Monday, August 13, 2012

Η έξοδος και το πρόγραμμα

Ο γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ υπογράμμισε προχθές ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ  θα έχει μεγάλες συνέπειες για την Ευρωζώνη.
Η προειδοποίηση αυτή του κορυφαίου αξιωματούχου γίνεται σε μια περίοδο όπου ακόμη στην Αθήνα δεν έχουν κλείσει τα μέτρα για την διετία 2013-2014 που ζητεί η τρόικα και έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει.
Τα μέτρα που η κυβέρνηση εισηγείται, εφόσον γίνουν δεκτά και από την τρόικα, η οποία δυστυχώς έχει τον τελευταίο λόγο, θα επιφέρουν τεράστια ύφεση, αφού θα «στεγνώσουν» στην κυριολεξία από ρευστό ιδιώτες και επιχειρήσεις και η ζήτηση θα υποστεί περαιτέρω καθίζηση.
Επίσης, γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα θα δανειστεί και πάλι έξω από την ισχύουσα δανειακή σύμβαση περίπου 3,1 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα, για να τα δώσει αμέσως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα[1] Η παρέμβαση γίνεται δύο 24ωρα πριν ανακοινωθεί το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, η μεταβολή του οποίου θα καταδείξει την τεράστια ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Υφεση η οποία αποδίδεται, πέραν των άλλων, και στη σοβαρή αστοχία στη μεθόδευση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Υπάρχουν αναλύσεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η προσαρμογή ακολούθησε λάθος ρότα. Αντί να δοθεί μεγάλη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, η συνταγή που υιοθετήθηκε ήταν να εστιαστεί η προσπάθεια στον εύκολο στόχο της αύξησης των φορολογικών εσόδων με κάθε τρόπο και της περικοπής των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων όλου του πληθυσμού, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα. Τα ελλείμματα μειώθηκαν τον πρώτο χρόνο κατά ποσοστό πέραν πάσης προσδοκίας, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.
Οι πιεστικές απαιτήσεις πέρα από τις δυνατότητες της οικονομίας και της κοινωνίας, που ακολούθησαν, δεν πρόκειται να φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουν οι δανειστές.
Αυτό οφείλει να καταστήσει σαφές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση. Οφείλει να μεταφέρει το πρόβλημα ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους ισχυρούς ηγέτες της Ευρωζώνης, oι οποίοι με τις πολιτικές αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας.
Να υπογραμμίσει ότι οι συνεχείς πιέσεις προς την Ελλάδα, παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκαλούν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - dplak@naftemporiki.gr 
13/8/12
-------------
***ΔΝΤ: "Παράδειγμα" το μνημόνιο της Ισλανδίας
Η Ισλανδία μπορεί να δώσει σημαντικά μαθήματα στα κράτη που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από πακέτα διάσωσης, καθώς η προσέγγιση της νήσου δημιούργησε «ανέλπιστα εύρωστη ανάκαμψη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα.

Η δέσμευσή της στο πρόγραμμα προσαρμογής, η απόφασή της να επιβάλει ζημίες στους ομολογιούχους αντί στους φορολογούμενους και η υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας που προστάτευσε τους ανέργους από την πενία τη βοήθησαν να βρει δύναμη να εξέλθει από την κατάρρευση και να κινηθεί προς την ανάκαμψη, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.

«Η Ισλανδία έχει πραγματοποιήσει μεγάλα επιτεύγματα», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής, Daria V. Zakharova, σε συνέντευξή της στο Bloomberg. «Έχει πολύ θετικές προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά για φέτος και του χρόνου, γιατί φαίνεται ότι η ανάπτυξή της έχει ευρεία βάση».

Η Ισλανδία αρνήθηκε να προστατεύσει τους πιστωτές των τραπεζών της, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008 όταν τα χρέη τους ξεπέρασαν κατά 10 φορές το μέγεθος της οικονομίας της. Στη συνέχεια, προστατεύτηκε από τις εκροές κεφαλαίων περιορίζοντας τις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να αποτραπούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις. Έτσι οι αρχές μπόρεσαν να επικεντρωθούν στην υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
euro2day.gr 

13/8/12
------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin