Saturday, August 4, 2012

Επιθετικό χαρτί διπλωματίας η Αμμόχωστος, λέει ο Αλ. Γαλανός

Η Αμμόχωστος αποτελεί ένα επιθετικό χαρτί διπλωματίας, που επαναφέρει το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις, τόνισε απόψε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας ότι φέτος, παρά τις προσπάθειες “δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στην ευόδωση των στόχων και των αγώνων μας”.
Σε ομιλία του στην καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο, ο κ. Γαλανός είπε ότι αυτό συνέβη όχι μόνο λόγω της τουρκικής άρνησης και αδιαλλαξίας που συνεχίζεται και εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, οδηγώντας μίαν ακόμη διαδικασία διαλόγου σε τέλμα και αδιέξοδο.

“Όχι όμως λόγω της παρατεταμένης προκλητικής αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας και του στρουθοκαμηλισμού των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, λόγω της αποδυνάμωσης των όπλων του αγώνα μας και του ηθικού και της πίστης του λαού μας”, είπε και πρόσθεσε: “Τριάντα-οκτώ χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας, διαπιστώνουμε ότι στερέψαμε από λόγια. Η σιωπή της βουβής μας πόλης είναι σίγουρα πιο εύγλωττη από ποτέ”.
Σταχυολογώντας τις προσπάθειες του κατεχόμενο Δήμου για προώθηση του ζητήματος της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός είπε ότι αναλάβαμε πρωτοβουλίες, κτυπήσαμε πόρτες, οργανώσαμε εκδηλώσεις και εξορμήσεις. Προβάλαμε διεθνώς το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της χώρας και της πόλης μας. Συμβάλαμε στην προσπάθεια για να εξασφαλιστούν ισχυρά ψηφίσματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ικανοποιητικές αναφορές στις Εκθέσεις προόδου της Τουρκίας. Στηρίξαμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διασύνδεση της επιστροφής της Αμμοχώστου με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.
“Κάτω, όμως, από το βάρος του εξευτελισμού που βιώνουμε ως χώρα και ως λαός -ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης- βλέπουμε την απελπισία στα μάτια των συμπολιτών μας. Βλέπουμε την καχυποψία στα μάτια των ξένων συνομιλητών μας,” είπε.
Οπως είπε ο κ. Γαλανός, όλες οι παλιές αμαρτίες του πολιτικού μας συστήματος, της κοινωνικής μας διάρθρωσης και του οικονομικού μας οικοδομήματος βγήκαν στην επιφάνεια. Και, δυστυχώς, μαζί με την οικονομική κατάρρευση, υπάρχει και μια πλήρης απογοήτευση η οποία δεν υπήρχε ούτε το 1974. Γιατί ο κόσμος σήμερα δεν βλέπει φως στην άκρη της σήραγγας.
Λέγοντας ότι το μόνο όπλο που απέμενε για την Κύπρο, μετά τα προβλήματα στην οικονομία, καθώς και την αποδυνάμωση της Ελλάδας είναι η ενότητα, ο κ. Γαλανός σημείωσε πως “ας μην αποδειχθούμε για μιαν ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Ας μην αποδείξουμε τα ελληνικά μας γονίδια διά των ελαττωμάτων μας, αλλά διά των αρετών μας. Ας βάλουμε πάνω απ’ όλα το κοινό καλό και το συμφέρον της πατρίδας Κύπρου”.
“Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά η οποία, όχι αδίκως, επέλεξε να μας παρακολουθεί από απόσταση και με καχυποψία”, είπε, προσθέτοντας ότι “θέλουμε μιαν ηγεσία που θα ενώσει το λαό. Που θα εμπνεύσει και θα ενεργοποιήσει όλες της δυνάμεις της κοινωνίας μας. Που θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα που τόσα χρόνια κρύβαμε κάτω από το χαλί”.
Παράλληλα, ο κ. Γαλανός παρουσιάστηκε απογοητευμένος από το ότι η Κύπρος δεν προβάλλει επαρκώς την τουρκική κατοχή στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.
Να μην ενοχλήσουμε και να μη δυσκολέψουμε”, συνέχισε τους εταίρους μας φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την κατοχή της πατρίδας μας και με το έγκλημα πολέμου που συνεχίζει να διαπράττει η Τουρκία σε βάρος της Αμμοχώστου”, είπε.
Χαρακτηρίζοντας την στάση των Ευρωπαίων εταίρων ως υποκριτική, ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι “εμείς, δυστυχώς, φαίνεται ότι όχι μόνο μάθαμε να ζούμε με το πρόβλημα της κατοχής, αλλά και να το κρύβουμε. Χωρίς να διερωτόμαστε, τι είναι τελικά η Ευρώπη που οραματιστήκαμε;”
“Η Αμμόχωστος μάς προσφέρει αυτή τη διέξοδο. Είναι ένα στρατηγικό χαρτί στα χέρια μας. Ένα επιθετικό χαρτί διπλωματίας, που επαναφέρει το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις. Γιατί κατέχεται αποκλειστικά από τουρκικά στρατεύματα. Γιατί αναδεικνύει τα στοιχεία της εισβολής και της κατοχής. Γιατί εκθέτει την απάνθρωπη στάση και αδιαλλαξία της Τουρκίας, θέτοντάς την ενώπιον των βαρύτατων ευθυνών της, που πηγάζουν από ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Γαλανός είπε ότι “το τρίπτυχο που προώθησε και προωθεί ο Πρόεδρος δίδει μια πραγματική ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους με βάση την Αμμόχωστο να δημιουργηθούν συνθήκες και κουλτούρα λύσης που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα νοουμένου, και τονίζω νοουμένου, ότι υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει, πραγματική βούληση από πλευράς Τουρκίας για μια λύση του Κυριακού που να εξασφαλίζει την επιβίωση και τις βασικές ελευθερίες”.
onlycy.com
4/8/2012

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin