Friday, November 9, 2012

Κύπρος: Ένεση 3 δισ. άρον-άρον για ενίσχυση των τραπεζών

Με τις πληροφορίες όσον αφορά τις προσδοκίες για κλείσιμο συμφωνίας με την Τρόικα να είναι αντιφατικές και τα πράγματα σε σχέση με τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών και τραπεζικών οργανισμών να βρίσκονται λίγο πολύ στα όρια, ξεκινούν σήμερα οι τρίτες στη σειρά διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Την Πέμπτη, η κυβέρνηση, ύστερα από ένα ολοήμερο θρίλερ και μετά από συμβιβασμό με τα κόμματα, πέτυχε την έγκριση υπό τη μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου που επιτρέπει τη ρευστοτική ενίσχυση των τραπεζών με ποσό μέχρι €3 δισ. (ενώ αρχικά προέβλεπε €6 δισ.). Το μισό δισ. αποδεσμεύτηκε αμέσως.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα οι πληροφορίες από κρατικές πηγές δεν συμβαδίζουν σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία για κλείσιμο συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών.
Στο Υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι, μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση αφήνουν να διαφανεί ότι θα χρειαστεί και νέα κάθοδος των τροϊκανών στην Κύπρο πέραν της παρούσας. Ωστόσο, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας επιμένει ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, ενώ περιθώρια θετικής κατάληξης στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα διαβλέπουν και στην Κεντρική Τράπεζα.
Με βάση το σενάριο που δημοσίευσε χθες Πέμπτη ο «Φ», προσβλέπουν σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι και το μεγάλο ζήτημα.
Κόμματα, συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν σοβαρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση, ταυτόχρονα όμως ζητούν σύντομη κατάληξη σε Μνημόνιο για να σταματήσει η αβεβαιότητα.
.energypress.gr
9/11/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin