Tuesday, July 17, 2012

Στήριξη στον Ελληνισμό της Βουλγαρίας από τους Ανατολικορωμυλιώτες

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας
Γιώργος Μεριστούδης μίλησε για την ανάγκη ηθικής στήριξης.
Η νέα γενιά έσμιξε στις κατασκηνώσεις Μαρώνειας και έζησε ένα τριήμερο πολιτισμού, παράδοσης αλλά και ξενοιασιάς.
Το ενδιαφέρον της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ανατολικορωμυλιωτών για τον Ελληνισμό που παραμένει ζωντανός στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, που φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο λαογραφικό μουσείο της Ξυλαγανής. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή της Ροδόπης με αφορμή το τριήμερο φεστιβάλ Ανατολικορωμυλιωτών που διοργάνωσε η ομοσπονδία συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας στις κατασκηνώσεις Μαρώνειας από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Ιουλίου. Η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου, παρουσία του προέδρου της ομοσπονδίας Γιώργου Μεριστούδη, πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα της τριήμερης συνάντησης. 
Προηγήθηκαν στο χώρο των κατασκηνώσεων πληθώρα εκδηλώσεων, όπου η νέα γενιά έσμιξε ζώντας ένα τριήμερο πολιτισμού, παράδοσης αλλά και ξενοιασιάς. 
Οι διοργανωτές φρόντισαν να εξασφαλίσουν για τους επισκέπτες ξενάγηση σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που εντυπωσίασαν, αφού ήρθαν σε επαφή με ιστορία χιλιάδων χρονών. Όλες οι συγκεντρώσεις των συμμετεχόντων στη συνάντηση έγιναν στο χώρο της κατασκήνωσης, από την οποία έμειναν απόλυτα ικανοποιημένο. Εκεί πραγματοποιήθηκε σεμινάριο χορού από χοροδιδάσκαλο του Αιγείρου και τις Ξυλαγανής αλλά και γλέντι με μουσικούς Ανατολικορωμυλιώτες, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ντόπιοι χορευτές. Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης στη Μαρώνεια βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ Γιώργος Μεριστούδης, όπου πραγματοποίησε σύντομη εισήγησή του με θέμα  «Η Θράκη από τον μύθο στην ιστορία». Ακολούθησε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη όπου οι επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Αλεξανδρούπολης «Η Θράκη μας Παντοτινά...». Φυσικά όλο αυτό το διήμερο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν βόλτες στον οικισμό της Μαρώνειας αλλά και εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς. 

Η τελευταία μέρα της τριήμερης συνάντησης ήταν αφιερωμένη στο λαογραφικό μουσείο της Ξυλαγανής. Η ομάδα είχε ορίσει ραντεβού νωρίς το πρωί με την Σουλτάνα Πολυτσάκη, η οποία ανέλαβε να τους ξεναγήσει στο εντυπωσιακό κτίσμα και στα μοναδικά στο είδος τους εκθέματα, που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της ζωής των κατοίκων της περιοχής, επαγγελματικές δραστηριότητες, πολιτιστικά στοιχεία, ήθη και έθιμα. Στο χώρο του μουσείο πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου τον πρώτο λόγο είχε ο πρόεδρος κ. Μεριστούδης. Πλαισιωμένος από μέλη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπερνομάρχης Ροδόπης – Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος που κατέχει τη θέση του γραμματέα στην ομοσπονδία, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσκυνηματική εκδρομή που πραγματοποίησαν μέλη της ΠΟΣΑΡ σε χωριά της Μαύρης Θάλασσας. Βάρνα- Μπάνα- Άσπρος- Κόζιακας- Άγιος Βλάσης- Μεσημβρία- Αγχίαλος- Σωζόπολη-Αγαθούπολη- Βασιλικός ήταν μερικά από τα μέρη που επισκέφτηκαν οι Ανατολικορωμυλιώτες, όπου έγιναν δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη. 

Εκεί έγιναν συναντήσεις με μέλη συλλόγων ελληνοβουλγαρικής φιλίας, όπου διαπίστωσαν ότι όσοι Έλληνες έμειναν εκεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, για διάφορους λόγους, ποτέ δεν έχασαν την ελληνικότητά τους και μέχρι σήμερα παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να διασώσουν ό,τι μπορούν από την κουλτούρα μας. Ένιωσαν τη φιλοξενία στους χώρους των συλλόγων και οι ίδιοι προσπάθησαν να τονώσουν το συναίσθημα των ανθρώπων που υπερασπίζονται τις ελληνικές τους ρίζες και να τους θυμίσουν πως δεν τους ξεχνούν και τους στηρίζουν ηθικά στο μέγιστο βαθμό. Αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες, πώς θα μπορούσαν να επιτύχουν περισσότερες συναντήσεις και επαφές, έτσι ώστε να μοιράζονται πιο συχνά τη χαρά της κοινής καταγωγής. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ επισήμανε σε όσους παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την ανάγκη οι Ανατολικορωμυλιώτες της Ελλάδας να βρίσκονται όσο το δυνατόν κοντά στους κατοίκους της Μαύρης Θάλασσας. 

Το τριήμερο φεστιβάλ στη Ροδόπη ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση της ομάδας στον πολυχώρο της κατασκήνωσης για συζήτηση- συμπεράσματα και ψηφίσματα για τυχόν τοποθετήσεις σχετικά με τις μελλοντικές δραστηριότητες της νεολαίας της ΠΟΣΑΡ. Τέλος η ομάδα της επιτροπής της νεολαίας εισηγήθηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που έχει θέσει σε ετήσια  πια βάση από 13 Ιουλίου 2012 έως και 13 Ιουλίου 2013.

Δήμητρα Συμεωνίδου

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin