Sunday, January 20, 2013

Ούτε και στην τηλεδιάσκεψη

Παραμένει άγνωστος «χ» ο αριθμός του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση - Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως η εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη
Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο


Η PIMCO παρουσιάζει κοντά στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή πλευρά να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό.

Ούτε και στην προχθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυκτα της Παρασκευής, επήλθε συμφωνία επί του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ χθες τα ξημερώματα έληξε το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην Pimco για να παραδώσει την τελική της έκθεση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως η εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), πλέον τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία εκπροσωπούνται τόσο οι κυπριακές Αρχές όσο και οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους συζήτηση επί των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στο ύψος του ποσού που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου.
Αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας των συζητήσεων και επεξεργασίας των στοιχείων της Pimco και η κατάληξη στο τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το βασικό και το δυσμενές σενάριο.
Τις τελευταίες ημέρες, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν θέσει πάρα πολλά ερωτήματα στην Pimco και παράλληλα της ζήτησαν να τους παραδώσει στοιχεία όσον αφορά το αποτέλεσμα που παρέδωσε στην Επιτροπή, χωρίς, ωστόσο, ακόμη η αμερικανική εταιρεία να το πράξει. Όπως είχε δηλώσει έγκυρη πηγή στο ΚΥΠΕ, η Pimco παρουσιάζει κοντά στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο, ενώ γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή πλευρά να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό.
Η καθυστέρηση στην κατάληξη του τελικού ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθυστερεί και την έναρξη της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, με βάση το αποτέλεσμα της Pimco. Τα αποτελέσματα των stress test θα υποδείξουν τις συνολικές κεφαλαιουχικές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις ο Βάσος Σιαρλή

ΔΕΝ αποκλείει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, εάν αυτό απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία δανεισμού της χώρας από τους διεθνείς πιστωτές και εάν κάνει το χρέος, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, βιώσιμο. Ο Βάσος Σιαρλή επισήμανε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τη Ρωσία να υπάρξει πενταετής παράταση στην αποπληρωμή του δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, η προθεσμία αποπληρωμής του οποίου εκτεινόταν ώς το 2016, ενώ υποστήριξε ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας από τους ιδιώτες πιστωτές (PSI), η οποία έγινε στις αρχές του 2012, αποτελούσε ένα σφάλμα, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε την περασμένη Παρασκευή πως δεν υπάρχει υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι βασικές διαφορές μεταξύ του κατ' αρχήν συμφωνημένου μνημονίου και του αρχικού προσχεδίου είναι ότι δεν γίνεται αναφορά απευθείας για ιδιωτικοποιήσεις. «Έχουμε, δηλαδή, αποσοβήσει την υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις», υποστήριξε. Ο κ. Στεφάνου είπε πως ακόμη και αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να το καταστήσουν βιώσιμο, και αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία της δανειακής συμφωνίας, όπως το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής. Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί το κυπριακό δημόσιο χρέος να θεωρηθεί από την αρχή του προγράμματος μη βιώσιμο και να μην ισχύσει αυτό που ίσχυσε στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου συζητείται για το 2022. 
.sigmalive.com
20/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin