Thursday, August 30, 2012

Καιρός να απαιτήσουμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΑΚΑ, εκπαιδευτικού
proinoslogos gr
Η υποτέλεια που διακρίνει τα ελληνικά κόμματα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διαφαίνεται και σε ένα άλλο πεδίο, αυτό τον Γερμανικών επανορθώσεων. H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έως σήμερα δεν πήρε καμία απολύτως αποζημίωση για τις ανθρώπινες και υλικές ζημίες, που προξένησαν τα στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστάει η Γερμανία και που δεν τολμάει λόγω υποτέλειας να διεκδικήσει κανένα κόμμα στην Ελλάδα. Όλα τα κόμματα στα προγράμματά τους το αφήνουν απ’  έξω  και  αποσιωπούν.  Όμως  η  πληρωμή  των αποζημιώσεων θα κάλυπτε μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους και θα ανακούφιζε την Ελλάδα. Σε επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας διαβάσαμε τα ακόλουθα:

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων. Αυτό ισχύει και για την γερμανική κατοχή της Ελλάδας. Η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της. Εξήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνη, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».
Σήμερα όλο και περισσότεροι Έλληνες διαμαρτύρονται για τα εγκλήματα πολέμου και την κλοπή πολιτισμικών θησαυρών κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Πώς είναι δυνατόν να μην αποτελεί πλέον θέμα η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα και ο θάνατος των Ελλήνων για την επιβίωση του γερμανικού λαού; Είναι δυνατόν να παραγράφονται τα εγκλήματα κατά του Ελληνισμού και γενικότερα της ανθρωπότητας; Τι θα γίνει, δεν θα δοθούν αποζημιώσεις;
Σύμφωνα με την απόφαση της 19μελούς Διασυμμαχικής Επιτροπής των Παρισίων του 1946, η Γερμανία οφείλει να καταβάλλει στην Ελλάδα 7 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Αγνοεί επίσης το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή 54 δισ. ευρώ. Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Ντελπλά, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 23/06/2011, υπολόγισε το ποσό στα 575 δις. ευρώ!
Η Γερμανία δεν έχει καταβάλει στην Ελλάδα ούτε 1 ευρώ, ενώ έχει εξοφλήσει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες με τις οποίες βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι Ιταλοί επιζώντες από τη ναζιστική θηριωδία προσέφυγαν στα ιταλικά δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Οι ΗΠΑ, το 1999, για να εγκρίνουν την κοινοπραξία της αμερικανικής Crysler, με την γερμανική Daimler–Benz (Mercedes), έθεσαν ως προϋπόθεση η Γερμανία να καταβάλει συμπληρωματικές αποζημιώσεις στους Εβραίους της Αμερικής και δικαιώθηκαν. Παρά τα τραγικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει αποζημιώσεις από την Γερμανία της κυρίας Μέρκελ, ως συνέχεια του διαβήματος (1995). Οι άδικες αποφάσεις ορισμένων ευρωπαϊκών δικαστηρίων δεν πρέπει να μας πτοήσουν, το θέμα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων και την καταβολή των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Οι γερμανικές αποζημιώσεις μπορούν να μας ανακουφίσουν σημαντικά από το σκληρό Μνημόνιο και την Τρόικα.

Τα μαρτυρικά χωριά
• Με τον όρο «μαρτυρικά» χαρακτηρίζονται τα χωριά της Ελλάδας, χωριά τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα και αφορά κυρίως οικισμούς που έχουν υποστεί καταστροφές την περίοδο της κατοχής (1941-1944). Ο κατάλογος των αναγνωρισμένων από την ελληνική πολιτεία μαρτυρικών πόλεων και χωριών είναι ο ακόλουθος:


ΗΠΕΙΡΟΣ: Ασπράγγελοι, Γρεβενίτι, Δόλιανη, Ελάτη, Καβαλλάρι, Καλουτάς, Κομμένο, Λιγκιάδες, Μακρίνο, Μανασσής, Μεσοβούνι, Μουσιώτισσα, Παραμυθιά, Ροδάκινο, Τρίστενο και Φλαμπουράρι.  
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Δομένικο, Δράκεια, Κερασιά, Κουτσούφλιανη, Νέα Αγχίαλος, Ριζόμυλος και Τσαρίτσανη.  
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δοξάτο, Δράμα, Δροσοπηγή, Ελευθεροχώρι, Κλεισούρα, Λέχοβο, Μεσόβουνο, Κερδύλια, Πύργοι, Σέρβια, Χορτιάτης και Χωριστή.  
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Αγία Ευθυμία, Βουνιχώρα, Δίστομο, Επτάλοφος, Καλοσκοπή, Λιδωρίκι, Λιλαία, Νίκαια, Προσήλιο, Τυμφρηστός και Υπάτη.  
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:  Άγιοι Ανάργυροι, Αετός, Βλαχέρνα, Ερυμάνθεια, Καλάβρυτα, Κερπινή, Πτέρη και Ρογοί.  
ΙΟΝΙΟ: Αργίνια.  
ΚΡΗΤΗ: Άγιος Βασίλειος, Αμιράς, Άνω Βιάννος, Άνω Μέρος, Ανώγεια, Βάχος, Βορίζια, Βρύσες, Γδόχια, Γερακάρι, Δαμάστα, Έμπαρος, Κακόπετρος, Καλάμι, Καμάρες, Κάνδανος, Κάτω Βιάννος, Κάτω Σύμη, Κεφαλοβρύσι, Κοξαρέ, Κρύα Βρύση, Λόχρια, Μαλαθυρού, Μαγαρικάρι, Μουρνιές, Μύρτος, Πεύκος, Ρίζα, Σαχτούρια, Σάρχος, Σκινέ, Σούγια, Συκολόγος, Τυμπάκι και Χόνδρος.
29/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin