Wednesday, January 2, 2013

Β. Μάγκλαρης: Η Ελλάδα θα σημαδευτεί για πολλά χρόνια από την επιδημία της ‘αιμορραγίας των εγκεφάλων'

Το ξεπέρασμα της κρίσης πρέπει να βασιστεί στα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της πατρίδας μας και, σε αυτό το πλαίσιο, η αριστεία στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί βασικό μοχλό της γενικότερης αναπτυξιακής διεξόδου, αναφέρει σε δήλωσή του ο γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης, με αφορμή το νέο έτος και τις προκλήσεις του.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα θα σημαδευτεί για πολλά χρόνια από την επιδημία της ‘αιμορραγίας των εγκεφάλων', προετοιμάζοντας γενιές μεταναστών, νέων με μεγάλες ικανότητες που θα πνίγονται μέσα στην θάλασσα της εγχώριας μετριότητας και της ανεργίας».

Ο κ.Μάγκλαρης αναφέρει πως είναι παρήγορο ότι πληθαίνουν τα αισιόδοξα μηνύματα από τον χώρο της έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα και τις εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας. Όπως εκτιμά, «η παραδοσιακή αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ ερευνητών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας ξεπερνιέται», ενώ αναφέρει ότι «η Ελλάδα, παρά τις στρεβλώσεις και την παρατεταμένη κρίση, έχει αναδειχθεί σε κέντρο αριστείας στα ανταγωνιστικά προγράμματα Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ σε τομείς αιχμής, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι καινοτόμες κλιματολογικές και ενεργειακές εφαρμογές, οι θεματικές ερευνητικές περιοχές υγείας και βιοεπιστημών και η ανάπτυξη προηγμένων υποδομών Ίντερνετ για την έρευνα και την εκπαίδευση».
Υπογραμμίζει ακόμα ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό το όραμα της αριστείας στα χρόνια της κρίσης με χρηματοδοτήσεις αναβάθμισης των ερευνητικών υποδομών της χώρας, με προγράμματα κρατικών ενισχύσεων καινοτόμων πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα και με στοχευμένα έργα τόνωσης της αριστείας του ανθρώπινου δυναμικού των ερευνητών στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει ο κ.Μάγκλαρης, «προγραμματίστηκαν συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία, τα οποία τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη απορροφητικότητα χάρις στις απαγκιστρώσεις από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς τις δυνάμεις καινοτομίας της χώρας».
.agelioforos.gr
2/1/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin