Wednesday, January 23, 2013

Προσφυγή της Κύπρου στο ΕΔΑΔ

Α. Γαλανός: Να καταγγείλουμε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων
Ενδεχόμενο διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της «επιτροπής αποζημιώσεων» θα εξεταστεί μετά τις προεδρικές εκλογές, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Σε ευρεία σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διακρατικής προσφυγής της Κύπρου στο ΕΔΑΔ, προκειμένου να καταγγελθεί η ούτω καλούμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων, ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της νέας έκδοσης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων «Κατεχόμενες Πόλεις - Εκτοπισμένοι Δήμοι Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στα διαβήματα της Επιτροπής σχετικά με την τροπή που έχει πάρει το θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας.

Ανέφερε ότι η λεγόμενη επιτροπή «κακώς συστάθηκε από το ΕΔΑΔ, μετά την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος και μετά που κατακλύσαμε το ΕΔΑΔ με προσφυγές με προτροπές των δικηγόρων μας, οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν -ενώ είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως- ότι ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που κατέθεταν ενώπιον του Δικαστηρίου μοιραία θα οδηγούσε σ’ αυτήν τη λύση, γιατί δεν μπορούσε το ΕΔΑΔ να χειριστεί όλες αυτές τις υποθέσεις».
Αυξάνονται οι προσφυγές

«Όμως, δυστυχώς, άλλα ήταν τα κριτήρια και βρεθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι, «παρά ταύτα, η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι με τη σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση και τις πολύ μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο προσφυγικός μας κόσμος, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφυγών που γίνεται σ’ αυτό το ‘δικαστήριο’».
«Είναι καιρός -υπέδειξε περαιτέρω ο κ. Γαλανός- το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να καταγγείλει το ούτω καλούμενο ένδικο μέσο που, στην πραγματικότητα, παραβιάζει τους όρους εντολής του και προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας. Να καταγγείλει, επίσης, το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την πληρωμή ενοικίου στον προσφυγικό κόσμο για απώλεια χρήσης, ως όφειλε, και δεν περιορίζεται στον υπολογισμό και την επιστροφή του ενοικίου, αλλά αναγκάζει τον πρόσφυγα ιδιοκτήτη να πουλήσει τη γη του, πράγμα που δεν πιστεύουμε ότι ήταν η αρχική πρόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)».

Δημιουργία αντικινήτρων
Ο κ. Γαλανός ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εισηγήθηκε τη σύγκληση «μιας ευρείας σύσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν η Κυβέρνηση, τα κόμματα και άλλοι αρμόδιοι φορείς, για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης (όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η δημιουργία τράπεζας φερεγγυότητας και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, που θα δράσουν ως αντικίνητρα σε αυτούς που έχουν σοβαρές οικονομικές ανάγκες), καθώς και μελέτη της πιθανότητας διακρατικής προσφυγής σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Αποζημιώσεων».

Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή είχε ήδη συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος, είπε, «συμφωνεί με την προσέγγισή μας», εκφράζοντας, παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας μάς υποσχέθηκε ότι αυτή η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές».
Ανέμεναν αποκατάσταση

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γαλανός είπε ότι «οι πρόσφυγές μας, μετά από 39 χρόνια, ήταν φυσιολογικό να ανέμεναν αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων τους και συνθήκες, ιδιαίτερα μετά από την ένταξή μας στην Ε.Ε, που θα οδηγούσαν στην επιστροφή. Αντί τούτου έχουν δεχτεί ένα διπλό κτύπημα, όσοι επέζησαν και τα παιδιά τους, αφού σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1974, χωρίς τις ελπίδες που τότε υπήρχαν για ανάπτυξη στην υπόλοιπη Κύπρο».

Σημείωσε δε ότι «ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η ατιμωρησία, η οποία οφείλεται στη διαπλοκή. Η ατιμωρησία», εξήγησε, «είναι εκείνη που δημιουργεί, μαζί με τη διαπλοκή και την ανικανότητα, το αίσθημα της απελπισίας στον πολίτη, που πολλές φορές για να βρει διέξοδο δικαιολογημένα προτάσσει το δικό του συμφέρον», ενώ επέρριψε την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που διέρχεται ο τόπος, ένεκα της οικονομικής κρίσης, στην Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει και τις ευθύνες των τραπεζών».
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε ότι, «έστω και αργά, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της διακρατικής προσφυγής στο ΕΔΑΔ για καταγγελία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων». 

.sigmalive.com/simerini
23/1/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin