Monday, December 3, 2012

Ανέφικτη και με στοιχεία η πρόταση Λιλλήκα

Ο Α. Νεοφύτου διερωτάται πώς θα εξασφαλίσει ο κ. Λιλλήκας 20δις όταν το Λεβιάθαν, το οποίο είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο, αξίζει πολύ λιγότερα.
Η Noble πούλησε το 10% του «Λεβιάθαν» για μόλις 802εκ. δολάρια.
Με άλλα λόγια η αξία του συμβολαίου για το κοίτασμα Αφροδίτη θα ανέρχεται στα 2.6 δις ευρώ σε σημερινές αξίες.
"Ουσιαστικά τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν μπορούν δυστυχώς να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουμε το μνημόνιο. Ούτε είμαστε σε θέση να τα αξιοποιήσουμε αμέσως προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας".

Οι πραγματικοί αριθμοί επιβεβαιώνουν πλέον πως η πρόταση του υποψήφιου Γιώργου Λιλλήκα, για πώληση των δικαιωμάτων του οικοπέδου «Αφροδίτη» και απαλλαγή της Κύπρου από την Τρόικα, είναι μη υλοποιήσιμη.
Αυτό συνάγεται από την γραπτή ανακοίνωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος καταγράφει στοιχεία από πρόσφατη συμφωνία της εταιρείας  Noble να προχωρήσει στην πώληση του 10% των δικαιωμάτων της από το οικόπεδο «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Νεοφύτου, η πώληση του 10% των δικαιωμάτων στο Λεβιάθαν θα αποφέρει στην εταιρεία Noble μόλις 802εκ. δολάρια. Δηλαδή, η συνολική σημερινή αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 8,3δις δολάρια Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Λεβιάθαν» είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το οικόπεδο της Κύπρου «Αφροδίτη» (12), για το οποίο ο κ. Λιλλήκας κάνει λόγο.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κ. Νεοφύτου αναφέρει:
«Η συμφωνία αναφορικά με πώληση του 10% του κοιτάσματος Λεβιάθαν από την εταιρεία Noble επισημαίνει μερικές πραγματικότητες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και ιδιαίτερα για την περίπτωση του Λεβιάθαν στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις και έχει γίνει και η πιστοποίηση των κοιτασμάτων.
Επιπρόσθετα, στα ενεργειακά οικόπεδα του Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέουν το οικόπεδο Ταμάρ, σε αρχική φάση, και το Λεβιάθαν σε επόμενη φάση, με το Ισραήλ και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε μερικούς μήνες».
«Με λίγα λόγια», συνεχίζει ο κ. Νεοφύτου, «το Ισραήλ είναι περίπου 4 χρόνια μπροστά από την Κύπρο στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν, από ότι είμαστε εμείς στην περίπτωση του κοιτάσματος Αφροδίτη».
"Η πράξη για την πώληση του 9.66% του μεριδίου της Noble για συνολικό μελλοντικό όφελος για την εταιρεία ύψους 802 εκ. δολαρίων, εκτιμά την συνολική σημερινή αξία του συμβολαίου της Noble στα 8.3 δις δολάρια ή στα 6.4 δις ευρώ. Με δεδομένο πως το κοίτασμα Λεβιάθαν εκτιμάται να περιέχει 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και άρα είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο από το κοίτασμα Αφροδίτη, δείχνει μια ενδεικτική σημερινή αξία των μελλοντικών εσόδων από το συμβόλαιο, η οποία θα πρέπει να υπολογίζεται σε 2.5 φορές χαμηλότερη της αξίας του συμβολαίου για το Λεβιάθαν.
Με άλλα λόγια η αξία του συμβολαίου για το κοίτασμα Αφροδίτη θα ανέρχεται στα 2.6 δις ευρώ σε σημερινές αξίες, όταν όμως επιβεβαιώσουμε και πιστοποιήσουμε τα κοιτάσματα μας, και όταν η υποδομή για τους υποθαλάσσιους αγωγούς θα κοντεύει να ολοκληρωθεί, αλλά και θα αρχίσει η υλοποίηση του χερσαίου τερματικού υγροποίησης", συμπληρώνει.
Αυτό συνεπάγεται, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, πως η παρούσα αξία του συμβολαίου για το κοίτασμα Αφροδίτη θα είναι αισθητά μικρότερη. Η πράξη αυτή καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, συνεχίζει, πόσο ανέφικτες είναι οι προτάσεις συγκεκριμένου υποψηφίου για την Προεδρία της χώρας, ο οποίος μάλιστα σε πρόσφατη συγκέντρωση του στο Παλαιχώρι (στις 25/11/2012) εξήγησε πως μόνο η αξία του οικοπέδου 12 εκτιμάται πέραν των 80 δις.
"Ο κανόνας όταν προσπαθείς να μεταφέρεις μελλοντικά έσοδα στο παρόν είναι να πουλάς τα δικαιώματα αυτά με σημαντική έκπτωση. Και αυτό γιατί σε βάθος χρόνου υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούν να αξιολογηθούν από τώρα. Και έτσι ο οποιοσδήποτε που πουλά πιθανά μελλοντικά εισοδήματα θα πρέπει να παραχωρήσει σημαντική έκπτωση στον αγοραστή για να διασφαλισθεί και να μειώσει τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει", προσθέτει.
Και όσο πιο απόμακρα είναι τα έσοδα αυτά και όση περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει, συνεχίζει, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η έκπτωση.
"Ουσιαστικά τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν μπορούν δυστυχώς να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουμε το μνημόνιο. Ούτε είμαστε σε θέση να τα αξιοποιήσουμε αμέσως προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας", καταλήγει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ«Με τέτοιους υπολογισμούς κατέστρεψαν την οικονομία»

.KATHIMERINI CY
3/12/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin