Tuesday, December 18, 2012

Απογοήτευση στα Σκόπια για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Štefan Füle EU
Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έκανε αποδεκτή τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του, σήμερα, στη Βουλή της χώρας, στην οποία αναφέρθηκε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας.
«Φαίνεται ότι κάποιες αναχρονιστικές νοοτροπίες στα Βαλκάνια, όπως και διάφορα συμφέροντα και διχαστικές αντιλήψεις στην περιοχή, εξακολουθούν να υφίστανται και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.

«Το μήνυμά μου προς όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτών των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, είναι ότι έπραξαν λανθασμένα. Το μήνυμά μου προς όλους εκείνους που διαφοροποιήθηκαν και αποτελούν πλειοψηφία είναι το εξής: Σας ευχαριστώ για το θάρρος, τη βούληση και το όραμά σας. Δεν πρόκειται ποτέ να σας ξεχάσουμε» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου άλλαξε ριζικά την κατάσταση και επιβεβαίωσε την ορθότητα των πολιτικών της ΠΓΔΜ.
«Μετά την απόφαση αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αυξάνεται και πάλι συνεχώς ο αριθμός των υποστηρικτών, φίλων και εταίρων μας. Αυτό φάνηκε και στο Σικάγο αλλά και στις Βρυξέλλες και πλέον τα επιχειρήματα εκείνων που θέλησαν και κατόρθωσαν να μας παρεμποδίσουν, γίνονται όλα και πιο έωλα και εξασθενούν μέρα με την ημέρα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν επ' αόριστον την αλόγιστη πολιτική των παρεμποδίσεων» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ότι η χώρα του προσεγγίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση και πως αναμένονται νέες συνομιλίες με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καταστήσω σαφές πρώτα στους συμπατριώτες μου και μετά στη διεθνή κοινότητα, ότι αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να βρεθεί, μόνον αν δεν τεθούν τελεσίγραφα και απαιτήσεις εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και της ταυτότητά μας. Πάντοτε αντιδρούσα και θα συνεχίσω να αντιδρώ όταν θίγεται οποιαδήποτε πτυχή της ταυτότητάς μας, διότι η ταυτότητα εμπίπτει σε εκείνες τις βασικές κατηγορίες, για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει συμβιβασμός με κανέναν.
Είναι ένα ζήτημα για το οποίο κανείς στον κόσμο δεν θέλει να διαπραγματευτεί και συνεπώς ούτε εμείς θέλουμε» σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ διεμήνυσε προς χώρες της περιοχής ότι δεν πρέπει να δημιουργούν «στρεβλή εικόνα» για την ΠΓΔΜ όσον αφορά την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Η πραγματική εικόνα είναι ότι η '??/?' κοινωνία μας δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με καμία γειτονική κοινωνία. Τι είδους διαστρεβλωμένο πρίσμα μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς ώστε σε αυτή την πραγματική συνεργασία να διακρίνει απουσία ή έλλειμμα στις σχέσεις καλής γειτονίας; Οι χώρες της περιοχής μας απλά δεν πρέπει να επιτρέψουν το παρελθόν να συνεχίσει να τους κλέβει το παρόν και το μέλλον... Είμαστε εντελώς ανοιχτοί προς όλους τους γείτονές μας. Θα εμμείνουμε στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι απαράδεκτες οι καταγγελίες οποιουδήποτε για υποτιθέμενο αλυτρωτισμό και εθνικισμό, προερχόμενο από τη 'FYROM'» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
.imerisia.gr
18/12/12
-----
***ΣΗΜ1.
 Η μεταφορά του άρθρου έγινε μετά από την αναγκαία αλλαγή της ονομασίας σε FYROM. Το πως ονομάζουν  κάτοικοι και αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ την χώρα τους είναι γνωστό και δεν προσφέρει τίποτα η πιστή απόδοση των δηλώσεων - αρθρογραφίας. Αντίθετα, τέτοιου είδους αρθρογραφία από ελληνικά ΜΜΕ προκαλεί είτε εθισμό είτε ακραία αντίδραση, ανάλογα με την προδιάθεση του αναγνώστη.


***ΣΗΜ2.
 Η ονομασία της χώρας είναι πΓΔΜ ή FYROM. Το ΑΠΕ - ΜΠΕ και πλήθος από ελληνικά ΜΜΕ αντιγράφουν τις δηλώσεις των σκοπιανών αξιωματούχων με το δήθεν "συνταγματικό" τους όνομα.


ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin