Saturday, June 9, 2012

Ανάβουν «πράσινο φως» στην πυρηνική ενέργεια ...

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ
mitsimakris@gmail.com
Μόλις δυο μήνες κράτησε η αποχή της Ιαπωνίας από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, η Ιαπωνία χρειάζεται να επαναλειτουργήσει δύο πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην επαρχία Φουκούι, γνωστή και ως «Πυρηνική Κοιλάδα». Δήλωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα γι' αυτήν την αλλαγή, η οποία κρίθηκε αναγκαία, λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας. Ο Νόντα είπε πως, τόσο για τις ανάγκες της βιομηχανίας, όσο και του κόσμου, θεωρήθηκε επιβεβλημένη κίνηση. «Η φτηνή και σταθερή παροχή ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας.
Αν όλοι οι αντιδραστήρες που πριν έδιναν το 30% του ηλεκτρισμού σταματούσαν, η ιαπωνική κοινωνία δε θα μπορούσε να επιβιώσει». Κάποιες εταιρίες θα μετέφεραν τις εγκαταστάσεις τους εκτός, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. «Αποφάσισα να λειτουργήσουν οι αντιδραστήρες Οχι 3 και 4 για να προστατευτούν οι ζωές των πολιτών», είπε. Για να συμβεί αυτό και να λειτουργήσουν ξανά τα εργοστάσια, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του κυβερνήτη της Φουκούι, η οποία αναμένεται άμεσα και, αν συμβεί αυτό, οι αντιδραστήρες θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες.
Η απόφαση του πρωθυπουργού δε βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες. Χτες, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο του Τόκιο, αντιδρώντας στην επανενεργοποίησή τους και ζητώντας «προστασία για τα παιδιά», ενθυμούμενοι τι συνέβη έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του περσινού Μαρτίου, το τσουνάμι που επακολούθησε και την καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Ντάιτσι. Το 70% των Ιαπώνων επιμένουν στην κατάργηση της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια και ανταποκριτές αναφέρουν πως θα προτιμούσαν ένα καυτό καλοκαίρι παρά αυτήν. Η Greenpeace δήλωσε χτες πως ο Νόντα, «αγνοώντας τη βούληση των πολιτών, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία αλλά και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων».
agelioforos gr 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin