Tuesday, June 26, 2012

Συγχαρητήρια στην Άγκυρα ...

Ενώ σήμερα η κρίση συζητείται σε επίπεδο ΝΑΤΟ ....
Με την κυπριακή ψήφο στην Ε.Ε. για τη στάση της, μετά την κατάρριψη τουρκικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις
Ομοφώνως, με τη σύμφωνη γνώμη και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ε.Ε. σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, έδωσε χθες, μέσω των συμπερασμάτων της, στήριξη στην Τουρκία σχετικά με την κατάρριψη τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις. Στα συμπεράσματα του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η ΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάρριψη από τη Συρία, τουρκικού αεροσκάφους στις 22 Ιουνίου».
Ζητά την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και επικροτεί τα τουρκικά μέτρα και την υπεύθυνη πρώτη αντίδραση. Ταυτοχρόνως, καλεί τη Συρία αφενός να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αφετέρου να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα και υποχρεώσεις.
Στο πλαίσιο της Συμμαχίας
Για το ίδιο θέμα συνεδριάζει σήμερα το ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, και στη βάση της ενεργοποίησης του άρθρου 4 της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Με το άρθρο 4 η Τουρκία θεωρεί ότι απειλείται και ζητά τις συμβουλές της Συμμαχίας. Η διαδικασία την οποία ακολουθεί η Τουρκία είναι ενταγμένη στη λογική της «συλλογικής ασφάλειας» και η Άγκυρα επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις όποιες αντιδράσεις της μέσω του ΝΑΤΟ, ακόμη και μέσω της Ε.Ε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία επιδιώκει: 1. Να κερδίσει τη διπλωματική συμπάθεια. 2. Να εμφανιστεί νομοταγής χώρα. 3. Να πετύχει αυτό το οποίο ζητά μέσω του ΝΑΤΟ ακόμη και μέσω της Ε.Ε.
Η Τουρκία επισήμως δεν ζήτησε ενεργοποίηση, μέχρι στιγμής, του άρθρου 5, το οποίο σημαίνει ότι δέχθηκε ήδη εξωτερική επίθεση και στη λογική της αλληλεγγύης και αμοιβαίας άμυνας και υποστήριξης, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιδράσει συλλογικά, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα. Η ενεργοποίηση του άρθρου 5 προϋποθέτει, συνήθως, τη σαφή απειλή ή και διάρρηξη της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης, που παραπέμπει στην επίκληση του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Η.Ε. και της έκδοσης σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να υπάρχει διεθνής νομιμοποίηση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης.
Χρήματα και οπλισμός
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Τουρκία δείχνει μια σοβαρή εικόνα, ενώ ταυτοχρόνως στη σχέση της με τη Συρία προσδοκά στις μελλοντικές εξελίξεις και στην πτώση του Προέδρου Άσαντ. Ήδη, δίδει πολιτική στέγη επί του εδάφους της στη συριακή αντιπολίτευση, την οποία μάλλον θα ενισχύσει με παροχή χρημάτων και διοχέτευση οπλισμού.
Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ ως προς μια ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του υφιστάμενου συριακού καθεστώτος είναι η Ρωσία και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Στη Συρία η Μόσχα διαθέτει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή, πολεμικά σκάφη της βρίσκονται στην περιοχή και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί το Ισραήλ, το οποίο δείχνει να ανησυχεί, ειδικότερα μετά από την άνοδο στην εξουσία τής Αιγύπτου τής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που πιστεύει στην επιβολή του Ισλαμικού Νόμου ως τρόπου ζωής. Η Χαμάς έχει χαιρετίσει την ανάδειξη του Μοχάμετ Μόρσι στην Προεδρία της Αιγύπτου, προσδοκώντας ότι θα έχει έναν σημαντικό σύμμαχο σε βάρος του Ισραήλ. 
----------------------
 
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin