Sunday, July 29, 2012

Δημοψήφισμα για την αποπομπή του Μπασέσκου στη Ρουμανία

Τρείς μήνες μετά την οξεία πολιτική κρίση που έχει προκληθεί στη Ρουμανία, οι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα σε σχέση με την αποπομπή του κεντροδεξιού προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, την οποία ζητεί η κεντροαριστερή κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Μπασέσκου έχει διατελέσεις πρόεδρος της Ρουμανίας δύο φορές και σήμερα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα τουλάχιστον το ήμισυ των 18,3 εκατομμυρίων των Ρουμάνων εκλογέων θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες.


Ο Μπασέσκου έχει ήδη επιζήσει ενός δημοψηφίσματος καθαίρεσής του το 2007, αλλά σήμερα η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη σειρά των σκληρών μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν το 2010.


Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται μετά την αυστηρή κριτική της ΕΕ που επέκρινε την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα για την απόπειρά της να περιορίσει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και για επιθέσεις εναντίον ορισμένων δικαστών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές επιθέσεις εναντίον του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.


Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 23:00, ένα εξαιρετικά μεγάλο διάστημα, ενώ πρόσθετα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί παραθεριστές.


Το στρατόπεδο του Μπασέσκου που φοβάται νοθεία, κάλεσε σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος ώστε να μη νομιμοποιηθεί αυτό που χαρακτηρίζει «πραξικόπημα».


Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

zougla gr: Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012, 09:08

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin