Monday, May 7, 2012

Στέφαν Φούλε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι: Κανένα ξενοφοβικό, εθνικιστικό κόμμα δεν πρέπει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ...

Η Χρυσή Αυγή δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, δήλωσε τη Δευτέρα από τα Σκόπια ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. «Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί βάσει των καλύτερων δημοκρατικών παραδόσεων της Ελλάδας στο πνεύμα των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Φούλε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι.

Κανένα ξενοφοβικό, εθνικιστικό κόμμα δεν πρέπει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

«Οι εκλογές στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα τους συνιστούν έκφραση της ελεύθερης βούλησης του ελληνικού λαού, όμως είναι σημαντικό για τις δημοκρατικές αξίες, κανένα κόμμα που συνδέεται με την ξενοφοβία και τον εθνικισμό να μην συμμετάσχει στην εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος, Στέφαν Φούλε,.
«Όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί πρέπει να ακολουθήσει την μακρά δημοκρατική παράδοση στην Ελλάδα, βασιζόμενη στις αξίες επί των οποίων είναι δομημένη η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Φούλε.
Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει «να επιδείξει διάθεση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας».
«Εμείς εκφράζουμε ετοιμότητα και επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης. Εάν θα βρεθεί λύση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκφραση ανάλογης διάθεσης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Φούλε είχε σήμερα συνομιλίες στα Σκόπια με τον κ. Γκρούεφσκι και με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναφορικά με τον ενταξιακό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο.
Ο κ. Γκρούεφσκι παρουσίασε σήμερα στον κ. Φούλε τον «οδικό χάρτη» που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων που αναφέρονται στον ενταξιακό αυτό διάλογο.
Ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.
Ο Επίτροπος Φούλε εξέφρασε την ικανοποίηση για τον οδικό χάρτη που του παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της χώρας.
Ο κ. Γκρούεφσκι διαβεβαίωσε τον κ. Φούλε για τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναλάβει, τον προσεχή Οκτώβριο, τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.
-------------------
 ΣΧΕΤΙΚΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М SITES)

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin