Saturday, December 8, 2012

Σουλτς: Η Τουρκία απέρριψε προτροπές για συμμετοχή της κυπριακής Προεδρίας στην ΜΚΕ

Η Τουρκία απέρριψε προτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να επιτρέψει τη συμμετοχή της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στις εργασίες της επικείμενης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς σε απαντητική επιστολή του προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στην επιστολή του με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου, ο κ. Σουλτς διαβεβαιώνει “οι επιπτώσεις του προαναφερθέντος μποϋκοτάζ του Συμβουλίου της ΕΕ θα έχουν αντίκτυπο στην εξέταση της μελλοντικής πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, και εγώ προσωπικά θα αφιερώσω την προσοχή μου σε αυτό το ζήτημα στις μελλοντικές συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές”.

Ο κ. Κυπριανού είχε ζητήσει την παρέμβαση του κ. Σουλτς ενόψει της συνόδου της ΜΚΕ στην Τουρκία.
Στην επιστολή του, ο κ. Σουλτς αφού εκφράζει την “την πολιτική μου αλληλεγγύη με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τρέχουσα Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις ανήσυχες σχέσεις με την Τουρκία, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ”, υπενθυμίζει πως στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα ο ίδιος είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό για την αναγγελθείσα τους πρόθεση να μποϋκοτάρουν ένα από τους θεσμούς της ΕΕ.
Ο κ. Σουλτς ενημερώνει τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το Γραφείο της ΜΚΕ συναντήθηκε στην Άγκυρα στις 9 Νοεμβρίου για να αποφασίσει την ημερομηνία και την ατζέντα της συνάντησης και ότι “προτάθηκε η πραγματοποίηση της συνάντησης στις 19-21 Δεκεμβρίου στην Τουρκία με τη συμμετοχή όλων των θεσμών της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης της Κυπριακής εκ περιτροπής Προεδρίας, όπως αυτό προβλέπεται από τους κανόνες της διαδικασίας”.

“Παρά την επιμονή των Μελών του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου, τα Μέλη του Τουρκικού Γραφείου απέρριψαν την πρόταση υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία”, σημειώνει ο κ. Σουλτς.
Επισημαίνει πως “όλα τα Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έκριναν σταθερά τη θέση των ομολόγων τους ως ολότελα απαράδεκτη καθώς αποτελεί και ένα δυσάρεστο βήμα προς τα πίσω στον πολιτικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας. Δημόσια ζήτησαν από τις τουρκικές Αρχές να σεβαστούν την παράθεση του πρωτοκόλλου 10 της Συμφωνίας της Άγκυρας ομαλοποιώντας τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία”.
.onlycy.com
8/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin