Thursday, August 16, 2012

Παύλος Κοντίδης - Εθνική Φρουρά - Σκέψεις για το Μέλλον

Προς τιμήν του δεν προφασίστηκε λόγους άσχετους με την πραγματικότητα και πρωτίστως τέτοιους που να έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, όπως δυστυχώς ορισμένοι άλλοι συνομήλικοί του
Δεν νομίζω να υπάρχει Κύπριος που να μη χάρηκε για τη μεγάλη επιτυχία του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου! Είναι πράγματι τεράστιο επίτευγμα και η τιμή και δόξα ανήκει στον ίδιο τον Παύλο κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο στη μικρή μας πατρίδα.


Η επιτυχία του όμως αυτή με έφερε προσωπικά και χρονικά πίσω στο 2008, όταν ο νεαρός τότε Κοντίδης θα έπρεπε σύντομα να καταταγεί στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του τη στρατιωτική του θητεία για 25 τότε μήνες (τώρα 24). Ήμουν τότε Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Άμυνας.
Προς τιμήν του δεν προφασίστηκε λόγους άσχετους με την πραγματικότητα και πρωτίστως τέτοιους που να έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, όπως δυστυχώς ορισμένοι άλλοι συνομήλικοί του, αλλά τέθηκε το θέμα από την αρχή στη σωστή του βάση. Ο πατέρας του ζήτησε μια συνάντηση και ήρθε και με είδε στο Γραφείο μου στο υπουργείο.
Μου εξήγησε ποιες και πόσο μεγάλες ήταν οι επιτυχίες που είχε μέχρι τότε στην Ιστιοπλοΐα ο νεαρός γιος του, ποιες οι προοπτικές του για τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και ότι αν του δινόταν η αιτούμενη αναβολή κατάταξης για μερικά χρόνια για να προετοιμαζόταν κατάλληλα, αυτό θα ήταν μεγάλη ώθηση στην επίτευξη του στόχου του σ΄ αυτό το άθλημα, ειδάλλως θα έμπαινε ταφόπλακα στα όνειρά του.
Πρέπει να πω εξαρχής ότι τότε το γενικότερο κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό για τέτοιου είδους ενέργειες, λόγω του αυξανόμενου φαινομένου της φυγοστρατίας. Οι πιέσεις ήταν πολλές να κοπούν καθολικά αυτού του είδους οι διευκολύνσεις, ειδικά για τους αθλητές που έθεταν σε δυσμενέστερη μοίρα άλλους που είχαν διακριθεί σ΄ αλλους τομείς (π.χ. φυσική, μαθηματικά) σε αντίστοιχες «Ολυμπιάδες». Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι με προβλημάτισε αρκετά αυτό το ζήτημα αλλά κάτι μου έλεγε από μέσα μου ότι αυτός ο νέος πραγματικά μπορούσε να στεφθεί Ολυμπιονίκης το 2012! Ο πατέρας του ήταν σίγουρος γι΄ αυτό και μετέδιδε και στον συνομιλητή του αυτήν την ακράδαντη πεποίθηση.
Τελικά ως Υπηρεσία ετοιμάσαμε Σχέδιο Πρότασης προ το Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία και ενέκρινε ο τότε Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας και στάληκε για έγκριση. Το Υπουργικό Συμβούλιο την ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2008. Διερωτήθηκα επανειλημμένα αυτές τις μέρες της χαράς και της περηφάνιας για κάθε συμπατριώτη μας πόσο άδικο θα ήταν αν απορριπτόταν τότε αυτή η πρόταση! Από την άλλη, το όλο θέμα δεν πρέπει να τύχει τώρα εκμετάλλευσης και να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες ώστε να αποφεύγουν κάποιοι τη στράτευση επειδή, κατ΄ ισχυρισμόν, θα είχαν καλές πιθανότητες να γίνουν Ολυμπιονίκες.
Ως εκ τούτου προβληματίστηκα πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ολιγομελές Σώμα που θα ήταν επιφορτισμένο να συνέρχεται και να εξετάζει έναν περιορισμένο αριθμό αιτήσεων που θα πληρούν κατ΄αρχήν κάποια κριτήρια και που θα συμβουλεύουν τον Υπουργό Άμυνας και την Κυβέρνηση γενικότερα κατά πόσον εκτιμούν ότι ενδείκνυται η ικανοποίηση παρόμοιων αιτημάτων στο μέλλον. Σ΄ αυτό το Σώμα (Επιτροπή) πρέπει να έχουν ασφαλώς λόγο και ο ΚΟΑ και η ΚΟΕ και οι εισηγήσεις αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες. Έτσι θ΄ αποφευχθούν αφενός αυθαιρεσίες και από την άλλη λάθη και η Κύπρος θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ταλέντων της σε διάφορα αθλήματα. Αυτό εξάλλου θα έθετε και στην ίδια μοίρα τους ταλαντούχους άρρενες αθλητές έναντι των αθλητριών μας. Αξίζει, πιστεύω, τον κόπο να μελετηθεί αυτή η πρότασή μου.
ΔΡ. ΠΕΤΡΟΣ Μ. ΚΑΡΕΚΛΑΣ
Πρώην Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας και άλλων Υπουργείων και νυν Δήμαρχος Κυθρέας 
15/8/12 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin