Monday, March 25, 2013

25/3/13: Συμφωνία στο Eurogroup: Σπάει στα 2 η Λαϊκή - Ρευστό το ποσοστό κουρέματος στην Κύπρου. Δηλώσεις - αντιδράσεις

Καταλήξαμε σε συμφωνία προς το συμφέρον της Κύπρου και της Ευρωζώνης», δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Θέλω να επισημάνω ότι κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup», Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το πακέτο, θα επιτρέψει την επίτευξη μίας κανονική λειτουργία και ενός σταθερού περιβάλλοντος πολύ σύντομα στην Κύπρο, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη»
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
 
Για μία διαρκή, ανθεκτική και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση έκανε λόγο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η ίδια αναμένει να είναι σε θέση να συστήσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να προσδιοριστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο στήριξης της Κύπρου.
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη τις κυπριακές Αρχές που πήραν γενναίες αποφάσεις για τις τράπεζες της χώρας.
«Ήταν μία ακόμη δύσκολη νύχτα. Περιττό να πω ότι είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
«Το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά η Επιτροπή θα κάνει ό,τι καλύτερο για να απαλύνει το σοκ», πρόσθεσε. Οπως ανέφερε ο κ.Ρεν, σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση θα συσταθεί μία ομάδα δράσης που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στις αρχές με επίκεντρο την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
«Είναι αναγκαίο για τον κυπριακό λαό να ανοικοδομήσει την οικονομία της σε μία νέα βάση. Η Κύπρος και οι Κύπριοι τα έχουν καταφέρει σε πολύ δύσκολους καιρούς και ξέρετε τι εννοώ», επεσήμανε ο Ολι Ρεν.
Δεν απαιτείται επικύρωση από τη κυπριακή βουλή η συμφωνία που συνήψε σήμερα η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι η Μπουντεσταγκ σε περίπτωση που διεξαχθεί ψηφοφορία, θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Το σχέδιο προβλέπει κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και απορρόφηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από  την Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας.

Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα», το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες.
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.
Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για για «κούρεμα» 30 - 40% στην Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ το ύψος του θα καθοριστεί στη συνέχεια.
Ρέγκλινγκ: Αρχές Μαΐου η πρώτη δόση
Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
Οι δηλώσεις των υπουργών προσερχόμενοι στο Eurogroup
Ιδιαίτερα επιθετικές ήταν οι δηλώσεις του προσερχόμενου στη συνεδρίαση Ολλανδού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φράνς Βίκερς που ανέφερε ξεκάθαρα ότι η μοίρα της Κύπρου θα εξαρτηθεί από τον βαθμό προσαρμογής της στους όρους που έχει θέσει η ευρωζώνη και βεβαίως του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μετά την οξύτατη συνέντευξή του στη Welt, προσερχόμενος και αυτός στη συνεδρίαση, μίλησε για νούμερα που έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω. ενώ ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνεδρίαση του Eurogroup είπε: «Ο,τι συμφωνήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε να παραμείνει η Κύπρος μέλος της ευρωζώνης επεσήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Στόχος, όπως είπε, είναι να βρεθεί μία λύση με την οποία η Κύπρος θα εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα με την οποία όμως θα απαιτηθούν βαθιές αναδιαρθρώσεις, εξονυχιστικοί έλεγχοι και επιμερισμός της προσπάθειας. Ο Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό η ευρωζώνη έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Κύπριοι ώστε η προσπάθεια να είναι συνολική και δίκαιη.
«Είνα παράλογο να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για μετάδοση της κρίσης από την Κύπρο.
«Κοινή επιθυμία είναι να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σήμερα», δήλωσε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, κατά την προσέλευσή της στο Eurogroup.«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Δεν υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία των τραπεζών έτσι ώστε να μην γίνει μεγαλύτερη ζημιά», πρόσθεσε.
Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ωστόσο, όπως είπε, «αναμένεται μία μακρά νύχτα». Ο Νούναν πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

 Η ανακοίνωση του Eurogroup 25/3/13


Το Eurogroup συμφώνησε με τις κυπριακές αρχές σε βασικά ζητήματα, απαραίτητα για το μελλοντικό μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Η συμφωνία αυτή έχει τη στήριξη όλων των χωρών - μελών της ευρωζώνης, καθώς και των τριών Οργανισμών. Το Eurogroup εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Το πρόγραμμμα θα αντιμετωπίσει τις εξαιρετικές προκλήσεις της Κύπρου και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με την προοπτική αποκατάστασης μίας βιώσιμης ανάπτυξης και υγειών δημοσιονομικών για τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωομάδα καλωσορίζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού τομέα όπως εξειδικεύεται στο παράρτημα.
Τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα, διαφυλάσσονται όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις κοινοτικές αρχές. Το πρόγραμμα θα περιέχει μία αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισορροπιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα περιλαμβάνει συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018. Επί πρόσθετα οι κυπριακές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και ιδιωτικοποιήσεις.
Το Eurogroup χαιρετίζει την δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για την αξιολόγηση της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή ιδιωτικού διεθνή ελεγκτικό μηχανισμού και διαβεβαίωσε την επικείμενα έναρξη του ελέγχου. Σε περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή του πλαισίου, θα επιλύονται ως μέρος των όρων του προγράμματος.
Το Eurogroup καλωσορίζει ακόμη τις δεσμεύσεις των κυπριακών αρχων να λάβουν περαιτέρω μέτρα. αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση της παρακράτησης φόρου επί του εισοδήματος του κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος. Η ευρωομάδα προσβλέπει σε μία συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για χρηματοδοτική συμμετοχή της δεύτερης. Επίσης, υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα ελληνικά υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών, τα οποία προστατεύουν τόσο το ελληνικό, όσο και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Το Eurogroup ζητεί από τις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να οριστικοποιήσουν το μνημόνιο στις αρχές Απριλίου. Εφιστά την προσοχή στις κυπριακές Αρχές να αντισταθμίσουν πιθανά μεμονωμένα θύματα δόλιων πρακτικών σύμφωνα με τις καθιερωμένες νόμιμες διαδικασίες, εκτός του προγράμματος. Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση των αρχών να θεσπίσει απαραίτητα μέτρα κατάλληλα για την παρούσα κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα και να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία των τραπεζών.
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι προσωρινά, ανάλογα και χωρίς διακρίσεις, και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο αναφορικά με το αντικείμενο και τη διάρκεια που προβλέπει η Συνθήκη.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωομάδα επανεπιβεβαιώνει, όπως αναφέρθηκε και στις 16 Μαρτίου, ότι -κατ' αρχήν- η χρηματοδοτική βοήθεια στην Κύπρο εγγυάται την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο και την ευρωζώνη στο σύνολό της, παρέχοντας οικονομική βοήθεια 10 δισ. ευρώ.
Ακόμη, το Eurogroup θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μαζί με τις αποφάσεις της Κύπρου, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πλήρες πρόγραμμα χρηματοδότησης πυ θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία.
Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέσει να επικυρώσει επισήμως την συμφωνία για οικονομική βοήθεια από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.
.ethnos.gr
25/3/13

18 comments :

  1. Τα συμφωνηθέντα Eurogroup 25/3/13:

    1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.
    2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.
    3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
    4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.
    5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
    6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
    7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.
    8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36914
    25/3/13

    ReplyDelete
  2. ***ΣΗΜ.
    Γ. Ντάισελμπλουμ (πρόεδρος Eurogroup): Το βάθος του κουρέματος θα το επεξεργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες.....

    ReplyDelete
  3. Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται επικύρωση από την κυπριακή βουλή.....

    Δεν απαιτείται επικύρωση από τη κυπριακή βουλή η συμφωνία που συνήψε σήμερα η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι η Μπουντεσταγκ θα εγκρίνει τη συμφωνία.

    «Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

    «Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.

    Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802138
    25/3/13

    ReplyDelete
  4. Σαρρής: Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές....Οι τράπεζες θα ανοίξουν σύντομα....

    Έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

    "Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη", τόνισε ο Μ. Σαρρής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία. Σημείωσε ακόμη ότι "θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

    Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, είπε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Όσον αφορά στο μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα "το θέμα έχει κλείσει".

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου είπε ακόμη ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά . Είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις -ανεξάρτητα του από πού προέρχονται-θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266427
    25/3/13

    ReplyDelete
  5. Moody΄s: Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Κύπρο....

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος θα παραμείνει σε κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη για μια «παρατεταμένη περίοδο».

    Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου, το προφίλ του συστήματος της Κύπρου ως ένα offshore χρηματοπιστωτικό κέντρο, είναι απίθανο να επιβιώσει της κρίσης.

    http://www.onlycy.com/309915
    25/3/13

    ReplyDelete
  6. Stimmung in Zypern....„Wir kaufen keine deutschen Produkte mehr, auch keinen Mercedes“.....

    (von Georgios Kokologiannis)

    Nach der Blockade zu Wochenbeginn kommt Zypern der Rettung wieder näher. Doch die Menschen auf der pleitebedrohten Mittelmeerinsel beruhigt das kaum. Sie haben Angst und schimpfen auf Deutschland. Ein Stimmungsbericht.

    Nikosia:
    Es ist ein Krisenindikator der besonderen Art: Kurz vor Beginn des WM-Qualifikationsspiels der Fußballmannschaften Zyperns und der Schweiz am Samstag waren nicht mehr als etwa tausend Zuschauer im Stadion von Nikosia – die Arena bietet Platz für knapp 22 000 Besucher. Das will schon etwas heißen, gelten doch die Zyprioten als fußballbegeistertes Volk. So versetzte es die Insulaner in einen tagelangen Ausnahmezustand als APOEL Nikosia im vergangenen Jahr völlig überraschend das Viertelfinale der Champions League erreichte. Das Spiel am Samstag hatte auch hohen symbolischen Wert: 1968 hatte der Fußball Zwerg gegen die Schweiz seinen ersten internationalen Sieg errungen. „Die Stimmung ist bedrückt, die Menschen haben keine Lust mehr“, kommentierte der Reporter des staatlichen Radios RIK die leeren Ränge.

    Das Land befindet sich wieder in einer Art Ausnahmezustand – allerdings einem gänzlich anderen als nach dem Champions-Leauge-Erfolg. Bei den Menschen wächst die Sorge, dass es für Zypern keinen wirklichen Ausweg mehr aus der tiefen Krise gibt. Die Zyprer wissen, dass schwierige Zeiten auf Sie zukommen. Auf den Straßen ist eine Stimmung zu spüren, die irgendwo zwischen Verzweiflung und Resignation und Fatalismus zu verorten ist. Die Regierung ist zwar optimistisch eine Lösung zu finden und Zypern vor der Staatspleite zu retten. Doch die Zyprer, die seit Tagen im Rampenlicht der Weltöffentlichkeit stehen, haben Angst vor der Zukunft. Sie fürchten Arbeitslosigkeit und wachsende Armut. Nicht wenige rechnen damit, dass schon bald Chaos auf ihrer Insel ausbrechen könnte.

    .......usw......
    ....
    Solange nicht endgültig klar ist, wie es ein neues Rettungspaket für den Inselstaat gibt, haben die maroden Geldhäuser geschlossen. Es wird befürchtet, dass nervöse Anleger ihre Konten sonst plündern. Überweisungen über Online-Banking sind schon seit vergangenem Samstag nicht mehr möglich.

    Darunter, dass der Zahlungsverkehr praktisch zum Erliegen gekommen ist, leiden vor allem Unternehmen, Geschäftsleute und Ladenbesitzer. Sie können weder Rechnungen begleichen, noch ihren Mitarbeitern Gehälter überweisen. Viele dringend benötigte Waren aus dem Ausland können nicht mehr bezogen werden, bei Medikamenten beispielsweise gibt es schon erhebliche Engpässe.
    http://www.handelsblatt.com/politik/international/stimmung-in-zypern-wir-kaufen-keine-deutschen-produkte-mehr-auch-keinen-mercedes/7976778.html
    25/3/13

    ReplyDelete
  7. Παπαδόπουλος: Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν....

    Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν αλλά είναι στο χέρι μας η Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την συμφωνία της Κύπρου με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

    Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία, της οποίες οι συνέπειες στην κυπριακή οικονομία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών θα φανούν πλέον στην πράξη.

    «Οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα. Η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ασφαλώς επιβεβλημένη. Όχι μόνο για ικανοποίηση του «περί δικαίου» αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον», υπογραμμίζει.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, σημειώνει ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και, πάνω απ’ όλα, να στηρίξουμε όσους πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις.

    Γι αυτό το λόγο, απευθύνω έκκληση προς όλους για ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενότητα. Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Από αύριο θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο. Και είναι στο χέρι μας, η νέα Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της.

    Ο κυπριακός ελληνισμός μπορεί να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει», καταλήγει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/36935
    25/3/13

    ReplyDelete
  8. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο, αναφέρει ο Έλληνας Πρέσβης.....

    Η Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και μακριά από πρόχειρες ερμηνείες συμπαραστάθηκε και θα εξακολουθεί, με αίσθημα ευθύνης, να συμπαρίσταται και να συμβάλλει, ως σταθερός αρωγός, στην δοκιμασία της Κύπρου για να βρεθεί κάθε δυνατή λύση που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο, αναφέρει σε μήνυμα του προς τον κυπριακό λαό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου........http://www.onlycy.com/309951-
    25/3/13

    ReplyDelete
  9. ΕΤΥΚ: Οι τραπεζικοί να είναι έτοιμοι να πάνε δουλειά.....Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Προνοίας της Λαϊκής Τράπεζα, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι αναμένουμε να κατοχυρωθούν μέσα από απόφαση της Βουλής, όπως δεσμεύτηκαν «τιμή Βουλής» δημόσια.....

    Η ΕΤΥΚ καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι έτοιμοι να παρουσιασθούν στις εργασίες τους μόλις αποφασισθεί το άνοιγμα των Τραπεζών ύστερα από απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, και με τη γνωστή ευσυνειδησία τους να εξυπηρετήσουν το κοινό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Παράλληλα, απευθύνεται στους πολίτες που είναι πελάτες των Τραπεζών και να τους παρακαλεί μόλις ανοίξουν οι Τράπεζες να επιδείξουν κατανόηση και υπομονή και να περιορίσουν την εξυπηρέτηση που θα ζητήσουν στα απαραίτητα αναγκαία, διότι έτσι θα διευκολυνθούν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι άλλοι πελάτες δίνοντας την ευκαιρία στους υπαλλήλους να ανταποκριθούν στον υπερβολικό φόρτο εργασίας που θα παρουσιασθεί τις πρώτες μέρες ανοίγματος των Τραπεζών.

    Ανακοίνωση της ΕΤΥΚ αναφέρει ότι `βρισκόμαστε μπροστά στον οδυνηρό συμβιβασμό των Βρυξελλών στον οποίο η πολιτική μας ηγεσία σύρθηκε κάτω από το βάρος των εκβιαστικών συμπεριφορών του Εurogroup. Σήμερα, κανείς ώριμα δεν μπορεί να κρίνει τη συμφωνία γιατί το τοπίο που περιβάλλει τη συμφωνία δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και ο ορίζοντας είναι θολός. Εξ’ άλλου η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και μέχρι τότε ίσως δούμε πολλά, ελπίζουμε όχι προς το χειρότερο"

    Προσθέτει ότι η αποξένωση των εργασιών των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα με ένα κύκλο εργασιών ίδιο περίπου με της Κύπρου, σημαίνει ότι περιορίζει το τραπεζικό μας σύστημα σε μεγάλο βαθμό, που ήταν εξ’ αρχής στόχος της Τρόικας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε κούρεμα όλων των καταθέσεών της άνω των €100.000 κατά 30% και αυτό δημιουργεί συνθήκες επιβίωσης.

    Όσον αφορά τη Λαϊκή, αναφέρει ότι δυστυχώς η Τράπεζα μέσα από τη συμφωνία και κάτω από το βάρος των 9 δις του ELA δεν έγινε κατορθωτό να συνεχίσει τις δραστηριότητες της με τη μέχρι τώρα μορφή της και θα μετατραπεί σε ΚΑΛΗ και ΚΑΚΗ Τράπεζα.

    "Η Οργάνωσή μας θέλει να πληροφορήσει όλους τους συναδέλφους της Λαϊκής Τράπεζας ότι οφείλουν στο σύνολο τους, όπως και οι συνάδελφοι των άλλων Τραπεζών, μόλις ανοίξουν οι Τράπεζες, να προσέλθουν στις εργασίες τους. Κανένας υπάλληλος δεν έχει απολυθεί επειδή δημιουργήθηκε και ΚΑΚΗ Τράπεζα" προσθέτει.

    Σημειώνει ακόμη ότι σε παρόμοιες πρόσφατες περιπτώσεις που η Τρόικα επέβαλε ΚΑΛΗ και ΚΑΚΗ Τράπεζα, κανένας συνάδελφος δεν απολύθηκε, π.χ. στην Ελλάδα η Αγροτική Τράπεζα μετατράπηκε σε ΚΑΚΗ και ΚΑΛΗ Τράπεζα και η ΚΑΛΗ ενσωματώθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ίδιο έγινε και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    "Τόσο στην περίπτωση της Αγροτικής όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όλοι οι συνάδελφοι βρέθηκαν στην ΚΑΛΗ Τράπεζα και κανένας δεν έχει απολυθεί αλλά ενσωματώθηκαν στη νέα Τράπεζά τους (αγοράστρια).Παρ’ όλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις δόθηκε η ευκαιρία στους συναδέλφους με εθελοντική αφυπηρέτηση να αποχωρήσουν" αναφέρει.

    Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Προνοίας της Λαϊκής Τράπεζα, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι αναμένουμε να κατοχυρωθούν μέσα από απόφαση της Βουλής, όπως δεσμεύτηκαν «τιμή Βουλής» δημόσια.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36938
    25/3/13

    ReplyDelete
  10. Κούρεμα ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό....

    Πυρετωδώς εργάζονται στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου από αύριο Τρίτη να λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες. Για την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα των περιορισμών που θα τεθούν στις συναλλαγές του κοινού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ" το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ανδρόγυνο έχει για παράδειγμα κοινό λογαριασμό ύψους 150 χιλιάδων ευρώ δεν θα υπόκειται σε κούρεμα, αφού θα θεωρείται ότι στον καθένα αναλογούν 75 χιλιάδες ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ είναι εγγυημένες και δεν υπόκεινται σε κούρεμα.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/138197/kourema-ana-katatheti-kai-ochi-ana-logariasmo#sthash.OXp4Gpbo.dpuf
    25/3/13

    ReplyDelete
  11. Πιο χαλαρά τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές;....

    Aνοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τις συναλλαγές να είναι τελικά κατά πολύ πιο χαλαρά, τόσο όσο αφορά το χρονικό διάστημα, αλλά και το ύψος των περιορισμών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η εξέλιξη αυτή έρχεται κατόπιν απαίτησης της τρόικας αφού τίθεται θέμα σεβασμούς των πελατών των τραπεζών.

    Το ενδεχόμενο αυτό ήδη εξετάζεται από τους αρμόδιους και νεότερα θα προκύψουν αργότερα. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία η οποία θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36939
    25/3/13

    ReplyDelete
  12. Παπούλιας: Η απόφαση της ΕΕ δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική......

    θα πρέπει η ΕΕ να μην επιλέγει τα θύματά της όπως εκείνη νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει.....

    http://www.protothema.gr/article/?aid=266478
    25/3/13

    ReplyDelete
  13. Медведев обсуждает с вице-премьерами ситуацию вокруг Кипра....

    Глава российского правительства Дмитрий Медведев предложил вице-премьерам еще раз обсудить ситуацию вокруг Кипра и понять ее последствия для интересов России. "Давайте, Игорь Иванович, поговорим с вами и с коллегами о том, что происходит вокруг Кипра", - сказал Медведев.

    ГОРКИ, 25 мар — Прайм.

    Глава российского правительства Дмитрий Медведев предложил вице-премьерам еще раз обсудить ситуацию вокруг Кипра и понять ее последствия для интересов России.

    "Там, по-моему, продолжают грабить награбленное, поэтому нужно понять, во что вся эта история, так сказать, превратится и каковы будут последствия для международной финансово-валютной системы, стало быть и для наших интересов тоже", — отметил глава правительства РФ.

    Кипр является одним из самых излюбленных офшоров для российского бизнеса. Многие крупные компании имеют владельцев, зарегистрированных на этом островном государстве, и проводят транзакции через кипрские банки. В частности, сам Медведев ранее отмечал, что ряд российских компаний с госучастием имеют счета в банках Кипра.

    РИА Новости http://ria.ru/economy/20130325/928871281.html#ixzz2OXz2RkRb
    25/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θύμωσε ο Μεντβέντεφ για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου....

      Η Ρωσία αντέδρασε με θυμό σήμερα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ, το οποίο θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.
      "Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173036
      25/3/13

      Delete
    2. Σόιμπλε: Σε επαφή με τη Ρωσία η Τρόικα για την Κύπρο....

      Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Τρόικα, η οποία δεσμεύθηκε στη διάρκεια της νύκτας να βοηθήσει τη Λευκωσία με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση των τραπεζών της και την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, θα είναι σε στενή επαφή με τη Μόσχα, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου.

      "Φυσικά, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την έναρξη των οποίων σηματοδοτήσαμε, η Τρόικα θα είναι σε επαφή με τη Μόσχα, θα υπάρξουν πολλές επαφές", δήλωσε ο υπουργός μερικές ώρες μετά την επεξεργασία στις Βρυξέλλες ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο.

      Η Ρωσία έχει χορηγήσει πίστωση 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο, η αποπληρωμή της οποίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων.

      http://www.sigmalive.com/news/international/36956
      25/3/13

      Delete
    3. Russia to create its own offshore zone ....

      Since the time of the financial disaster in Cyprus, Russia has been cherishing the idea of creating its own offshore. It was previously suggested the special tax area should be created on the territory of Russia's Far East. A new idea has appeared now - to create an offshore zone on the base of the International Investment Bank (IIB). Many analysts were left perplexed with such a suggestion.

      The International Investment Bank was created in 1970 to deepen and develop the cooperation between socialist states. Now it is offered to arrange an internal Russian offshore zone on the base of this bank, Finmarket reports with reference to an anonymous source in the Finance Ministry. The details of the project, which was announced by first vice Prime Minister Igor Shuvalov, remain unknown.

      Meanwhile, it is the details that raise certain curiosity. Should the above information be true, Igor Shuvalov offers something that does not exist anywhere in the world. Offshores are not created on the base of certain banks. The Russian one, if ever materialized, will be the first one.

      A number of publications say that such an idea could appear after Shuvalov's meeting with IIB's head Nikolai Kosov. He gave perfect recommendations to his bank and called it the only full-fledged international and many-sided institute of development in Moscow. He also said that the IIB was the only possible platform for the International Financial Center that is currently being built in the Russian capital......http://english.pravda.ru/business/finance/19-04-2013/124343-russia_offshore-0/
      19/4/13

      Delete
  14. Ερωτήσεις και απαντήσεις μετά τη συμφωνία.....

    Μετά τη συμφωνία Κυβέρνησης – Eurogroup επαναφέρουμε το θέμα με τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά τη συμφωνία. Συγκεντρώσαμε τις ερωτήσεις που οι πολίτες έστειλαν στο Sigmalive τις τελευταίες ημέρες και τις απαντήσαμε με τη βοήθεια οικονομολόγων.

    1) Ποιο ποσό είναι εγγυημένο;
    Το σχέδιο προστασίας καταθέσεων προνοεί ότι καλύπτεται ποσό 100.000 ευρώ ανά καταθέτη. Δηλαδή στην περίπτωση της Λαϊκής αν κάποιος έχει τρεις λογαριασμούς συνολικού ύψους 300.000 ευρώ θα εγγυηθούν μόνο οι πρώτες 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση του κουρέματος ή φορολόγησης επί των καταθέσεων που θα εφαρμοστεί στην Τράπεζα Κύπρου η εγγύηση αφορά στον κάθε λογαριασμό οπότε αν κάποιος διαθέτει τρεις λογαριασμούς των 100.000 τότε θα «γλιτώσει» και τις 300.000 ευρώ.

    2) Ποιες καταθέσεις δεν καλύπτονται;
    Από το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων εξαιρούνται οι καταθέσεις της μίας τράπεζας σε άλλη τράπεζα, οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας, των ταμείων συντάξεως, των ασφαλιστικών εταιριών, των κυβερνητικών τμημάτων, των δήμων και τα συλλογικά επενδυτικά σχέδια (π.χ. αυτά των φιλανθρωπικών οργανισμών). Για όλα τα πιο πάνω θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι ώστε να μειωθούν οι απώλειες.


    3) Τι γίνεται σε περίπτωση κοινού λογαριασμού;
    Στην περίπτωση της Λαϊκής αν δύο άτομα έχουν έναν κοινό λογαριασμό με 200.000 ευρώ τότε καλύπτεται ολόκληρο το ποσό. Στην περίπτωση του κουρέματος καταθέσεων τότε θα επιβληθεί κούρεμα στις 100.000 από τις 200.000 συνολικά.

    4) Τι γίνεται με την εξαργύρωση επιταγών;
    Οι επιταγές κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να εξαργυρώνονται κανονικά από την Τρίτη χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή. Για τις επιταγές άνω των 100.000 ευρώ θα γίνει διαφορετική ρύθμιση αναλόγως και της κατάστασης του λογαριασμού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ οι λογαριασμοί στην Τράπεζα Κύπρου με καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν μπλοκαρισμένοι με το άνοιγμα των τραπεζών έως ότου ξεκαθαρίσει το ύψος του κουρέματος.

    5) Τι γίνεται με τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με καταθετικό λογαριασμό;
    Αν κάποιος έχει ένα λογαριασμό ύψους 200.000 ευρώ και τον χρησιμοποιεί ως εγγύηση για δάνεια 150.000 ευρώ θα γίνει συμψηφισμός και το ποσό που απομένει των 50.000 ευρώ δεν θα υπόκειται σε κούρεμα ή δεν θα μεταφερθεί στην «κακή τράπεζα».

    6) Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με τη Λαϊκή;
    Οι εταιρίες Cyprialife και Λαϊκή Ασφαλιστική είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες και έχουν διαθέσιμα κεφάλαια οπότε είναι εξασφαλισμένες. Επιπλέον ως δικλείδα ασφαλείας υπάρχει η μητρική εταιρία των δύο ασφαλιστικών, η γαλλική CnP Assurance, η οποία είναι σε θέση να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες σύμφωνα με την εταιρία.

    7) Τι θα γίνει με τις απώλειες σε ρευστό που θα έχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες;
    Υπολογίζεται ότι τα ποσά που θα χαθούν θα καλυφθούν σε ύψος 20%, από εκεί και πέρα το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί με μετοχές και ομόλογα εάν και εφόσον είναι αυτό εφικτό. Την τελική απάντηση θα δώσει η Κεντρική Τράπεζα μέσω της επίσημης ανακοίνωσης που αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.

    8) Τι θα γίνει με τους κατόχους αξιογράφων;
    Οι κάτοχοι αξιόγραφων χάνουν την αξία των χρημάτων τους και θα πάρουν τα όποια ανταλλάγματα θα αποφασιστούν.

    9) Τι θα απογίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας;
    Όσοι δεν παραμείνουν στη Λαϊκή Τράπεζα μπορεί να απασχοληθούν στη νέα «κακή τράπεζα» για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν για την περίοδο εκκαθάρισης. Το ξεκαθάρισμα μεταξύ των δύο τραπεζών που θα προκύψουν καθώς επίσης και η απορρόφηση της «καλής Λαϊκής» από την Τράπεζα Κύπρου θα ξεκαθαρίσει σταδιακά σε μία διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο κάτι που δίνει περιθώριο στους υπαλλήλους της Τράπεζας....10-11-12-13...στο....http://www.sigmalive.com/news/local/36952
    25/3/13

    ReplyDelete
  15. Αναδιάρθρωση του δανείου προς την Κύπρο ζήτησε ο Vl. Putin.....

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση ενός ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πέσκοφ.

    Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την υποστήριξη της Μόσχας προς τη συμφωνία διάσωσης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο με την ΕΕ, παρά την ανησυχία ότι ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα ζημιωθούν ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας.

    Η Κύπρος έχει ζητήσει μια παράταση της αποπληρωμής του υφισταμένου ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου του στο 2,5% από 4,5%. Σε συνομιλίες που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση.

    Ο Πούτιν "ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο", δήλωσε ο Πέσκοφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1758467
    25/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin