Tuesday, July 17, 2012

Σάλος από το κάλεσμα των κατεχομένων προς συγγενείς αγνοούμενων

Σάλος και παρανόηση έχει προκληθεί στις τάξεις των συγγενών των αγνοουμένων, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκαν από τις κατοχικές αρχές, το οποίο τους καλεί  να μεταβούν και να καταθέσουν στα κατεχόμενα, με σκοπό να αρχίσει «η διερεύνηση της τύχης» των προσφιλών τους προσώπων.
Οι συγγενείς, που προσέφυγαν το 2011 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας, τάσσονται εναντίον της αξίωσης των κατοχικών αρχών, αφενός διότι κανένας δεν τους ενημέρωσε επαρκώς, όπως υποστηρίζουν και αφετέρου διότι αντικρίζουν με καχυποψία την ενέργεια των κατεχομένων.

Πρόκειται για άλλο ένα τέχνασμα της Τουρκίας, σύμφωνα με τους συγγενείς, που στοχεύει στην αναγνώριση των κατεχομένων. Θέση την οποία απορρίπτει η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τονίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και υποχρεούται να αρχίσει άμεσα τη διερεύνηση, για να μην  βρεθεί αντιμέτωπη με το μένος της επιτροπής υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι συγγενείς, έλαβαν τηλεφώνημα από τις «αρχές» των κατεχομένων, οι οποίες τους ενημέρωναν ότι στις 30 Ιουλίου του 2012, «αστυνομικός» θα τους περιμένει στο οδόφραγμα για να τους μεταφέρει στον «κεντρικό αστυνομικό σταθμό» για κατάθεση.
  • Συγγενείς Αγνοουμένων: «Να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος;»
Οι ε/κ συγγενείς διερωτώνται «πώς βρήκαν τα τηλέφωνα μας από τα κατεχόμενα», ενώ παράλληλα θέτουν το ζήτημα, αν τελικά αποδεχθούν να καταθέσουν, θα πρέπει στη συνέχεια να υπογράψουν έγγραφο της «ΤΔΒΚ», με αποτέλεσμα την αναγνώριση του ψευδοκράτους;
H Γενική Εισαγγελία τους προτρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των κατεχομένων και να μεταβούν για κατάθεση. Εντούτοις, αδελφή αγνοουμένου διερωτάται: «τι πρέπει να καταθέσω, αφού δεν ήμουν εκεί όταν τον δολοφονούσαν», σημειώνοντας ότι «αλλού πρέπει να στραφούν οι έρευνες τους και να ζητήσουν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες. Εγώ τι να τους πω, ότι έκλεγε η μάνα μας και τον έψαχνε;».
Αδελφός αγνοουμένου δήλωσε ότι προσπάθησε να έλθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος τον ενημέρωσε, μέσω της γραμματέως του, ότι η γνωμάτευση του αναφέρει πως θα ήταν σωστό να μεταβεί στα κατεχόμενα για κατάθεση.
«Είναι πολύ παράλογο αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο αδελφός, προσθέτοντας ότι «θα πάω στα κατεχόμενα να καταθέσω, ενώπιον του εκτελεστή, εναντίον της Τουρκίας, την ίδια ώρα που προσφεύγω εναντίον τους; Θα καταθέσω ενώπιον του θύτη; Και τι θα τους πω; εσείς εκτελέσατε τον αδελφό μου;».
Ακόμα ένας λόγος για τον οποίο, οι συγγενείς, αντικρίζουν με επιφύλαξη το κάλεσμα των κατεχομένων για κατάθεση, είναι διότι, όπως δηλώνουν, δεν γνωρίζουν τούρκικα και οι «αστυνομικοί» που θα λαμβάνουν τις καταθέσεις μπορεί να μην αποτυπώσουν επακριβώς τα λεγόμενα ή ακόμα και να τα παραποιήσουν, με αποτέλεσμα να «πέσουν» οι υποθέσεις. «Ακόμα και αν αποδεχτούμε την κατάθεση, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να στείλει μαζί μας κάποιον που να μιλά τουρκικά. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι δεν αλλοιώνονται τα λεγόμενα μας από τις κατοχικές αρχές».
Τα κοντινά πρόσωπα των αγνοουμένων εκφράζουν εξάλλου θλίψη και οργή διότι «οι κατοχικές αρχές επέλεξαν τις συγκεκριμένες ημέρες των μαύρων επετείων, για να ρεζιλέψουν για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία».
"Με την πλάτη στον τοίχο η Τουρκία"

Το Sigmalive επικοινώνησε με την Νομική Υπηρεσία
, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει την παρανόηση, να ρίξει φως στις προθέσεις της Τουρκίας και να ενημερώσει επαρκώς τους συγγενείς των αγνοουμένων που ταλαιπωρούνται εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Καταρχήν, σύμφωνα με την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Στέλλα Ιωαννίδου, η Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι οι συγγενείς οφείλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα για κατάθεση, με την προϋπόθεση ότι θα απαιτήσουν η διαδικασία να γίνει στα Ελληνικά και δεν θα υπογράψουν τίποτε σε γλώσσα που δεν κατανοούν ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο στο οποίο αναγράφεται «ΤΔΒΚ».
Η Τουρκία πιέζεται αυτή τη στιγμή από όλες τις πλευρές να αρχίσει διερεύνηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τους αγνοούμενους. Καταγγέλλει παράλληλα ότι η ίδια «επιθυμεί να αρχίσει τη διαδικασία αλλά οι ε/κ δεν το επιθυμούν, αφού δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματα»
Οι παραβιάσεις διαδικαστικών υποχρεώσεων, για τις οποίες κρίθηκε ένοχη η Τουρκία, δεν αφορούν δολοφονίες και στέρηση της ελευθερίας των αγνοουμένων, αλλά έχουν να κάνουν με τη μη εκτέλεση της διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο τους χειρίστηκε και κάτω από ποιες συνθήκες σκοτώθηκαν ή τους στερήθηκε η ελευθερία, σύμφωνα και με τα άρθρα 2 και 5.
Από το 2001, που η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για τη μη αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για αυτήν καθώς εξαντλείται η υπομονή της επιτροπής υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία κινδυνεύει αυτή τη στιγμή ακόμα και με αποβολή και αυτός καθίσταται ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, βιάζεται να αρχίσει τη διαδικασία διερεύνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ Κυβέρνησης και Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία αποφασίστηκε ότι ορθό θα ήταν, οι συγγενείς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των κατεχομένων. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να επιρρίπτει ευθύνες στους ε/κ για την καθυστέρηση στην έναρξη της διερεύνησης.
Εν τω μεταξύ, ένοχη κρίθηκε η Τουρκία, σε βαθμό κακοποίησης των συγγενών των αγνοουμένων, τους οποίους άφησε ανενημέρωτους για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων.
 

SigmaLive

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin