Tuesday, June 26, 2012

Συνεχείς οι προκλήσεις σε βάρος Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία ...

Κοσσοβάροι δημιούργησαν σοβαρό επεισόδιο στους Αγ. Σαράντα ...
• Δεν έχουν τελειωμό οι προκλήσεις που υφίστανται οι Βορειοηπειρώτες, αφού συχνά έρχονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου προκλητική – ρατσιστική συμπεριφορά από διάφορες εθνικιστικές ανθελληνικές ομάδες που δρουν ανενόχλητες στην Αλβανία.
Τα περιστατικά πολλά και συνεχή, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί φόβος και αγωνία στην ελληνική μειονότητα, αφού νωπές είναι ακόμη οι μνήμες της τραγικής κατάληξης του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος πριν δυο χρόνια δολοφονήθηκε επειδή (άκουσον – άκουσον) μιλούσε ελληνικά!

Το τελευταίο παρόμοιο ανησυχητικό περιστατικό συνέβη σε παραλία των Αγίων Σαράντα, όπου σύμφωνα με την Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.), ένας Βορειοηπειρώτης παραλίγο να πληρώσει με τη ζωή του επειδή ήταν… Έλληνας. Αυτή τη φορά Κοσσοβάροι εθνικιστές και μέλη της εθνικιστικής Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας που βρίσκονταν στους Αγίους Σαράντα ήταν αυτοί που ενοχλήθηκαν από την παρουσία του Έλληνα παραθεριστή.

Το περιστατικό
Να πώς περιγράφεται το περιστατικό, μέσα από την ανακοίνωση της Σ.Φ.Ε.Β.Α. :
Μάλλον κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί από το Κοσσυφοπέδιο  και από άλλα μέρη της Αλβανίας κατεβαίνουν στην πόλη του Ιονίου, γιατί τα νερά της είναι πιο καθαρά από άλλες παραλίες της Αδριατικής. «Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι» δήλωσαν μερικά άτομα από το Κόσσοβο, που πέρασαν μια εβδομάδα στους Αγ. Σαράντα. «Το μόνο αρνητικό ήταν που ακούγαμε πάρα πολλά ελληνικά και ενοχληθήκαμε»!
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: Την ενόχλησή τους οι κύριοι αυτοί την εκφράζουν στις άμεσες επαφές με ελληνικής καταγωγής πολίτες, οι οποίοι αμέριμνοι, ειρηνόφιλοι και νομοταγείς συνεχίζουν την καθημερινότητα τους, μην σκεφτόμενοι την απειλή που συμβαδίζει μαζί τους. Ο Νίκος από το Μεσοπόταμο, μαζί με τις δυο μικρές ξαδέρφες του, πήγαν για μπάνια στους Αγίους Σαράντα. Πλήρωσαν την ξαπλώστρα και την ομπρέλα και απολάμβαναν την αλμύρα της θάλασσας και τις ακτίνες του ηλίου.
«Σηκωθείτε και φύγετε», τους είπαν σε παραλιακό ξενοδοχείο,  που εκμεταλλεύεται και την παραλία. «Εδώ είναι Αλβανία και όχι Ελλάδα. Εκεί να πάτε να κάμετε τα μπάνια σας». Ο νεαρός αρνήθηκε να φύγει. Τότε πρόβαλαν πέντε έξι μπράβοι και τον μαύρισαν στο ξύλο. Σαν να μην έφταναν τα αίματα, ακούστηκε μια διαταγή: «Αποτελειώστε τον στην θάλασσα».
Σίγουρα θα τον είχαν πνίξει, προστίθεται στην ανακοίνωση, εάν δεν επενέβαιναν κάποιοι από τους παραθεριστές.
Ο παθών έκανε μήνυση στην αστυνομία, αφού πήρε και  ιατρική διάγνωση κακοποίησης από  γιατρό. Αν και πέρασε μια εβδομάδα από το θλιβερό αυτό περιστατικό, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.

Σε επαγρύπνηση
Οι Βορειοηπειρώτες σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος πόλωσης με τους γείτονες. Αντίθετα επιζητούν κλίμα ασφάλειας, το οποίο η αλβανική πολιτεία οφείλει να τους παρέχει, εάν θέλει να σκέφτεται σοβαρά ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Δυστυχώς όμως τα κρούσματα προκλήσεων είναι συνεχή. Μέσα σ’ ένα μήνα μόνο από τις στήλες του «Π.Λ.» έχουν αναδειχθεί θέματα που αφορούν αλβανικές προκλήσεις όπως:
*  «Τώρα βαφτίζουν… Αλβανό και τον Ευάγγελο Ζάππα»!
*  Οι Αλβανοί εγείρουν θέμα αλλαγής θαλασσίων συνόρων!
*  Κοιμητήρια στη Θεσπρωτία θέλουν τώρα οι Τσάμηδες κ.α.
• Και η ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν να κάνουν με την γειτονική μας Αλβανία και τους Βορειοηπειρώτες μέχρι τώρα, δυστυχώς,  τα έχει στον… πάγο. Κι αυτό είναι που αποθρασύνει τους Αλβανούς, οι οποίοι προβαίνουν σε συνεχείς προκλήσεις, αφού επίσημη ελληνική αντίδραση σπάνια υπάρχει. Ας ελπίσουμε ότι η νέα Κυβέρνηση θα δείξει περισσότερο ενδιαφέρον, κυρίως σε ότι αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Βορειοηπειρωτών (γλώσσα, θρησκεία, ιδιοκτησία κ.α.). 

proinoslogos gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin