Wednesday, January 23, 2013

Δυτικά Βαλκάνια και ΕΕ: θετική στάση του ΕΚ στην πορεία για την ένταξη

Θετική ήταν η υποδοχή από το ΕΚ της προόδου που έχουν καταγράψει στην πορεία τους προς την ΕΕ η Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, αν και οι ευρωβουλευτές σημείωσαν πολλά σημεία στα οποία είναι αναγκαίο να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. Στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του ΕΚ στις 21-22 Ιανουαρίου υιοθετήθηκε η ετήσια έκθεση προόδου για το Μαυροβούνιο, συζήτησαν για το Κοσσυφοπέδιο και συναντήθηκαν με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, Suzana Grubjesic.

Σερβία
Τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζήτησε το ΕΚ από τα κράτη μέλη το ΕΚ, για τη Σερβία, στην οποία έχει αναγνωρισθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας από την 1η Μαρτίου 2012.



Κεντρικό ζήτημα παραμένει η σχέση του Βελιγραδίου με το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που αναγνώρισε και η κ. Grubjesic. "Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ο διάλογος με την Πριστίνα", σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο διάλογο. Πιστεύουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη οφείλουν να συνεργασθούν σε πνεύμα ρεαλισμού και ευελιξίας για να βρεθεί δίκαιη και αποδεκτή λύση και να βελτιωθεί η ζωή όλων των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου".


F.Y.R.O.M.
...

Κοσσυφοπέδιο
Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν ψήφισμα που αναφέρεται στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει την Προστίνα, σημειώνοντας έκθεση της Επιτροπής βάσει της οποίας είναι δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία Σύνδεσης με το Κοσσυφοπέδιο παρά τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ως προς το ακριβές καθεστώς του.

Το ψήφισμα του ΕΚ καλεί το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και να επιδιώξει τη συμφιλίωση με τη σερβική μειονότητα.

Μαυροβούνιο
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Μαυροβούνιο άρχισαν στις 29 Ιουνίου 2012. Η έκθεση προόδου που υιοθέτηση η επιτροπή Εξωτερικών αναγνωρίζει την ουσιαστική πρόοδο της χώρας όμως ζητά μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία της ανεξαρτησίας του Τύπου, των δικαιωμάτων των γυναικών και την ισότητα των φύλων καθώς και για την ενίσχυση της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

 .europarl.europa.eu
23/1/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin