Friday, January 4, 2013

Νέα παρέμβαση ΣΑΕ για τη φορολογία αποδήμων

Αυστραλία: 4 Jan 2013
Εκ νέου παρέμβαση για το κρίσιμο θέμα της Φορολογίας των Ελλήνων του Εξωτερικού κάνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δια της γραμματέως του, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλο με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικώ κ. Ι. Στουρνάρα.
Η παρέμβαση γίνεται με αφορμή τη συμπερίληψη στο νέο σχέδιο νόμου για το φορολογικό, διάταξης η οποία αναφέρει ότι «αν ο φορολογούμενος κατοικεί στην αλλοδαπή, υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης, είναι αλληλεγγύως με αυτόν, οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα».

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή της η Δρ. Σαραντοπούλου, η διάταξη δημιουργεί πρακτικά προβλήματα για τους Έλληνες του Εξωτερικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα όριζαν αντικλήτους που δεν είχαν προσωπική ευθύνη για τις φορολογικές υποχρεώσεις των ομογενών. Το άμεσο αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζει η Δρ. Σαραντοπούλου, είναι οι αντίκλητοι -ενόψει της ευθύνης που επωμίζονται για τις ενδεχόμενες οφειλές ομογενών- πλέον να μην επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες του εξωτερικού. Οι ομογενείς θα βρεθούν χωρίς εκπροσώπηση ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, ανάλογα με το ύψος της αναλαμβανόμενης ευθύνης.
Η γραμματέας του ΣΑΕ προτείνει την άμεση σύσταση επιτροπής συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της ομογένειας, φοροτεχνικών, αρμοδίων έμπειρων εφοριακών με άριστη γνώση του θέματος (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού) καθώς και εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓΑΕ.
Αντίστοιχη παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών είχε πραγματοποιηθεί στις 14.12.2012 για ζητήματα φορολογίας των Ελλήνων του Εξωτερικού, η οποία παραμένει αναπάντητη από την αρμόδια Αρχή.

Η γραμματέας του ΣΑΕ αναφερόταν σε συγκεκριμένες διατάξεις που δημιουργούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στους ομογενείς και αποτρέπουν επενδυτικές ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι ομογενείς καλούνται να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά («Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας»), τα οποία -σε πολλές περιπτώσεις- δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όπου διαβιούν. Στην περίπτωση της μη έκδοσης, οι ομογενείς απειλούνται με διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Το εισόδημα που θα αποκτούν στο εξωτερικό θα θεωρείται τεκμαρτό και θα φορολογείται όταν θα το εισάγουν ως συνάλλαγμα στην Ελλάδα.
Στην επιστολή-παρέμβασή της, η γραμματέας του ΣΑΕ είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την επαναφορά απαλλαγής από το Φόρο Μεταβίβασης για ακίνητα που αγοράζουν ομογενείς στην πατρίδα με εισαγωγή συναλλάγματος, την απαλλαγή πρώτης κατοικίας, εάν αποδεδειγμένα διαμένουν στο ενοίκιο και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό. Την αναγνώριση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Την απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων Ομογενών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και για όσες κατοικίες ομογενών εκδίδεται μηδενικός σε κατανάλωση λογαριασμός της ΔΕΗ, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων από Έλληνες του εξωτερικού.
Η Δρ. Σαραντοπούλου επισημαίνει ότι η ομογένεια παραμένει συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις, θεωρεί όμως άδικη την αντιμετώπιση της από την Ελληνική πολιτεία στο θέμα των προσθέτων φορολογικών ρυθμίσεων και ζητά από την πολιτική ηγεσία την επανεξέταση των ζητημάτων που επισημαίνονται. Τονίζει, δε, ότι και η Ελλάδα έχει χρέος να αγκαλιάσει την ομογένεια χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική που θα αποβεί προς αμοιβαίο όφελος.
.neoskosmos.com
4/1/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin