Sunday, March 24, 2013

Κίνδυνο μετάδοσης της κυπριακής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα

Για κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις αναδυόμενες χώρες, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, κάνει λόγο η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι. Για αυτόν τον λόγο ζήτησε να διευθετηθεί γρήγορα η κρίση στην Κύπρο, αλλιώς προειδοποίησε τις χώρες αυτές να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της η Ιντραουάτι, στο περιθώριο ενός φόρουμ στο Πεκίνο, δήλωσε πως παρακολουθεί από πολύ κοντά την έκβαση ενός σχεδίου για την επιβολή ενός εφ' άπαξ τέλους στις κυπριακές καταθέσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παροχή στήριξης ύψους 10 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ.

Τα σχόλιά της έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η διάδοση της κρίσης από την Κύπρο θα είναι περιορισμένη. Επίσης οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές γίνονται με σχετική ηρεμία αφότου ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο. Εντούτοις καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στην Κύπρο, μια δυσμενής υποδοχή από τους επενδυτές του τελικού σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να είναι μεταδοτική και θα μπορούσε να απειλήσει άλλες ευάλωτες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην Ευρώπη, δήλωσε η Ιντραουάτι.

"Η πρώτη επίδραση αυτής της κατάστασης στην Ευρώπη σ' αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον έρχεται από το πώς αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση αυτή, επειδή αυτή η πρώτη επίδραση είναι ψυχολογική", τόνισε.

"Και είναι μεταδοτική", πρόσθεσε, "επειδή έρχεται από την αγορά κεφαλαίου, από την αγορά αξιών, από το χρηματοπιστωτικό τομέα".

"Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο", δήλωσε η Ιντραουάτι. "Όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και τις διευθετήσεις που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη μεταχείριση των καταθέσεων".

"Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει στον εαυτό της την πολυτέλεια να έχει και πάλι μεγαλύτερη αστάθεια. Γι' αυτό εκείνοι που αποφασίζουν για την πολιτική πρέπει να κάνουν το σωστό με πολύ γρήγορο τρόπο ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα", πρόσθεσε.
24/3/13

7 comments :

  1. Όριο ανάληψης από τις ΑΤΜ Λαικής και Κύπρου....

    Στα 100 ευρώ το όριο ανάληψης από ΑΤΜ της Λαϊκής, στα 120 στην Τρ. Κύπρου

    Αξιωματούχος της Κυβέρνησης δήλωσε ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από ATM της τράπεζας περιορίστηκε στα 100 ευρώ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Κώστας Αρχιμανδρίτης.

    Στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το όριο ανέρχεται στα 120 ευρώ.

    http://www.sigmalive.com/news/local/36879
    24/3/13

    ReplyDelete
  2. Δεν έχει τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης....

    Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους είπε ότι σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε δεν έχει τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.

    Όπως αναφέρθηκε «ακόμη βρισκόμαστε στο προπαρασκευαστική φάση πριν ξεκινήσει το Γιούρογκρουπ».

    Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη συνεχίζεται στις Βρυξέλες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    http://www.onlycy.com/309740-δεν-έχει-τεθεί-θέμα-αναδιάρθρωσης-τρ
    24/3/13

    ReplyDelete
  3. Αποφασίζουν την "βαλκανοποίηση" του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.....

    Του Γιάννη Αγγέλη

    Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος περιμένει σε λίγες ώρες την απόφαση του Eurogroup σαν κάτι που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, άλλες για καλό και άλλες για... κακό. Το πείραμα της «απαλλοτρίωσης» των μη διασφαλισμένων καταθέσεων για την διάσωση (bail-in) των τραπεζών είναι μια άμεση προειδοποίηση για την Ισπανία και την Ιταλία. Ο κίνδυνος είναι για πρώτη φορά τόσο άμεσος, υποστηρίζουν αναλυτές και από τις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης έφυγαν από τις δύο οικονομίες περί το μισό τρισ. ευρώ !

    Η απόφαση για την απαλλοτρίωση καταθέσεων όχι μόνο φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων ή κρατικών και ημικρατικών οργανισμών ανοίγει μία πόρτα χωρίς επιστροφή. «Θα τροφοδοτήσει μια ισχυρή τάση μετακίνησης κεφαλαίων από τις εν δυνάμει επικίνδυνες τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου στις χώρες του "ΑΑΑ" στον ευρωπαϊκό βορά… Βρισκόμαστε μπροστά στην τελική φάση βαλκανοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» επιμένουν με αρθρογραφία τους σήμερα οικονομικοί αναλυτές στο Μιλάνο.

    Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά αυτής της τάσης. Και μόνο με όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα (Ελλάδα, Ισπανία, κ.λ.π.) η περιφέρεια της Ευρωζώνης εμφανίζεται με καθαρό χρέος 820 δισ. ευρώ και η Γερμανία από μόνη της με καθαρό πλεόνασμα 620 δισ. ευρώ (διαθέσιμα στοιχεία BIS).

    Τι θα συμβεί μετά την «νομιμοποίηση» της απαλλοτρίωσης καταθέσεων (για ποσά πάνω από 100 χιλ. ευρώ) ; Η απόκλιση αυτή θα πολλαπλασιασθεί ενισχύοντας την αδυναμία των χωρών σε ύφεση να χρηματοδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τον φαύλο κύκλο του χρέους και της ύφεσης. Το πρώτο βήμα σ’ αυτό τον διαχωρισμό είχε γίνει με την νομιμοποίηση της κατάργησης της φερεγγυότητας του κρατικού χρέους στην Ντοβίλ από την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, με τις γνωστές συνέπειες στα spreads και με πρωτη εφαρμογή στο ελληνικό PSI. Το επόμενο βήμα γίνεται στην Κύπρο με την πρώτη καθαρή εφαρμογή του bail-in…

    Η «βαλκανοποίηση» του τραπεζικού συστήματος έχει αρχίσει και δρομολογεί τον άτυπο αλλά επί της ουσίας οριστικό διαχωρισμό της Ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες…


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1758113
    24/3/13

    ReplyDelete
  4. Φρίντεν: «Το διακύβευμα είναι η σταθερότητα της Ευρώπης»....

    «Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λιουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στο Eurogroup.
    Όπως τόνισε ο Λ. Φρίντεν το Eurogroup πρέπει να κάνει τα πάντα για να σώσει την Κύπρο. «Δεν βοηθάμε μόνο την Κύπρο, αλλά και τους εαυτούς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τυχόν αποτυχία του σημερινού Eurogroup θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
    «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση σήμερα, μέσα στη νύχτα, για την Κύπρο και για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Λ. Φρίντεν.

    http://www.sigmalive.com/news/international/36886
    24/3/13

    ReplyDelete
  5. Αν επιμείνετε παραιτούμαι απείλησε ο Ν. Αναστασιάδης.....

    O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές, φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Αναστασιάδης στους ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.

    http://www.onlycy.com/309773-
    24/3/13

    ReplyDelete
  6. 21:26
    Τη χορήγηση 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο ώστε να αρθεί η άμεση απειλή χρεοκοπίας ζητά από τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και με αφορμή τις δύσκολες διαπραγματεύσεις τονίζει ότι “είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο”.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352560
    24/3/13

    ReplyDelete
  7. 23:41

    Απορρίφθηκε και η πρόταση για "κούρεμα" 50%-60%. Αρχικώς υποβλήθηκε πρόταση στον Αναστασιάδη με την οποία του ζήτησαν να πάρει την μεγάλη απόφαση και να αποδεχθεί αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου. Ο Αναστασιάδης αρνήθηκε και τους είπε ότι ουσιαστικά ωθείται σε παραίτηση. Επανήλθαν οι της τρόικας και πρότειναν όπως τα 9 δις που πήρε η Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA να αντισταθμιστούν με κούρεμα 50 -60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου. Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τον Αναστασιάδη και τώρα επεξεργάζονται νέα πρόταση.

    23:22

    Πληροφορίες από Λευκωσία ότι η πρόταση που συζητείται αφορά να φύγει το ποσό των 9 δις του ELA από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου και να αυξηθεί το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στο 50-60%.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=352560

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin