Wednesday, January 2, 2013

Η εμμονή με τα ελληνικά νησιά

Tου Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντάχθηκε προσφάτως και αυτός στη χορεία των σχολιαστών των υποτιθέμενων εκποιήσεων νησιών από το χρεοκοπημένο ελληνικό Δημόσιο. Ενοχλημένος -μεταξύ πολλών άλλων τον τελευταίο καιρό- και με τους διεθνείς οίκους πιστωτικής αξιολογήσεως επιτέθηκε στον οίκο «Standard & Poors» λόγω της πρόσφατης αποφάσεώς του να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά έξι βαθμίδες στην κατηγορία «Β-» λόγω της απομακρύνσεως του ενδεχομένου της ατάκτου χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή ο οίκος αρνείται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στα επίπεδα τα οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός κρίνει δίκαια. Οι δηλώσεις Ερντογάν τελούν σε αρμονία με την εικόνα της Ελλάδος ως του «κακομαθημένου παιδιού» της Δύσεως. Τούτο είναι ένα από τα προσφιλέστερα στερεότυπα στον τουρκικό δημόσιο λόγο, αντίστοιχο με την εικόνα της Τουρκίας στα ελληνικά μέσα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί ότι τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβερνήσεώς του δεν αποτυπώνονται επαρκώς στον βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του. Παραβλέπει, εντούτοις, τόσο την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή και την επιδείνωση σοβαρών μακροοικονομικών δεικτών, όσο και τη σημασία της πολιτικής και περιφερειακής σταθερότητος. Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας συνδεόταν αιτιωδώς με έναν «ενάρετο κύκλο» πολιτικών εξελίξεων ο οποίος μάλλον έχει εκλείψει.
Η απώλεια ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η εμπλοκή σε εμφύλιες συρράξεις στη μεσανατολική γειτονιά της, η στασιμότητα στις εσωτερικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού σίγουρα δεν συμβάλλουν στη μείωση του πολιτικού ρίσκου για την Τουρκία, την ελκυστικότητα και ασφάλειά της ως επενδυτικού προορισμού.
Εχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η εμμονή διαφόρων -μάλλον κακεντρεχών- αλλοδαπών σχολιαστών των ελληνικών πραγμάτων στην «αναγκαστική εκποίηση» ελληνικών νησιών ως δείγμα της κατάντιας των ελληνικών δημοσιονομικών ή και ως μόνου τρόπου να αυξήσει το ελληνικό δημόσιο τα ρευστά του διαθέσιμα. Η σκόπιμη σύγχυση των εννοιών της μεταβιβάσεως κυριότητος και κυριαρχίας λειτουργεί εντυπωσιοθηρικώς και αποσκοπεί να ενισχύσει το αίσθημα της εθνικής ταπεινώσεως. Κινδυνεύει, όμως, να ακυρώσει μια χρήσιμη συζήτηση εντός Ελλάδος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αυτή η συζήτηση όφειλε να γίνει ανεξαρτήτως της κρίσεως, οι παρούσες συνθήκες, ωστόσο, την καθιστούν επιτακτική. Η επαναλαμβανόμενη αναφορά στην εκποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί μια υπόρρητη παραδοχή ότι αυτά παραμένουν ένα από τα περιζήτητα αλλά και αναξιοποίητα εθνικά κεφάλαια.
Η πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επέλθει και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού και η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας στα νησιά και νησίδες των ελληνικών θαλασσών μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα αυτής της πρωτοβουλίας.
Αποφασιστικό κριτήριο για τις επενδύσεις αυτές δεν πρέπει να αποτελέσει η εθνικότητα των επενδυτών, αλλά η ανταγωνιστικότητα σε συνάρτηση με τον σεβασμό στην πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά. Η καταστροφή μεγάλου τμήματος της ακτογραμμής της Τουρκίας και της Ισπανίας από την κατασκευή τερατωδών τουριστικών συγκροτημάτων μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Νησιά όπως η Γαύδος, η Ψέριμος, τα Ψαρά και ο Αγιος Ευστράτιος μπορούν να βγουν από το περιθώριο και να εμπλουτίσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η οικονομική ευημερία όλων των νησιών θα αποτελέσει και την καλύτερη εγγύηση της ελληνικής κυριαρχίας.
* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
.kathimerini.gr
2/1/13
----
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin