Tuesday, December 18, 2012

«Φιάσκο» με την απογραφή στην Αλβανία

Μόνο το 1,5% του πληθυσμού αντιπροσωπεύουν οι εθνικές μειονότητες  που διαβιούν στην Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας μετά την απογραφή που πραγματοποίησε για το 2011.
Σύμφωνα με την απογραφή που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκε μείωση στα ποσοστά των εθνικών μειονοτήτων της χώρας, με την ελληνική μειονότητα να αντιστοιχεί μόλις στο 0.87% του συνολικού πληθυσμού. Αν και στην Αλβανία δεν έχει διεξαχθεί επίσημη κρατική απογραφή εδώ και δεκαετίες, το μέγεθος της ελληνικής μειονότητας θεωρείται πως ήταν πολύ μεγαλύτερο παλαιότερα. Η απογραφή της ελληνικής εθνικής μειονότητας του 1989 της είχε δώσει ποσοστό 1.8% στην σύνθεση του πληθυσμού. 
Επιπλέον η σκοπιανή μειονότητα είναι στο 0,2% και οι Ρομά στο 0,3%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 14.07% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που αφορούσαν την εθνικότητα.

Ντούλες: «Προβοκάτσια» η διαδικασία
«Μετά την αλλαγή των όρων του παιχνιδιού με τις τροποποιήσεις του νόμου για την απογραφή (Ιούλιο 2011) που καταργούσαν στη ουσία το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, τόσο η ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και οι άλλοι Σύλλογοι που εκπροσωπούν τις σημαντικότερες εθνικές μειονότητες στη χώρα,  απηύθυναν έκκληση προς τα μελή τους να απέχουν της διαδικασίας», είπε στην EurActiv.gr ο Πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες.  
«Μόνο το 5-7% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έλαβαν μέρος στην απογραφή, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι υπό την πίεση των αρχών. Οπότε για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα αλλά και τις άλλες μειονότητες τα αποτελέσματα της εν λόγω απογραφής είναι άκυρα.  Η όλη διαδικασία αποτελεί λαθροχειρία και προβοκάτσια κατά της εθνικής και θρησκευτικής πραγματικότητας στη χώρα», συνέχισε. 
«Δεν υπήρξαν εκπλήξεις όσο αναφορά στην εθνοτική σύνθεση της χώρας το 2011», δήλωσε ο αλβανός  υπουργός καινοτομίας και τεχνολογίας, Genc Pollo κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της απογραφής.
Το  ΥΠΕΞ  αμφιβάλλει για τη συμμετοχή
Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επεσήμαναν στην EurActiv.gr ότι δεν ήταν μόνο η ελληνική μειονότητα αυτή που δε συμμετείχε αλλά το σύνολο των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα. Υπογράμμισαν επίσης ότι οι ελληνικές αρχές είχαν προειδοποιήσει την Αλβανία να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της αναφορικά με τα πρότυπα της απογραφής.
Α. Συρίγος: «Επικίνδυνη η πορεία της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας»
Ο επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, είπε στην EurActiv.gr ότι παρά τους αρχικούς «καλούς οιωνούς», οι πιέσεις εθνικιστικών κύκλων οδήγησαν τελικώς σε «εκπτώσεις».
«Η απογραφή στην Αλβανία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στα τέλη του 2010. Η αλβανική κυβέρνηση είχε συνεργασθεί με διεθνείς οργανισμούς και είχε καταρτίσει ένα ερωτηματολόγιο που θεωρητικώς επέτρεπε σε κάθε αλβανό πολίτη να δηλώσει την εθνική του καταγωγή και τη θρησκευτική του πίστη. Κατόπιν πιέσεων εθνικιστικών κύκλων άρχισαν οι εκπτώσεις», υπογράμμισε.
«Αρχικώς ποινικοποιήθηκε η δήλωση της εθνικής καταγωγής. Εάν κάποιος δήλωνε διαφορετική εθνική καταγωγή από αυτή που είναι καταχωρημένη στα δημοτολόγια κινδύνευε να πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο. Οι εκπτώσεις συνεχίσθηκαν κατά τη διαδικασία απογραφής. Οι υπάλληλοι δεν ρωτούσαν τις ερωτήσεις που σχετίζονταν με την εθνική καταγωγή και τη θρησκευτική πίστη. Τα αποτελέσματα πέρασαν από αρκετή «επεξεργασία» πολλούς μήνες. Τελικώς, σε αυτά που ανακοινώθηκαν οι μεν ελληνικής καταγωγής Αλβανοί υπήκοοι είχαν περιορισθεί σε 25.000 ενώ οι Ορθόδοξοι όλης της χώρας σε 180.000. Ενδεικτικώς, οι εκτιμήσεις ειδικώς για τους Ορθοδόξους Αλβανούς μιλούν για τουλάχιστον 700.000-800.000 άτομα. Η απογραφή δείχνει την επικίνδυνη πορεία που έχει επιλέξει η αλβανική πολιτική ηγεσία», επεσήμανε.

«Πρόοδο» βλέπει η Ευρωβουλή
Οι ευρωβουλευτές στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της ολομέλειας 13-14 Δεκεμβρίου, τόνισαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στην Αλβανία αναφορικά με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, «ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα […] όχι μόνο για τις εθνικές μειονότητες αλλά για το σύνολο του πληθυσμού».  
Πρόσθεσαν ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι Ρομά.
Σημειώνεται ότι η Αλβανία δεν έλαβε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, παρά την αρχική θετική σύσταση της Κομισιόν.
ΗΠΑ: Προειδοποιούν για «εθνικιστική» ρητορική στην Αλβανία
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Alexander Arvizu, προειδοποίησε για κλιμάκωση της «εθνικιστικής ρητορικής»[1] ενόψει των εκλογών του χρόνου.  
«Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να πέσουν στη συζήτηση για μια απατηλή Μεγάλη Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά.
EurActiv.gr   
 


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin