Thursday, November 29, 2012

Κύρια Σημεία Συνέντευξης YΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στο ρ/σ REAL και το δημοσιογράφο Σ. Κοτρώτσο (28.11.2012)

Για τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αλβανία
Αμέσως μετά την απαράδεκτη δήλωση του κ. Berisha, υπήρξε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια από την αλβανική πλευρά να ανασκευάσει.
Το ζήτημα αυτή την περίοδο είναι, με μία συντεταγμένη στρατηγική, την οποία ακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτεργάτη τον Υπουργό, τον κύριο Αβραμόπουλο, να δείξουμε και στους συγκεκριμένους γείτονές μας, αλλά και σε όλους τους ευρωπαίους ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτός είναι ο ρόλος της πατρίδας μας, αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.


Για θέματα Απόδημου Ελληνισμού
Η προσωπική μου εμπειρία έχει να κάνει με τις επαφές που είχα όλη αυτή την περίοδο με ανθρώπους της ομογένειας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Νότιο Αφρική, οι οποίοι έχουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον αναθέρμανσης του δεσμού τους με την πατρίδα. Τα ερωτήματα, τα οποία έθεταν, αφορούσαν, αφενός, την προοπτική σταθεροποίησης της χώρας και την οριστική παραμονή της στο Ευρώ και, αφετέρου, τις προϋποθέσεις οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Δηλαδή οι λεγόμενες γρήγορες διαδικασίες, το fast track, η σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου, του φορολογικού νόμου.
Προσωπικά, εκτιμώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκεί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και επαναλαμβάνω, σας το μεταφέρω από την προσωπική μου εμπειρία, διότι υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι κατά τη χρονική περίοδο που βρέθηκα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στη Νότιο Αφρική, οι οποίοι έρχονταν και μου ζητούσαν λεπτομέρειες ή στοιχεία, ή εν πάση περιπτώσει μου εξέφραζαν την επιθυμία τους να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δε μένει παρά να κάνουμε εμείς τα βήματα που απαιτούνται. Όπως καταλαβαίνετε, θα γίνουν από εδώ και πέρα γιατί, αν δε σταθεροποιούσαμε την οικονομία της χώρας και δε δημιουργούσαμε ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, η οποιαδήποτε αναζήτηση, τόσο προς μία προοπτική συγκεκριμένης φορολογικής σταθερότητας, όσο και προς αυτήν ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, προφανώς δε θα είχε κανένα νόημα.
Για το θέμα έρευνας υδρογονανθράκων
Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, αφενός μεν για να διαπιστώσουμε τί είδους ενεργειακά κοιτάσματα υπάρχουν στο δικό μας υποθαλάσσιο χώρο και από την άλλη πλευρά, να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση των δικών μας θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές μας.
Κανένας δεν κερδίζει από την καθυστέρηση εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων. Είναι κρίμα, πραγματικά, σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση φαίνεται ότι θα παίξει έναν εξαιρετικά καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών συνθηκών όλων αυτών των χωρών, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και των γειτονικών μας χωρών, να αφήσουμε τέτοιου είδους ευκαιρίες αναξιοποίητες. Εκτιμώ ότι η ίδια η πραγματικότητα θα αναγκάσει τις χώρες που γειτονεύουν με τη δική μας χώρα να μπουν σε μία λογική που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε οριοθέτηση.
29/11/12
----
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin