Saturday, June 16, 2012

Από το 1974 είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία ...

Αντιστάσεις με τον Σάββα Ιακωβίδη
Ανέκαθεν η πολιτική ηγεσία της Κύπρου αντιμετώπιζε την Τουρκία ως έναν αξεπέραστο μπαμπούλα. Η πατρίδα του Αττίλα είναι μεγάλη χώρα και έχει υψηλή στρατηγική, γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ. Την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε μία προσπάθεια να αναδειχθεί σε περιφερειακή και μέχρι το 2023 (100ετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας) να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνεύονται οι κατά καιρούς ενέργειές της στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και, φυσικά, έναντι της ΕΕ. Οι Αμερικανοί δεν συγχώρησαν ποτέ την Τουρκία, που το 2003 δεν επέτρεψε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ. Όμως, ο Πρόεδρος Ομπάμα, κάθε φορά που μία κρίση ξεσπά στην περιοχή μας, ο πρώτος στον οποίο τηλεφωνά για διαβούλευση, είναι ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Το Ισραήλ ήταν στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Μετά το επεισόδιο με το «Μαβί Μαρμαρά», οι σχέσεις τους διαρρήχθηκαν. Όμως, οι Ισραηλινοί ομολογούν ότι δεν μπορούν να παραγνωρίσουν την Τουρκία.
Η Αθήνα και η Λευκωσία τηρούν έναντι της Τουρκίας μια τρεμαλέα και έμφοβη πολιτική. Υιοθέτησαν το ολέθριο δόγμα της εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου. Κάθε μέρα, όμως, η Τουρκία επιβεβαιώνει ακόμα και στους φίλους της ότι ενεργεί ως ένας Ασιάτης ληστής, δολοφόνος και κατακτητής. Από το 1974, κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που από το 2004 είναι πλήρες και ισότιμο μέλος τής Ε,Ε. Ποια σοβαρή χώρα, με υπεύθυνη και πατριωτική κυβέρνηση, θα άφηνε να περνά έστω και μία ημέρα χωρίς να καταγγέλλει, να χτυπά και να ανταποδίδει τα πλήγματα κατά της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην Ένωση;
Θα ανέμενε κανείς ότι οι κυβερνήσεις Τάσσου και Χριστόφια θα αξιοποιούσαν στο έπακρον την ευρωπαϊκή ιδιότητά μας για ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τουρκική προπαγάνδα και πολιτική. Οκτώ χρόνια μετά την ένταξη, δεν φαίνεται να έχουν γίνει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρώτα επειδή δεν έχουμε συγκεκριμένη πολιτική. Η επίσημη θέση είναι ότι θέλουμε την Τουρκία στην Ε.Ε., αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν θα ανταποκριθεί. Δεύτερον, ουδέποτε χαράχθηκε μια υπερκομματική, μακράς πνοής, πολιτική, η οποία να ξεκινά από το αναντίλεκτο γεγονός ότι από το 1974 βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, που συνεχίζει να κατέχει ευρωπαϊκό κυπριακό έδαφος.
Ιδού η τελευταία αφόρητη πρόκληση Ερντογάν: Με εγκύκλιό του προς τους Τούρκους δημόσιους λειτουργούς, τους διατάζει να μη συμμετέχουν σε καμία ευρωπαϊκή συνεδρία, της οποίας θα προεδρεύει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και ο αλαζόνας Μπαγίς, με αφορμή την κυπριακή προεδρία, δήλωσε: «Εσείς επισκέπτεστε το κράτος που αναγνωρίζετε και εγώ το κράτος που αναγνωρίζω». Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι νέες τουρκικές προκλήσεις, που εξακτινώνονται ευθέως στην Ε.Ε.; Με χθεσινή δήλωσή του, ο Κυβ. Εκπρόσωπος κατήγγειλε το γεγονός και κάλεσε την Ε.Ε. να αντιδράσει. Για ν' αντιδράσει και να δράσει, όμως, εξαρτάται πρώτα από την Κύπρο. Δεν χαίρομε και τόσο καλής φήμης μεταξύ των εταίρων μας όσον αφορά συνέπεια, σοβαρότητα, αξιοπιστία και συμμαχίες.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία γιατί επιμένει να υποστηρίζει την ένταξή της στην Ε.Ε.; Η Τουρκία επιτίθεται συνεχώς εναντίον μας με τη στρατιωτική, πολιτική και προπαγανδιστική μηχανή της. Γιατί η Λευκωσία τής συμπεριφέρεται με διπλωματική αβρότητα; Η Τουρκία κατέχει την πατρίδα μας. Πώς αξιοποιήσαμε αυτό το τραγικό γεγονός; Με την πολιτική Χριστόφια η κατοχική χώρα έγινε τρίτο μέρος… Γιατί, λοιπόν, η Κυβέρνηση ενοχλείται από τις τουρκικές πρακτικές; 
------------------

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin