Saturday, December 8, 2012

Τουρισμός, η μεγαλύτερη εξαγωγική μας βιομηχανία

Του Φώτη Σαραντόπουλου
Τι είναι τουρισμός και γιατί μιλώ για εξαγωγική βιομηχανία;
Η απάντηση έχει πάρα πολλές πλευρές, και θα χαρώ να εκτεθούν όσο γίνεται περισσότερες, αλλά εγώ θα σταθώ μόνο σε μία πλευρά, επειδή συχνά διαφεύγει.
 Τουρισμός είναι και το να πουλάμε την ντομάτα 10 ευρώ το κιλό Ex-Factory, σε έναν Γερμανό τουρίστα, αντί να την πουλάμε 0,30 ευρώ το κιλό C+F Munich, σε έναν Γερμανό εισαγωγέα.
Έτσι είναι. Γιατί τόσο την πληρώνει ο Γερμανός που την τρώει μέσα σε μία “Ελληνική Σαλάτα” σε ένα ελληνικό εστιατόριο, όταν έρχεται για διακοπές, και ούτε μεταφορικά ούτε διαδικασίες ούτε τίποτα.

Το έχετε σκεφτεί έτσι;
 Και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.
Η 3Ε δεν εξάγει στην Ρωσία. Δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα εκεί εργοστάσια αναψυκτικών.

Αλλά όταν ένας Ρώσος τουρίστας ανοίγει ένα κουτάκι Coca Cola για να σβήσει τη δίψα του, πληρώνει κατά μέσο όρο ένα ευρώ, χωρίς να χρειάζεται το Τμήμα Διεθνούς Μάρκετινγκ της 3Ε να τον γνωρίζει. Η οποία 3Ε, εξήγαγε ουσιαστικά το προϊόν της (αφού καταναλώθηκε από μη κάτοικο της Ελλάδας (της βασικής αγοράς της), και στην τιμή που ήθελε, χωρίς πολλά παζάρια.
Και μαζί με την 3Ε κέρδισε και η κάβα, οι μεταφορείς, ο περιπτεράς και το κράτος (ΦΠΑ και λοιποί φόροι). Δηλαδή, και εγώ ακόμη που καθόμουν σπίτι μου, πήρα έμμεσα ένα κομμάτι αυτού του κέρδους.
Πολλοί αρέσκονται να λένε ότι η βάση μιας οικονομίας είναι η βιομηχανία και η παραγωγή (τώρα τελευταία μιλάμε με «θαυμασμό» και για την αγροτική παραγωγή, για βιολογικά προϊόντα κλπ), θεωρώντας τον τουρισμό σαν υποδεέστερο κλάδο. Μία αλήθεια που στέκει λογικά, αν τα βιβλία που διαβάζουν είναι Αμερικάνικα ή Σοβιετικά ή ντόπια αντίγραφά τους.
 Προφανώς δεν μπορούν να συλλάβουν απλά πράγματα, που τα καταλαβαίνει και μία γιαγιά. Ότι αν για παράδειγμα είσαι η 3Ε, χωρίς τουρισμό πουλάς Coca Cola σε 10-11 εκατομμύρια Έλληνες, ενώ με τουρισμό έχεις για πελάτες και πολλά εκατομμύρια διψασμένων τουριστών.
 Και αν δεν θέλετε να μείνω σε καταναλωτικά προϊόντα (λες είναι ντροπή να τα παράγεις και να τα εξάγεις), ας πάω και σε προϊόντα βαριάς βιομηχανίας, για να καλύψω και πιο “μαρξιστές” αναλυτές:
 Ας πάρουμε για παράδειγμα την τσιμεντοβιομηχανία. Πόσο τσιμέντο θα πουληθεί στην Ελλάδα χωρίς τουρισμό, και πόσο επί πλέον όταν πρέπει να χτίζονται και ξενοδοχεία, Rooms to let, αλλά και σε τουρίστες που αποφασίζουν να χτίσουν ένα εξοχικό στην Ελλάδα; Και αν δεν τους άρεσε το παράδειγμα, και θέλουν ένα βαρύ και πιο εξαγωγικό προϊόν, πάμε στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Εκτός από τις βενζίνες και πετρέλαια Diesel που εξάγουν σήμερα, πόσο παραπάνω “εξάγουν” έμμεσα για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων τουριστών;
 Το πιο ωραίο είναι ότι ακόμη και εισαγόμενα προϊόντα βγάζουν υπερκέρδος χάρη στον τουρισμό. 
Αφιερώνω το παρακάτω σε όσους νομίζουν ότι για όλα φταίνε οι εισαγωγές. 
Εισάγουμε ένα μπουκάλι ρούμι προς 6-8 ευρώ, και το πουλάμε προς 120-180 ευρώ τουλάχιστον στους τουρίστες, μαζί με ζαχαρίτσα, λεμονάκι και δυόσμο (και αν θέλετε τη συνταγή του Μοχίτο, εδώ είμαι και γι’ αυτήν). Και κερδίζουν οι εισαγωγείς (και οι εργαζόμενοι σε αυτούς), οι μεταφορείς (και οι βενζινάδες τους και τα συνεργεία επισκευής φορτηγών και οι εισαγωγείς φορτηγών κλπ κλπ), οι ιδιόκτητες των Club και Bar (και οι διακοσμητές και οι μηχανικοί / αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές / εισαγωγείς εξοπλισμού και οι εργαζόμενοι σε αυτούς και ένα σωρό άλλοι), οι σερβιτόροι και το λοιπό προσωπικό του Club ή Bar, ακόμη και οι καθαρίστριες που τα καθαρίζουν, και βέβαια οι τοπικές αρχές (διάφορα δημοτικά τέλη) και το κράτος (ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος, δασμοί εισαγωγών κλπ). Και όλα αυτά, γιατί εκατομμύρια τουρίστες θέλουν να πιουν και ένα ποτό ή ένα coctail, που συνήθως βασίζονται σε εισαγόμενα υλικά, ακούγοντας μία μουσική, που είτε είναι ελληνική είτε ξένη, θα κερδίσουν και από αυτήν ένα σωρό κόσμος (μουσικοί, DJs, συνθέτες, στιχουργοί, εισαγωγείς μηχανημάτων και CDs, ηλεκτρολόγοι, κλπ κλπ).
 Θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θεωρώ παράλογο να είμαστε ικανοποιημένοι με τα 16 – 17.000.000 τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, όταν μόνο στο Παρίσι πηγαίνουν πάνω από 50.000.000 ετησίως. Θα μείνω στο εξής:
 Η Ελλάδα ευλογήθηκε να είναι πανέμορφη
Αλλά πάντα μας έλειπαν τα νερά και οι πεδιάδες και έτσι μέχρι πριν μερικές δεκαετίες δεν έφτανε να ταΐσει τον πληθυσμό της με αγροτικά προϊόντα. Επίσης, καλώς ή κακώς, αναπτύξαμε ελάχιστα την βαριά βιομηχανία. Σήμερα όμως, αυτά μας βγαίνουν σε καλό.
 Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που συνδυάζει ήλιοθάλασσαβουνό που φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά (αλλά και έναν Όλυμπο, μία Πίνδο, έναν Ταΰγετο κλπ), ζεστό καιρόκαθαρή ατμόσφαιρακαθαρά νερά και καθαρά τρόφιμα σε τέτοιο υψηλό βαθμό.
Για την ακρίβεια, είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που τα συνδυάζει όλα αυτά. Προφέροντας επί πλέον Ιστορία, Πολιτισμό, υπέροχο κλίμα κλπ κλπ.
 Δεν γράφω άλλα, γιατί δεν έχω όρεξη ούτε τους ταξιτζήδες και το ΠΑΜΕ να βρίσω, ούτε τους ανόητους που αναμασάνε θεωρίες όπως “δεν θα γίνουμε εμείς τα γκαρσόνια της Ευρώπης”.
 (Υ.Γ. Κορόιδα Ελβετοί που γίνατε γκαρσόνια και την … πατήσατε)
.enosiellada.com
2/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin