Thursday, November 8, 2012

Η «Επιτάχυνση της ιστορίας» μπορεί να αλλάξει τα σύνορα, λέει ευρωβουλευτής

Η σημερινή οικονομική κρίση δρα ως καταλύτης για την «επιτάχυνση της ιστορίας», που μοιάζει με την εποχή μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και προκάλεσε την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, είπε στην EurActiv ο Eduard Kukan, πρώην ΥΠΕΞ και νυν ευρωβουλευτής της Σλοβακίας.
Ο Kukan, που ήταν ο τελευταίος πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας στον ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας «δεν ήταν στο μυαλό των ανθρώπων» εκείνη την περίοδο.
Η Τσεχοσλοβακία διαιρέθηκε χωρίς δημοψήφισμα το 1993.  Συγκρίνοντας την κατάσταση στη χώρα του εκείνη την εποχή με τα αποσχιστικά κινήματα σήμερα, ο Kukan επιμένει ότι σήμερα υπάρχει «πολύ μεγαλύτερη εχθρότητα» σε μέρη όπως η Καταλονία εναντίον της υπόλοιπης Ισπανίας.

 «Η Τσεχοσλοβακία δεν είναι μια κλασική περίπτωση διότι εάν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα μεταξύ των δύο εθνών».
Ωστόσο ο Kukan αναγνωρίζει ότι η Σλοβακία ανησυχεί για την «λάθος συμπεριφορά» της ουγγρικής εθνικής μειονότητας στη χώρα, που έχει συνεισφέρει στην απόφαση της Μπρατισλάβα να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.
Ωστόσο επέμεινε ότι ο φόβος του προηγούμενου του Κοσσόβου δεν αποτελεί τον κύριο λόγο άρνησης της Σλοβακίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Παράλληλα με την Σλοβακία, Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Ισπανία και Ρουμανία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας.
 «Ο πιο σημαντικός παράγοντας μη αναγνώρισης του Κοσσόβου είναι ότι πιστέψαμε πως είναι πιθανό να βρεθεί λύση που θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Πιστέψαμε ότι με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, εάν υπήρχε ένας διαπραγματευτής μεγάλου ειδικού βάρους, ότι ήταν πιθανό να επιλυθεί το 5% των εκκρεμών θεμάτων, καθώς εκείνη τη εποχή λέγανε ότι 95% των θεμάτων έχει επιλυθεί», είπε.
 «Επομένως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι εναντιωνόμαστε στη λύση που επιβλήθηκε σε ένα μέρος των διαπραγματεύσεων».
Διαφορετική η περιφερειακή απόσχιση
Ο Σλοβάκος  πολιτικός είπε επίσης ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας με τις περιφερειακές αποσχίσεις.
 «Η απόσχιση δεν μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κράτους. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μπορεί, αλλά όχι η απόσχιση. Και δε νομίζω ότι οι ουγγρική μειονότητα που διαμένει στη Σλοβακία θέλει να αποσχιστεί ή να ενωθεί με την Ουγγαρία. Απλά δεν το πιστεύω. Μερικές φορές οι θέσεις τους είναι διφορούμενες και γι’ αυτό πολλοί πολιτικοί τους βλέπουν καχύποπτα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για την περίπτωση Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ουραγός μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στην ΕΕ, εάν θα μπορούσε να επιβιώσει ως ενιαία οντότητα με τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους να είναι διαιρεμένοι σε ένα κοινό μέλλον, ο Kukan ήταν απαισιόδοξος.
 «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεδομένης της δομής του κράτους, είναι πολύ δύσκολο να κυβερνηθεί. Το ερώτημα, εάν μπορεί να επιβιώσει ή όχι, ή εάν μπορεί να έχει μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολύ σωστό. Δεν υπάρχουν πολλά αισιόδοξα σημάδια», είπε.
EurActiv.gr  

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin