Sunday, July 29, 2012

Το νερό, ο νέος χρυσός του 21ου αιώνα

H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αύξηση του πληθυσμού το καθιστά “νικητή” του 21ου αιώνα.
Το 2010 τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευσή του ανήλθαν σε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, έως το 2050 προβλέπεται ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα 7 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα στα 10 δισεκατομμύρια. Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν “έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό”.
Το κλίμα και ειδικότερα οι καιρικές συνθήκες αλλά και η βιομηχανική ρύπανση συμβάλλουν σε αυτή την αρνητική προοπτική, καθιστώντας το νερό δυσεύρετο αγαθό. Έτσι, οι καλές ειδήσεις που προκύπτουν από την ίδια μελέτη είναι “οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις που μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να αναλάβουν τη μελλοντική εκμετάλλευση και διαχείριση των σωλήνων δικτύου ύδρευσης”.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα μία τρομακτική πραγματικότητα που θα πείσει και τον πιο δύσπιστο επενδυτή. Τα τελευταία 12 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται τώρα σε 1,3 δισ. κατοίκους, ενώ υπολογίζονται άλλοι 100 εκατομμύρια πολίτες που θα απαρτίζουν την επόμενη γενιά. Την ίδια χρονική συγκυρία η Ινδία καταγράφει επιπρόσθετο πληθυσμό 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην Κίνα σχεδιάζονται άλλες 500 νέες πόλεις για να στεγάσουν όλο αυτό το νέο πληθυσμό. Φανταστείτε, 500 νέες πόλεις να στεγάζει η κάθε μία από 100.000 ή περισσότερους κατοίκους και αυτό αφορά το ήμισυ μόνο της προβλεπόμενης ανάπτυξης του πληθυσμού στη χώρα έως το 2050, αυξάνοντας ραγδαία τις απαιτήσεις για παροχή νερού. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί.
Σήμερα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 150 γαλόνια την ημέρα, σε σύγκριση με τους Κινέζους που καταναλώνουν μόνο 23. Πράγματι, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες η Κίνα ήταν μία αναδυόμενη χώρα και όχι μία παγκόσμια οικονομική απειλή. Αλλά οι αλλαγές συμβαίνουν με ταχύτητα φωτός. Σύντομα το κινεζικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει το αντίστοιχο αμερικανικό.

Όσον αφορά την Ινδία υπολογίζεται ότι σε μία δεκαετία η ζήτηση για νερό θα διπλασιαστεί ενώ το Fortune αναφέρει πως “μέχρι το 2030 η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει και σε αύξηση της ζήτησης για άρδευση των γεωργικών εκτάσεων κατά 42% περίπου”. Πού μπορείτε να επενδύσετε λοιπόν σε αυτή την ενδιαφέρουσα αγορά; Ρίξτε μία ματιά στην αμερικανική αγορά και συγκεκριμένα στη Veolia Environment συνολικής αποτίμησης 17 δισ. δολ., τον παγκόσμιο ηγέτη στις υπηρεσίες περιβάλλοντος. Επίσης αξίζει να δείτε και τη μετοχή της γαλλικής εταιρίας GDF Suez Energy North America συνολικής αξίας 8 δισ., η οποία έχει πελάτες σε 12 πολιτείες. Η εταιρία ΙΤΤ αξίας 3,4 δισ. είναι ένας άλλος ανταγωνιστής στο χώρο της τεχνολογίας επεξεργασίας νερού. Επίσης, η Siemens συνολικής αξίας 1,6 δισ. είναι ένας νέος παίκτης σε “υπηρεσίες μεμβρανών καθαρισμού νερού”. Επίσης σχετικά ETF'Αs με την εν λόγω αγορά είναι το PowerShares Water Resources (που είναι και το μεγαλύτερο ETF το οποίο επενδύει σε assets συνολικής αξίας 852 εκατομμυρίων), το PowerShares Global Water και το First Trust ISE Water Index. Παρ'Α ότι ειπώθηκε βάσει της έρευνας του Fortune για το πιο σπάνιο αγαθό του πλανήτη από τη χρονική στιγμή της καταβολής του, δεν μπορούμε να πούμε ότι αναφερόμαστε σε μία σοβαρή μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η πραγματικότητα είναι ότι κανένα κράτος στον κόσμο δεν διαθέτει κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι η “επερχόμενη έλλειψη νερού”. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ο οποίος έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια κάλυψης των αναγκών του σε πόσιμο νερό.

Πηγή: MarketWatch
Πηγή: Express.gr  28/07/12-09:36
------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin