Wednesday, September 19, 2012

Απάντηση Σ. Σοφοκλέους σε προκλητικές δηλώσεις Βρετανού Ευρωβουλευτή

Την άμεση αντίδραση του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Σοφοκλή Σοφοκλέους, προκάλεσε η προκλητική παρέμβαση του Βρετανού Ευρωβουλευτή, Τζέφρι Βαν Όρντεν, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας σχετικά με την έκθεση για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας και τη ρήτρα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής είχε δηλώσει πως "δεν έχει νόημα οι Ελληνοκύπριοι να περιορίζονται στην μονόπλευρη περιγραφή του Κυπριακού προβλήματος. Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν κάποιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ μπορεί να στηρίζει τους Ε/κ στον τρομερό Τουρκικό κίνδυνο που δήθεν ελλοχεύει. Να αναφέρω επίσης πως πολλοί λένε ότι δεν θα έπρεπε να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ προτού λύσει το προβλήματα με τους γείτονές της".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άμεση ήταν η απάντηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του που ο συνάδελφος του κ. Βαν Όρντεν, «άνοιξε ένα κεφάλαιο με τον πλέον προκλητικό, θρασύ, απαράδεκτο και ανιστόρητο τρόπο».
«Πρώτον», αναφέρει ο κ. Σοφοκλέους, ο κ. Όρντεν «ανέδειξε ίσες ευθύνες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκίας, στέλνοντας περίπου ένα μήνυμα ότι ο θύτης, δηλαδή ο κατοχικός στρατός είναι το ίδιο πράγμα με το θύμα, που βιώνει για σχεδόν σαράντα χρόνια την κατοχή».
«Δεύτερον», προσθέτει, «υπάρχει μια σχολή που υποστηρίζει πως δεν θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Σε αυτούς», συνεχίζει, «θα ήθελα να αναφέρω πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στην ΕΕ με την προοπτική και την προσδοκία ότι μαζί μας θα έχουμε στο Σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Τουρκοκύπριους όταν το Κυπριακό πρόβλημα θα είναι λυμένο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο».
«Τρίτον», αναφέρει ο κ. Σοφοκλέους, «η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Συμφωνώ ότι η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ. Με μια μόνο προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατά συνέπεια την ίδια την ΕΕ, και θα βοηθήσει πραγματικά και ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος».
«Η τοποθέτησή σας κύριε συνάδελφε», κατέληξε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, «είναι πολιτικά προκλητική και παρακαλώ να μην προβαίνουμε σε διαπιστώσεις οι οποίες είναι κατά της έννομης τάξης και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου".
sigmalive com
19/9/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin