Thursday, November 29, 2012

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατέκτησε» το Σίδνεϊ

Αυστραλία: 30 Nov 2012 (neoskosmos)
Μεγαλοπρεπής και καθ’ όλα επίσημη ήταν η τελετή των εγκαινίων για την Έκθεση για την ιστορία και την επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο διάβα της ιστορίας, που φιλοξενεί από το περασμένο Σάββατο το Australian Museum Σίδνεϊ.
Τις πύλες της έκθεσης άνοιξε επίσημα μία ημέρα πριν η κυβερνήτης Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Μαρί Μπασίρ.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συλλογή εκθεμάτων-«θησαυρών» που έρχεται ποτέ στην Αυστραλία από το φημισμένο ρωσικό μουσείο State Hermitage της Αγίας Πετρούπολης.


«Το Σίδνεϊ είναι η μόνη πόλη παγκοσμίως που φιλοξενεί έκθεση με πάνω από 400 αντικείμενα από αυτό το μουσείο και τα οποία καλύπτουν μια ιστορική περίοδο 2.500 χρόνων, από την αρχαιότητα μέχρι και την σύγχρονη εποχή» δήλωσε ο διευθυντής του Australian Museum, Frank Howarth, που είχε αναλάβει και το ρόλο του τελετάρχη-οικοδεσπότη στα εγκαίνια.

Πρόσθεσε, ότι το όλο εγχείρημα είχε μεγάλο οικονομικό κόστος και «τα εκθέματα ήρθαν σε τρεις κατά σειρά αεροπορικές αποστολές, με την κάθε μία να διαρκεί τρεις μέρες. Κατά την οδική, δε, μεταφορά, χρειάστηκε να υπάρχει αστυνομική συνοδεία».
Μερικά από τα αντικείμενα είναι από αυτά που αποκαλούνται «εκθέματα-σφραγίδες», και για τα οποία επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο ταξιδεύουν ειδικά στην Αγία Πετρούπολη για να τα δουν.

Η έκθεση αρχίζει με έργα τέχνης που δείχνουν πώς αντιπροσωπεύθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στο πέρασμα των αιώνων και ακολουθεί ένας τομέας με εκθέματα που «μαρτυρούν την ιστορία πίσω από τον βίο του», όπως δήλωσε η υποδιευθύντρια του μουσείου The State Hermitage, Dr Svetlana Adaksina, στον χαιρετισμό της και συμπλήρωσε:
«Η έκθεση ιχνηλατεί τα ταξίδια και τις κατακτήσεις του Μεγάλου Στρατηλάτη με αντικείμενα από την Αίγυπτο, την Περσία και την Βαβυλωνία».
Εξήγησε, δε, ότι είναι «χάρη στην αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη και το πάθος της για τον Αλέξανδρο που η συλλογή του Hermitage είναι τόσο πλούσια με αντικείμενα που σχετίζονται με εκείνον».

Πλην των τριών προαναφερθέντων, μίλησαν ακόμη ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αυστραλία, Vladimir Morozov,  και η κ. Kim Mackay  εκ μέρους των Κηδεμόνων του Australian Museum.
Παρέστησαν επίσης, διπλωμάτες από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Χαράλαμπος Δαφαράνος, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Βασίλειος Τόλιος, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, Χάρης Δανάλης, και άλλοι ομογενειακοί παράγοντες.
Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο. Πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα  www.alexandersydney.com.au
------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin