Sunday, January 20, 2013

Πιέζεται από παντού η Κύπρος: Χωρίς αριθμό στο Eurogroup και μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους

Λευκωσία: Δραματικές χρονικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το σίριαλ της υπαγωγής της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και οι ευρωπαϊκές πολιτικές πιέσεις και ιδιαίτερα της Γερμανίας αντί να μειώνονται αυξάνονται. Η αυριανή μέρα ξεκινά με σημαντικό βαθμό δυσκολίας για την Κύπρο. Δίχως την οριστική έκθεση της Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να συμμετάσχει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Η Λευκωσία, δήλωσε ο κ. Σιαρλή, «είναι έτοιμη για να δώσει
όσες εξηγήσεις χρειαστούν» και θα τονίσουμε, είπε, ότι «πράξαμε ό,τι μας έχει ζητηθεί και ότι είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του Μνημονίου».
Η Κύπρος προσδοκεί αύριο να κερδίσει ένα οποιοδήποτε θετικό σινιάλο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών επιδιώκοντας να μην ακουστούν αρνητικά σχόλια στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών που θα εξετάσουν τη Δευτέρα το θέμα της Κύπρου θα έχουν υπόψη τους ένα προσχέδιο έκθεσης από την Pimco, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών. Όσο για τον «μαγικό» αριθμό, φαίνεται να γυροφέρνει κοντά στα €10 δισ., με τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιμένουν στην όσο το δυνατόν πιο συντηρητική αποτίμηση των προβληματικών δανείων.
Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν πολιτικά ζητήματα σε σχέση με το κυπριακό Μνημόνιο, το Eurogroup δεν θα έχει ενώπιόν του οριστικούς αριθμούς για να κλείσει το όλο θέμα.
Οι κυπριακές Αρχές προσπαθούν να πείσουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με το βασικό σενάριο και μειώνουν τις ανάγκες κοντά στα €9 δισ. ή ακόμη και χαμηλότερα, κερδίζοντας περισσότερο έδαφος ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο. Όμως, το μπαράζ δηλώσεων της προηγούμενης εβδομάδας από Ευρωπαίους αξιωματούχους, από αναλυτές και υψηλόβαθμους πολιτικούς της Ευρωζώνης, δείχνει τελικά ότι η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει: 


  • -  Τις κατηγορίες που ακούγονται στην Ευρώπη για το καθεστώς φορολογικού παραδείσου το οποίο διατηρεί η Κύπρος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που υποτίθεται ότι λαμβάνει χώρα στο νησί, και, 
  • -  Το θέμα της βιωσιμότητας του κυπριακού δημόσιου χρέους καθώς και τις διαφωνίες μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για το περιεχόμενο του προγράμματος προσαρμογής με αιχμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Όλα πλέον δείχνουν ότι οι ημερομηνίες- ορόσημα των συνεδριάσεων του Eurogroup προσπερνώνται από τις εξελίξεις. Ήδη την Παρασκευή υπήρχαν δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο είναι πιθανή από το δεύτερο μισό του Μαρτίου. Ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι η Κύπρος έχει καλυμμένη χρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο και επισημαίνει ότι η Τρόικα θα έχει συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Η Κύπρος εκ των πραγμάτων θα πρέπει να πάει με τον «μαγικό» αριθμό στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ η επόμενη είναι στις 4 Μαρτίου, εκτός και αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση.

.philenews.com
20/1/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin