Thursday, November 8, 2012

Ιεροσόλυμα: Μάχη Θεόφιλου για την ύδρευση του Ναού της Αναστάσεως

Προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος με επιστολές ακόμη και σε Ομπάμα.
Με επιστολές στον Μπάρακ Ομπάμα, τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Σιμόν Πέρες απαντά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος που προκάλεσε η ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης της Ιερουσαλήμ η οποία δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιστορικού Πατριαρχείου με στόχο την αποπληρωμή χρωστούμενων ύδρευσης του Ναού της Αναστάσεως.



«Πρέπει να διατηρηθεί το status quo του Ναού της Αναστάσεως και να σταματήσει η προσβλητική συμπεριφορά προς τον Πανάγιο Τάφο, του πιο ιερού ναού για όλους του χριστιανούς» δηλώνει στις επιστολές τους ο κ. Θεόφιλος «κατακυρώνοντας» την εταιρεία η οποία διεκδικεί 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την ύδρευση του Ναού της Αναστάσεως. Ταυτόχρονα ο Πατριάρχης δημοσιοποίησε το καθεστώς που ισχύει επί αιώνες καθώς τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της αγγλικής διοίκησης αλλά και της ιορδανικής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ η υδροδότηση του Ναού παρεχόταν δωρεάν.

Την ίδια τακτική, σημειώνει, ακολούθησε και ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ έως το 2003 οπότε και η εταιρεία ύδρευσης ιδιωτικοποιήθηκε και άρχισε να διεκδικεί χρήματα από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τη Φραγκισκανή Αδελφότητα και το Αρμενικό Πατριαρχείο οι οποίοι φυλάσσουν τον Ναό της Αναστάσεως.

Παρά τις συζητήσεις που έγιναν και τις προτάσεις για την αποπληρωμή του χρέους από το 2003 και έπειτα, η εταιρεία επέμενε στην εξόφληση των λογαριασμών τους οποίους φαίνεται να υπολόγιζε από το 1967 γεγονός που καθιστά ανέφικτη την επίτευξη συμφωνίας.


Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο οποίο ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα του Ναού της Αναστάσεως σε συνεργασία με τις κοινότητες των Φραγκισκανών και των Αρμενίων προχώρησε στην διεθνοποίηση του θέματος και τις τελευταίες ώρες, όπως δηλώνεται, αρχίζει να φαίνεται ότι μπορεί και να βρεθεί κάποια λύση.


Στο μεταξύ όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί από τους οποίους πληρώνονται τα έξοδα του Πατριαρχείου, οι κληρικοί και η λειτουργία των ορθόδοξων σχολείων, συνεχίζουν να παραμένουν δεσμευμένοι από την ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του. 

 Αντωνιάδου Μαρία
tovima gr
8/11/12 
-----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin