Tuesday, February 5, 2013

ΕΚ: Στήριξη της γεωργίας στις απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ και τα νησιά του Αιγαίου

Οι καλλιεργητές μπανάνας στις άκρως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ θα λάβουν μια εφάπαξ ενίσχυση ύψους 40 εκατ. ευρώ για το 2013 προκειμένου να αντισταθμίσουν τα κόστη που προκύπτουν από τη μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά. Το σχετικό ψήφισμα μαζί με το έτερο νομοθετικό ψήφισμα του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Γεώργιου Παπαστάμκου για τα μέτρα στήριξης της γεωργίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκαν από το ΕΚ την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου.


Η παρούσα πρόταση κανονισμού για τα "μικρά νησιά" του Αιγαίου αφορά την περαιτέρω τροποποίηση του καθεστώτος που εισήχθη το 1993 και γνώρισε στη συνέχεια αλλεπάλληλες μεταβολές με τελευταία αυτή του 2006. Οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί θα διατηρήσουν τον προϋπολογισμό για τα ειδικά μέτρα υπέρ των άκρως απόκεντρων περιφερειών της ΕΕ και των μικρών νησιών του Αιγαίου για να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών.


"Η γεωργική παραγωγή στα μικρά νησιά του Αιγαίου οφείλει να έχει προσανατολισμό προς την προώθηση συνεργιών μεταξύ της τοπικής γεωργικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και της διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού τοπικού πλούτου", υπογράμμισε ο κ. Παπαστάμκος (ΕΛΚ) στη συζήτηση της Δευτέρας προσθέτοντας ότι "οι πολίτες στις απομακρυσμένες περιοχές έχουν ανάγκη από 'περισσότερη Ευρώπη' και η αντιμετώπιση των μόνιμων και δομικών δυσχερειών του γεωργικού κλάδου των νησιών του Αιγαίου απαιτεί συστημική προσέγγιση, εις βάθος ανάλυση των αναγκών και ύπαρξη σαφούς στρατηγικού προσανατολισμού".

Η κοινοτική στήριξη προς τα "μικρά νησιά" του Αιγαίου αφορά επί της ουσίας στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ορισμένων γεωργικών προϊόντων, μέσω της θέσπισης ειδικών μέτρων, καθώς και στον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες. Δεδομένου ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν αναγνωρίσθηκαν από τις Συνθήκες ως εξόχως απόκεντρες περιοχές, το καθεστώς των ειδικών μέτρων αποτέλεσε αντικείμενο χωριστής κανονιστικής ρύθμισης.

Άκρως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ

Άκρως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ είναι η περιφέρεια των Αζορών και της Μαδέρας, των Καναρίων Νήσων, καθώς και τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλικής Γουιάνας, Γουαδελούπης, Μαρτινίκας, Ρεϋνιόν, Αγίου Βαρθολομαίου και Αγίου Μαρτίνου.

Αμετάβλητα τα ετήσια ανώτατα όρια ενίσχυσης

Το συνολικό ετήσιο ποσό ενίσχυσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στα 23,93 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο ανώτατο όριο για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ προς τις άκρως απόκεντρες περιφέρειες θα παραμείνει στα 653,04 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 278,41 εκατ. ευρώ για τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα, 106,21 εκατ. ευρώ υπέρ των Αζορών και της Μαδέρας και 268,42 εκατ. ευρώ για τις Κανάριους Νήσους.

Η επιπλέον εφάπαξ καταβολή των 40 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς μπανάνας

Η επιπλέον εφάπαξ καταβολή των 40 εκατ. ευρώ για το έτος 2013 θα βοηθήσει τους καλλιεργητές μπανάνας στις άκρως απόκεντρες περιφέρειες να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τους παραγωγούς των τρίτων χωρών. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 18,52 εκατ. ευρώ για τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα, 1,24 εκατ. ευρώ υπέρ των Αζορών και της Μαδέρας και 20,24 εκατ. ευρώ για τις Κανάριους Νήσους.

Επόμενα βήματα

Μετά την υπερψήφιση των κανονισμών από το ΕΚ θα ακολουθήσει και η επίσημη έγκρισή τους από το Συμβούλιο. Οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοθετικό ψήφισμα για τα μέτρα ενίσχυσης της γεωργίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε με 600 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 50 αποχές.

Το νομοθετικό ψήφισμα για τα μέτρα ενίσχυσης της γεωργίας στις άκρως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ εγκρίθηκε με 579 ψήφους υπέρ, 82 κατά και 35 αποχές.
 .europarl.europa.eu
5/2/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin