινότητας το οποίο αποδέχεται ή είναι διατεθειμένο να συζητήσει τέτοιου είδους επιχειρήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τις πιο πολλές φορές η Τουρκία ρίχνει πολλά για να πετύχει αυτό που τελικά θέλει. Ίσως, δηλαδή, να μη θέλει διχοτόμηση, αλλά να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να κουβεντιάσουμε για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Έχει μία πολιτική πολύ συνεπή τα τελευταία χρόνια.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το θέμα είναι, και αυτό είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, το είχε πει και ο κύριος Χριστόφιας, το είχε υποσχεθεί. Μάλιστα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Δελαβέκουρα, καλή σας ημέρα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

29/3/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Ποιον φοβίζει η διχοτόμηση;

    Οι βρυχηθμοί του κ. Νταβούτογλου για την Κύπρο ήταν αναμενόμενοι. Η Τουρκία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Κύπρος την τελευταία δεκαετία της παντοδυναμίας του Τ. Ερντογάν κατόρθωσε να επιτύχει με τη συμβολή και της Ελλάδας την ένταξη στην ΕΕ αλλά και τη σημαντική γεωστρατηγική ανατροπή με την ανακάλυψη και δρομολόγηση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή που βούλιαξε η Κύπρος στη δίνη της οικονομικής κρίσης, για να πλακώσουν τα «κοράκια» ελπίζοντας ότι θα ξεσκίσουν εύκολα ένα διαλυμένο κουφάρι.

    Υποτιθέμενοι «παράγοντες» που επιδοτήθηκαν για την επιβολή του σχεδίου Ανάν και τώρα εργάζονται για να επιτύχουν τη λύση του Κυπριακού με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της διέλευσης του κυπριακού φυσικού αερίου από την Τουρκία, ώστε να μην υποβαθμιστεί ο στρατηγικός ρόλος της Αγκυρας, επανεμφανίστηκαν δυναμικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον ίδιο τον κ. Νταβούτογλου.

    Και έτσι, δεν αιφνιδίασε η παρέμβαση της Αγκύρας χθες. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

    Η Τουρκία διαχρονικά θεωρούσε ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974 και ανέτρεψε την τακτική αυτή με το «ένα βήμα μπροστά», όταν τον Ιανουάριο του 2004 είπε ότι θέλει λύση μέσω του σχεδίου Ανάν. Με αυτήν την υποτιθέμενη «στροφή» επιβίωσε διπλωματικά για μία δεκαετία. Σήμερα ο κ. Νταβούτογλου υποβάλλει όρους στην Κύπρο για το πώς θα εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο, επειδή ακριβώς αισθάνεται αδύναμος να το αποτρέψει με άλλον τρόπο. Και ποντάρει στην κρίση.

    Θέτει λοιπόν το ερώτημα ο κ. Νταβούτογλου της διχοτόμησης, τώρα που η λύση δεν είναι πια παρά ο σίγουρος δρόμος για έμμεσο έλεγχο των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω των Τουρκοκυπρίων.

    Η de jure διχοτόμηση δεν είναι πια απειλή για τους Ελληνοκύπριους, αλλά θα σφραγίσει την κατάρρευση της τουρκικής προσπάθειας να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Το ερώτημα λοιπόν που θέτει ο κ. Νταβούτογλου «διχοτόμηση ή εκμετάλλευση φυσικού αερίου» ας το θέσει στον εαυτό του. Για τους Κυπρίους ίσως δεν είναι πια δίλημμα. Ή τουλάχιστον θα είναι δίλημμα που θα έχει πολύ εύκολη απάντηση...

    ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=28415&subid=2&pubid=63804121
    29/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin