Thursday, August 30, 2012

Χρυσό & Ειδικές Οικονομικές Ζώνες «σερβίρει» η κυβέρνηση στη Θράκη

ΚΟΜΙΣΤΗΣ ΚΑΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ο ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ.
Χρειαζόμαστε επενδύσεις επειγόντως, είπε ο Νότης Μηταράκης
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου 
(xronos gr)
Επιβεβαίωσε όλα τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα επενδύσεις, έστω και αν αυτές προκαλούν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και μπορούν να οδηγήσουν την περιοχή σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση. Έτσι μετά τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που προανήγγειλε την πρόθεση της Ελλάδας να λειτουργήσει στην επικράτειά της Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) όπως στην Κίνα, με μισθούς Βουλγαρίας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης έκανε την ίδια εξαγγελία από τη Θράκη.  Ο υφυπουργός μαζί με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρο Σελέκο, βρέθηκαν χθες το πρωί στην Κομοτηνή και έγιναν δεκτοί από τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με σκοπό να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας στη περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ήταν στην ατζέντα της συζήτησης. 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ Η’ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΟΖ 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέες αυτές θέσεις εργασίας να εξευρεθούν μέσω της  εγκατάστασης στη χώρα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που απαιτούν όμως ειδική έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή, διότι διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, δηλαδή δίνουν στη χώρα μας ένα ειδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν το έχουν. Ήδη η χώρα μας ξεκίνησε διαβούλευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία μπορεί να δώσει την ειδική άδεια για τις ζώνες αυτές οι οποίες μπορεί να είναι είτε γεωγραφικές είτε θεματικές, δηλαδή να αναφέρονται σε κλάδους της βιομηχανίας. Θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις ο υφυπουργός, έκανε γνωστό ότι «οι ειδικές οικονομικές ζώνες σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι ζώνες οι οποίες αποτελούν μια νησίδα κράτους με καλύτερη φορολογία. Η φορολογία αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Προβλέπει επίσης απλούστερες διοικητικές διαδικασίες που επιταχύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν έχει τεθεί θέμα χωροθέτησης τέτοιων ζωνών και δεν είναι κάτι που συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη. Περιμένουμε να δούμε τους επόμενους μήνες τα σχόλια της ευρωπαϊκής επιτροπής».
ΟΧΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΟΖ

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης απάντησε και σε επιστολή που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδία επαγγελματιών Ξάνθης, με την οποία άφηνε ουσιαστικά υπόνοιες ότι μπορούν μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως εργατικό δυναμικό σε αυτές τις ειδικές οικονομικές ζώνες. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε ο ίδιος σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης ειδικά. Οι εργασιακοί κανόνες που ισχύουν σε όλη την επικράτεια θα ισχύσουν και αυτές τις ειδικές οικονομικές ζώνες, αν τελικά γίνουν. Δεν αποτελούν περιοχές χαλαρότερου εργασιακού πλαισίου. Αποτελούν περιοχές καλύτερου κράτους και καλύτερης φορολογίας».

ΑΦΟΡΜΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΙ ΕΟΖ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Πάντως οι εξαγγελίες αυτές, όπως του κ. Χατζηδάκη που προηγήθηκαν, προκάλεσαν την έντονη ανησυχία του για το αναπτυξιακό μέλλον της του Έβρου και της Θράκης. Ειδικότερα ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος είχε συνάντηση νωρίτερα χθες στην Αλεξανδρούπολη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. Στη συνάντηση αυτή ο μητροπολίτης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης για την δημιουργία και λειτουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Θράκη, τονίζοντας: «Επιμένω στην αρνητική μου άποψη που είχα απ’ αρχής ότι ο τόπος μας δεν μπορεί να δεχτεί κάποιες διαφοροποιήσεις. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση της περιοχής μας από την υπόλοιπη χώρα θα είναι απ’ αρχή και άλλων διαφοροποιήσεων δηλαδή εθνικών συμφερόντων για τον τόπο. Ο φόβος μας εδράζεται στο εξής και δεν είναι φόβος χωρίς υποψία,  εδράζεται στο γεγονός ότι η ΕΟΖ - απ’ ότι λέγεται - δίνει πολύ χαμηλά ημερομίσθια. Οι Έλληνες δεν θα καταδεχθούν ακόμη μια, τέτοια, εξαθλίωση μισθού και ημερομισθίου οπότε, οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν θα ισχύουν εδώ, ακριβώς λόγω του ειδικού εργασιακού καθεστώτος που θα έχουμε αποδεχθεί.  Κατά συνέπεια, ποιοί θα είναι αυτοί που θα εργάζονται στην ΕΟΖ; Θα είναι λαθραίοι ή νόμιμοι μετανάστες από την υπόλοιπη χώρα ή από οπουδήποτε αλλού. Ή θα είναι κάτοικοι της νότιας Βουλγαρίας που με το άνοιγμα των τελωνείων Ροδόπης και Ξάνθης θα είναι πάρα πολύ εύκολο να έρχονται εδώ μόνο για να εργαστούν, όπως θα είναι και κάτοικοι από την γειτονική Τουρκία που και εκείνοι θα θέλουν να ‘ρθουν πολύ άνετα για να εργάζονται ίσως και με ειδική εργατική βίζα. Τις συνέπιες μπορεί να τις καταλάβει πλέον ο οποιοσδήποτε. Εδώ εδράζεται ο φόβος και η αγωνία μας γι’ αυτό που προαγγέλθηκε ανεπίσημα, αφού ακόμη δεν ξέρουμε κάτι επίσημο». 
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ 

Θετικός και στην επένδυση χρυσού εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Άλλωστε ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση η επένδυση στη Θράκη έχει εγκριθεί ήδη από τη διυπουργική επιτροπή στατικών επενδύσεων. Μεταφέροντας τη θέση της σημερινής κυβέρνησης ο κ. Μηταράκης είπε τα εξής: «αν τα μεγάλα έργα πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι έργα που πρέπει να προχωρήσουν. Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι οι ειδικοί να μελετήσουν τα στοιχεία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κατατεθεί και να εκφράσουν συγκεκριμένες εμπεριστατωμένες απόψεις». Όσο για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ο υφυπουργός φάνηκε να μην τις λαμβάνει υπόψη του, αφού είπε «αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε επειγόντως φυσικά επενδύσεις. Δε σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε επένδυση, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας ξεκαθαρίσου αν υπάρχουν θέματα. Έχουμε όλοι πολύ μεγάλη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Δε χαμηλώνουμε τον πήχη. Θέτουμε τον ίδιο πήχη που έχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ, ΟΧΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ

Το θέμα της εγκατάστασης των χρυσωρυχείων τέθηκε και στην Αλεξανδρούπολη από τον μητροπολίτη κ. Άνθιμος, ο οποίος κάνει μία στροφή 180 μοιρών και λέει σήμερα ότι μπορούμε να αποδεχτούμε το χρυσό όχι όμως ανεξέλεγκτα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η μητρόπολη μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό αναφέρονται τα εξής: «Πριν από δύο, δυόμιση χρόνια είχα ζητήσει δημόσια να συζητήσουμε την πρόταση μη τυχόν μια υπερβολική ευαισθησία μας για τα περιβαλλοντικά γίνει η αφορμή να έρθουμε σε αντιπαράθεση με ανθρώπους ανέργους, με ανθρώπους απολυμένους και με ανθρώπους οικονομικά αδύναμους. Εκφράζοντας την αγωνία μου για τον πληθυσμό μας, μου ειπώθηκε: «Σεβασμιώτατε κάνετε υπομονή τα πράγματα θα ‘ρθουν καλύτερα θα εξασφαλίσουμε άλλες θέσεις εργασίας που δεν θα έχουν ίχνος επικινδυνότητας». Και είπα: «πολύ καλά μακάρι έτσι να γίνει». Πέρασαν όμως δυόμιση χρόνια και δεν ήρθε καμία θέση εργασίας, δεν προέκυψε κάτι νεότερο από πουθενά. Συγχρόνως βλέπω και διαπιστώνω, και το λέω μετά λύπης, ότι εθνική, ισχυρή, ελληνική πολιτική για τον τόπο δεν υπάρχει και το διαπιστώσαμε πρόσφατα και με τους λαθρομετανάστες. Την ίδια στιγμή βλέπω να βυθιζόμαστε σε μια εξαθλίωση, σε έναν οικονομικό μαρασμό ως περιοχή και συγχρόνως αιμορραγούμε από επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, με τους ανθρώπους μας, κατά κανόνα νέους, να φεύγουν σε αναζήτηση εργασίας. Άρα, λοιπόν, είπα και στον υπουργό, ότι προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση να συζητήσουμε το θέμα, να συζητήσουμε την πρόταση και να την αποδεχθούμε, όμως όχι ανεξέλεγκτα. Απαραίτητα θα πρέπει να προχωρήσουμε τήρηση απαραίτητα δύο όρων: ο ένας είναι η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων έτσι όπως προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτείνω και νομίζω πως επιβάλλεται να συγκροτηθεί μία ειδική ομάδα επιστημόνων, νέων παιδιών που κατάγονται από τον τόπο, που μένουν εδώ, που είναι τα συμφέροντά τους και οι οικογένειές τους εδώ, ώστε στο διηνεκές να διαπιστώνει και να ερευνά την τήρηση αυτών των περιβαλλοντικών όρων και συγχρόνως, κάθε δεσμεύσεως που απαιτεί μια τέτοια επένδυση. Και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτοί που θα εργάζονται σε μια τέτοια επένδυση θα είναι όλοι από τον τόπο τον δικό μας και όχι από αλλού. Προσκλητήριο προς όλους όσους κατάγονται από εδώ και έχουν μια σχέση με την ειδίκευση ή με αυτές τις εργασίες που γίνονται εκεί. Ειπώθηκε και κάτι για τον μεταλλευτικό κώδικα, ο οποίος χαρακτηρίζεται απ’ όλους ως απαρχαιωμένος. Ο μεταλλευτικός κώδικας είναι ένας νόμος και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,  οι πολιτικοί μας μπορούν μέσα σε μια μέρα να τον μετατρέψουν. Και αν είναι απαρχαιωμένος να τον επικαιροποιήσουν και να τον αποδώσουν επ’ ωφελεία της χώρας μας και των κατοίκων μας». 

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 

Στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές, οι πιθανές επενδύσεις και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, στις δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης σημείωσε τα εξής: «Ο κ. Λαμπάκης μας εξέθεσε διάφορα επενδυτικά σχέδια του Δήμου και δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση να τα εξετάσουμε κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα όλων μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι «Επιτέλους η περιφέρεια και οι δήμοι χαιρετίζουν επισκέψεις εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπως του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Μηταράκη, που μας δίνει την ευκαιρία να παραθέσουμε τα προβλήματα της περιοχής μας. Με τον υφυπουργό συζητήσαμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και ιδιαίτερα του διευρυμένου δήμου Αλεξανδρούπολης εστιάζοντας σε σημαντικά θέματα όπως είναι η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο αγροτικός τομέας στην περιοχή των Φερών, η δημιουργία σφαγείου και η διεκδίκηση της πρώην αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» -προσπάθεια την οποία, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει. Ο κ. Μηταράκης, επίσης, δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες του Δήμου για απόκτηση της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου στην Τραϊανούπολη, προκειμένου να τηλεθερμάνουμε το αεροδρόμιο, δημόσια κτίρια της περιοχής, θερμοκήπια και άλλες εμπορικές και βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις».  
Τέλος ο περιφερειάρχη έθεσε και το θέμα της εκταμίευσης του 12% που καρκινοβατεί από 01-01-2010. Ο υφυπουργός φυσικά δε δεσμεύτηκε για την απόδοσή της στις επιχειρήσεις, αλλά τουλάχιστον δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα απαντήσει για τον συμψηφισμό του με χρέη των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.
30/8/12

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin