Wednesday, October 3, 2012

Κύπρος: Σήμερα οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Λευκωσία: Νέο χαράτσι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις ως εργοδότες, προβλέπει το πακέτο μέτρων που θα εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Στα βασικά σενάρια που αφορούν στην ενίσχυση των εσόδων περιλαμβάνεται αύξηση της ειδικής εισφοράς, που ήδη πληρώνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου αυτή να κυμανθεί μεταξύ 3% - 5% και να καταβάλλεται εξ ημισίας από εργοδοτούμενους και εργοδότες.


Κυβερνητική πηγή, που κλήθηκε από το «Φ» να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση, υποστήριξε ότι αποκοπή μισθών μόνο από τον δημόσιο τομέα με τη μορφή έκτακτης εισφοράς θα κριθεί αντισυνταγματική εάν δεν εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα.


Ένα άλλο εισπρακτικό μέτρο, που φαίνεται να προωθείται και θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, είναι η εισαγωγή αυτοφορολογίας σε σχέση με την ακίνητη περιουσία.


Στην ουσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καλούνται να υπολογίζουν την αξία της περιουσίας τους και στη βάση κλιμακωτής φορολογίας θα καταβάλλουν το ανάλογο ποσό. Πληροφορίες από το ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι είναι πρόταση που επεξεργάστηκε ομάδα του κόμματος και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.


Στο φορολογικό πακέτο είναι επίσης η αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 18% και των φόρων σε καπνικά και οινοπνευματώδη.


Στο μεταξύ, εφικτή φαίνεται να είναι η επιμήκυνση του κυπριακού Μνημονίου μέχρι το 2016, προκειμένου τα βάρη αναδιάρθρωσης των δημοσίων οικονομικών να έχουν ηπιότερο χαρακτήρα. Σχετική αναφορά έγινε από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή.


Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

http://www.philenews.com/el-gr/Tv-Odigos/213/118221/simera-oristikopoieitai-to-paketo-metron-tis-kyvernisis
3/10/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin