Saturday, August 4, 2012

ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΟ… ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ!

Κάποιοι εθνικιστές προσπάθησαν να… χαράξουν «νέα θαλάσσια σύνορα», την ώρα που οι δυο χώρες μιλούν για ΑΟΖ, φυσικό αέριο κ.α.
Σκηνικό… Ιμίων προσπάθησαν να στήσουν εθνικιστές Αλβανοί στα στενά της Κέρκυρας, απέναντι από τους Αγίους Σαράντα και πολύ κοντά στην Ήπειρο, προσπαθώντας με το «έτσι θέλω» να… χαράξουν τα δικά τους σύνορα!

Πρόκειται για μια ακόμη ανοιχτή πρόκληση των «γειτόνων», που όμως αυτή τη φορά υπερέβησαν τα εσκαμμένα και μάλιστα υπό την ανοχή του Αλβανικού κράτους.
Και αυτά, σε μια περίοδο που έρχονται στο προσκήνιο οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών, αφού ξεκινούν οι συζητήσεις για την ΑΟΖ, που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, ενώ έντονες είναι οι διεργασίες και για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, που θα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος (όχι όμως από την Ήπειρο) και θα καταλήγει στην Αλβανία.
Το περιστατικό…
Όπως έγινε γνωστό, ο εθνικιστής επικεφαλής της λεγόμενης «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» Κρέσνικ Σπαχίου, μαζί με στελέχη της οργάνωσης, επάνδρωσαν καράβι και προσπάθησαν να… χαράξουν τα δήθεν νέα θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας!
Οι εθνικιστές είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την ιδεατή συνοριακή γραμμή, αλλά τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση από την Αλβανική αστυνομία. Βέβαια, δεν το… έβαλαν κάτω και τοποθέτησαν συμβολικά μια κόκκινη λωρίδα, με τη βοήθεια μερικών τζετ-σκι! Πάντως, να σημειωθεί, ότι φήμες κάνουν λόγο πως η συγκεκριμένη οργάνωση έχει άμεσες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς όπως λέγεται, χρηματοδοτείται από αυτήν!
Οι προκλήσεις του εθνικιστή Σπαχίου συνεχίζονται, αφού όπως δήλωσε «η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία βρίσκεται εδώ για να εφαρμόσει την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού δικαστηρίου (που ακύρωσαν τη συμφωνία της Ελληνοαλβανικής ΑΟΖ). Τοποθετώντας το σύνορο εκεί όπου πρέπει να είναι»!
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, είπε, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του, ότι «το παζάρι του Πρωθυπουργού Μπερίσα με τον Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να αλλάξει τα εκατοντάδες χιλιόμετρα συνόρων των Αλβανών στο Ιόνιο»! Αν αυτές, δεν είναι ανοιχτές προκλήσεις, τότε τι πραγματικά είναι;

Ενοχλημένοι…
Μέχρι και χθες, από την Ελληνική πλευρά δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση για το περιστατικό, προφανώς, γιατί δεν έγινε σε Ελληνικό έδαφος, αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτό.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κυβέρνηση παρακολουθούν στενά το θέμα και δείχνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός, ότι οι Αλβανικές προκλήσεις αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, στο οποίο παράλληλα η Αλβανία θέλει να διαμορφώσει ένα… καλό προφίλ στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού επιδιώκει την είσοδό της στην Ε.Ε.! Πώς όμως θα το καταφέρει αυτό, ακολουθώντας εντός Αλβανίας άλλη τακτική, η οποία όμως επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα και τους ομογενείς;

Αλωνίζουν…
Το παραπάνω περιστατικό, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Απανωτές είναι οι προκλήσεις των «Τσάμηδων» που στο όνομα της δήθεν πατρίδας τους, της «Τσαμουριάς», κάνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (!), εμφανίζουν διαβατήρια με το όνομα της συγκεκριμένης (ανύπαρκτης βεβαίως) χώρας κ.α.
Αυτό που έχει ενοχλήσει τις ελληνικές αρχές είναι το γεγονός, ότι τόσο η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», όσο και οι «Τσάμηδες» αλωνίζουν υπό την ανοχή της Αλβανικής Κυβέρνησης, δείχνοντας, ότι η Αλβανία, όχι μόνο δεν κάνει βήματα προόδου, αλλά… γυρίζει προς τα πίσω!
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να ξεχάσει και τα σχολικά βιβλία των Αλβανών μαθητών, που κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην δήθεν Αλβανική καταγωγή του βασιλιά Πύρρου (!), τοποθετούν τα σύνορα της Αλβανίας (άκουσον- άκουσον) στην Πρέβεζα και στην Άρτα και τονίζουν, ότι η Αλβανία περιορίστηκε στα σημερινά της εδάφη, λόγω των… κακών Ελλήνων!
Κι αυτό την ώρα που τελευταία στο Δυρράχιο ανακαλύπτονται σημαντικοί αρχαίοι ελληνικοί πολιτιστικοί θησαυροί.
«Η Ελλάδα, με παρεμβάσεις της προς τα Ενωμένα Έθνη, πρέπει να δείξει στην Αλβανία, ότι δεν μπορεί από τη μια να θέλει να μπει στην Ε.Ε. και από την άλλη να συμπεριφέρεται με τέτοιες λογικές» σημειώνουν αξιωματούχοι.

Ακραίες συμπεριφορές…
Βέβαια, οι Αλβανοί δεν σταματούν μόνο στις ευθείες εθνικιστικές προκλήσεις. Προσπαθούν να δείξουν τις (καθόλου καλές) προθέσεις τους, με έμμεσο τρόπο, διώκοντας ουσιαστικά τους Βορειοηπειρώτες, με ακραίες συμπεριφορές.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εκστρατείες εποικισμού περιοχών της Βορείου Ηπείρου από Αλβανούς, στους οποίους η Κυβέρνηση Μπερίσα παρέχει οικονομικά κυρίως κίνητρα, για να ζήσουν σε περιοχές που το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, με μοναδικό στόχο να το αποδυναμώσουν;
Ή για παράδειγμα την καταδίκη του Ναούμ Ντίσο, επικεφαλής στην Κορυτσά της οργάνωσης «Ομόνοια», ο οποίος προσπάθησε να αναδείξει ελληνικό μνημείο και τον… βάφτισαν καταπατητή; Ή ακόμη και τον Χιμαριώτη «μάρτυρα» Αριστοτέλη Γκούμα που τον εκτέλεσαν επειδή απλά μιλούσε ελληνικά;

Σε νέες βάσεις…
Όλα αυτά τα περιστατικά είναι δεδομένο, ότι πρέπει να σταματήσουν και να τεθούν σε νέες βάσεις τα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των δυο χωρών.
Και αυτά βεβαίως, σε μια εποχή που Ελλάδα και Αλβανία ξεκινούν εκ νέου την συζήτηση για την ΑΟΖ στο Βόρειο Ιόνιο. Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα αυτό είχε ρυθμιστεί επί Κώστα Καραμανλή, όμως η σύμβαση απορρίφθηκε (ετσιθελικά!) από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με διάφορα προσχήματα!
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, που θα περνά από την Ελλάδα (όχι όμως από την Ήπειρο) και θα καταλήγει στην Αλβανία, πριν συνεχίσει, μέσα στη θάλασσα, τη διαδρομή του για την Ιταλία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα τονωθούν οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας και το μόνο βέβαιο είναι, ότι προκλητικές ενέργειες σαν όλες τις παραπάνω, δεν δημιουργούν πρόσφορο έδαφος διαλόγου και συνεργασίας, για το κοινό όφελος των δυο χωρών…

4/8/2012

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin