Saturday, November 17, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Είτε κούρεμα είτε πώληση αερίου

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τον δανεισμό - Δεν θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος με τα κεφάλαια που χρειάζονται κράτος και χρηματοπιστωτικός τομέας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δανειστούμε 21 δισ., χρειαζόμαστε 25,9

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αφήνει να νοηθεί ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, κοντά δηλαδή στο 120%, όπως επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί διαψεύδουν τις δηλώσεις. Τονίζουν, μάλιστα, ότι το δημόσιό μας χρέος, με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και το όριο του 120%που απαιτεί το ΔΝΤ, πρέπει να ανέρχεται στα 21 δισεκατομμύρια, ενώ με τον δανεισμό από την Τρόικα θα φτάσει τα 25,9 δισεκατομμύρια.



Η διαφορά των 4,9 δισεκατομμυρίων δεν μπορεί να καλυφθεί με ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών, ζήτημα για το οποίο γίνεται πολύς θόρυβος χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κι αυτό διότι, από μια τέτοια πράξη, μόνον 1 δισεκατομμύριο θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, μειώνοντας τη διαφορά από 4,9 δισ. σε 3,9 δισ. Ούτε και τα 200 εκατομμύρια που θα εισπραχθούν από την αδειοδότηση για γεωτρήσεις θα καλύψουν το κενό, το οποίο θα στέκεται εφιαλτικά ενώπιόν μας, αλλά ούτε και η ενδεχόμενη μετατροπή σε μετοχές των αξιογράφων ύψους 1,4 δισ., θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση τους για ευνόητους λόγους. Οι επιλογές για κάλυψη του κενού είναι δύο, τονίζουν:
Είτε κούρεμα του χρέους κατά 40% είτε προπώληση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μας επιτρέπεται χρέος 21 δισ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας με αριθμούς, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι με ΑΕΠ 17,5 δισ. και υποχρέωση για δημόσιο χρέος σε ποσοστό 120%, το επιτρεπόμενο για την Κύπρο χρέος ανέρχεται στα 21 δισεκατομμύρια.
Σήμερα το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα 14,7 δισεκατομμύρια. Αφαιρουμένης της χρηματοδότησης της Λαϊκής Τράπεζας με 1,8 δισ. (επειδή θα περιληφθεί στα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες και ο συνεργατισμός), το δημόσιο χρέος πέφτει στα 12,9 δισεκατομμύρια.
Το κράτος θα χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μνημονίου, με τους παραδεκτούς υπολογισμούς της Κυβέρνησης, δανεισμό ύψους 5 δισεκατομμυρίων. Από αυτά, τα 2 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση δανείων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα χρειαστεί, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς και σύμφωνα με όσα λέγονται ανεπίσημα -ακόμα- 10 δισεκατομμύρια (στο ποσόν αυτό υπολογίζεται και το 1,8 δισ. που δόθηκε στη Λαϊκή). Το άθροισμα των πιο πάνω ποσών (περιλαμβανομένου και του σημερινού δημόσιου χρέους) ανεβάζει το ποσόν που χρειάζεται η χώρα μας στα 25,9 δισεκατομμύρια, αντί των 21 δισ. που επιτρέπει το 120% του ΔΝΤ για να θεωρείται βιώσιμο. Άρα, η Κύπρος μένει εκτεθειμένη κατά 4,9 δισεκατομμύρια.

Ημικρατικοί και φυσικό αέριο

Και αν ακόμα ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί, το ποσόν που θα εισπραχθεί μειώνει μόνον κατά 1 δισεκατομμύριο το χάσμα. Ούτε και υπάρχει δυνατότητα να περιληφθούν στις προοπτικές της χώρας εισοδήματα από την πώληση φυσικού αερίου, για έναν απλούστατο λόγο:
Εισοδήματα από κοιτάσματα θα μπορούμε να έχουμε, το συντομότερο, σε έξι με οκτώ χρόνια. Η Merryl Linch, στην έκθεσή της για την κυπριακή οικονομία, την οποία δημοσιοποίησε προχθές, τοποθετεί την εισροή κεφαλαίων από το φυσικό αέριο σε δέκα χρόνια. Η Τρόικα, φυσικά, δεν αποδέχεται να θεωρηθούν ως εισοδήματα, κεφάλαια που θα εισρεύσουν σε έστω 6-8 χρόνια, όταν το δικό της πρόγραμμα-μνημόνιο απαιτεί να λήξει σε τρία χρόνια. Η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για παράταση του μνημονίου σε τέσσερα χρόνια. Και αν όμως επιτύχει την παράταση, πάλι τα εισοδήματα από το φυσικό αέριο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την άμεση ανάγκη περιορισμού του κρατικού δανεισμού στο 120%. Κι αυτό διότι τα εισοδήματα από το φυσικό αέριο θα αρχίσουν να έρχονται το ενωρίτερον σε έξι χρόνια.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες που μίλησαν στην εφημερίδα μας, η Τρόικα απαιτεί από την Κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονικές και άλλες, οι οποίες θα είναι δεδομένες και αποτελεσματικές με στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 120%, ώστε το κράτος να μπορεί να εξυπηρετεί τις δόσεις του δανείου που θα μας παραχωρηθεί και να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, αυτό των πολλαπλών μνημονίων.
Οι επιλογές για τη χώρα μας, ανέφεραν, δεν είναι πολλές. Είτε θα προχωρήσουμε με κούρεμα του χρέους κατά 40%, μια όχι τόσο επιθυμητή εξέλιξη, είτε θα προχωρήσουμε σε προπώληση κοιτασμάτων για να αντλήσουμε τα απαιτουμενα κεφάλαια - συγκεκριμένα γύρω στα 5 δισ. για να μειωθεί ο δανεισμός μας στο 120% ώστε οι δανειστες μας να νιώθουν σίγουροι για την εύρυθμη αποπληρωμή του δανείου που θα μας παραχωρήσουν. Η απόφαση είναι στην Κυβέρνηση. 

Άσχετος με τη διαπραγμάτευση ο χρόνος

Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίσθηκε επιφυλακτικός σε σχέση με το ενδεχόμενο προπώλησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, επειδή κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο. Αυτό, όμως, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, δεν έχει μεγάλη σημασία στο όλο σκηνικό, δεδομένου ότι η Τρόικα θα παραχωρήσει χρόνο, εντός του μνημονίου, για συλλογή των κεφαλαίων που θα μας δανείσει.

Σε παρατήρησή μας ότι ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας, αφού η Κύπρος έχει στερέψει από ρευστότητα, οι ίδιοι αναλυτές σημείωναν ότι αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, επειδή είναι ένα άλλο, εντελώς ξεχωριστό, θέμα.
«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον δανεισμό και όχι με τις πιέσεις που δέχεται ο εν δυνάμει δανειζόμενος. Είναι δυνατόν, λόγω της πίεσης, να δεχθεί αυστηρότερους όρους, δεν μπορεί όμως να διαπραγματεύεται στη βάση αυτού του σκεπτικού», σημείωναν. 

Διαπίστευση και μετά προπώληση

Στις δηλώσεις του, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι, για να μπορέσει η Κύπρος να προχωρήσει σε προπώληση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε διαπίστευσή τους και σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. Όταν γίνουν αυτά, σε διάστημα κάποιων μηνών, τότε μπορούμε να πάμε στη διεθνή αγορά και να αρχίσουμε προπωλήσεις κοιτασμάτων. Θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ένας αγώνας δρόμου.

Σε παρατήρηση, πώς η Κύπρος θα τα βγάλει πέρα μέχρι να γίνουν αυτά, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο ο βασικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι τα δεδομένα επί του εδάφους, δηλαδή ο δανεισμός από την Τρόικα.
Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, σημείωναν ότι, από τη στιγμή που θα υπογραφεί το μνημόνιο, η Τρόικα μπορεί να παραχωρήσει στη χώρα μας κάποια κεφάλαια για τις άμεσες ανάγκες της. 
.sigmalive.com
17/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin