Thursday, April 12, 2012

Ένας άρρωστος ηγέτης της Ελλάδος και ερωτοχτυπημένος με μια Ιταλίδα τυχοδιώκτισσα (Για τα μάτια της Πάολα)...

Η Πάολα*
Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης  του xronos gr, συγγραφέας - λαογράφος Γιώργος Λεκάκης - www.lekakis.com 
-
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α'
Ο Έλλην βασιλιάς, της πλέον ταραχώδους περιόδου της νεωτέρας ελληνικής Ιστορίας, 1912-1923, ήταν όχι μόνον άρρωστος, αλλά και βαρειά ερωτοχτυπημένος, εκτός του γάμου του!..
Ο λόγος για τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, έναν από τους λίγους πολιτικούς άνδρες της Ελλάδος που μισήθηκε, αλλά και λατρεύθηκε στον υπερθετικό βαθμό!
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, στην ταραγμένη και καθοριστική περίοδο - αλλά ποια δεκαετία του ελληνισμού δεν ήταν τέτοια; - 1912-1922, που από τον θρίαμβο ξεπέσαμε στην τραγωδία, ήταν νυμφευμένος, ως γνωστόν, με την αδελφή του Κάιζερ, την Γερμανίδα Σοφία, η οποία ήταν μια ψυχρή και απόμακρη γυναίκα, όπως όλες οι Γερμανίδες. Νοιαζόταν μόνον για το κοινωνικό της πρόσωπο και αράδιαζε κουτσούβελα (έξι τον αριθμό), ίνα ενδυναμώσει και εδραιώσει τον οικογενειακό θρόνο της «σε ξένο αχυρώνα»..... Και ταυτόχρονα να επισημοποιήσει το «πόδι» των Γερμανών στην Ελλάδα, κάτι που το είχαν άχτι, από την εποχή του Όθωνος - ίσως και από παλαιότερα.
Ο χαρακτήρας της «ξινής» Σοφίας, σε συνδυασμό με τα καταπιεσμένα παιδικά χρόνια που έζησε ο Κωνσταντίνος, και την έλλειψη των γονέων του, ως γονιών, τον έκαναν να αναζητήσει αλλού την, απαραίτητη για την ισορροπία κάθε ανθρώπου, τρυφερότητα.
Έτσι κι ο βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Α΄, αναζήτησε την τρυφερότητα στα μάτια μιας Ιταλίδας τυχοδιώκτισσας, της Πάολα, ταπεινής καταγωγής, που αναζητούσε να αναρριχηθεί, με τον τρόπο του κισσού, στα υψηλά «πατώματα». Γι' αυτό και υπανδρεύθηκε έναν Γερμανό αριστοκράτη-κόμιτα. Αλλά έμεινε ζωντοχήρα (της έμεινε όμως αυτό που ήθελε, το επίθετο φον Όστχάιμ) και συνέχισε να αναζητά διακαώς την είσοδό της στα ακριβά επίσημα σαλόνια. Έπαιζε μανιωδώς πόκερ και ξόδευε σε λούσα, μέσα που πίστευε πως θα της φέρουν γνωριμίες για τους τίτλους που αρρωστημένα κυνηγούσε.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ χτυπήθηκε κεραυνοβόλα από τα μάτια της. Ο Tino - έτσι τον αποκαλούσε αυτή - εύρισκε χρόνο και, κρυφά φυσικά από την σύζυγό του, Σοφία, της έγραφε γράμματα, πολλά των οποίων ήταν μακροσκελέστατες επιστολές (έως και 9 σελίδων). Της έκαμε, μάλιστα και δώρα, κάποια των οποίων ήταν σπάνια χρυσά αρχαία μυκηναϊκά ευρήματα, που αγόραζε από τον γιο του Σλήμαν, συμπεριφερόμενος ως κοινός αρχαιοκάπηλος!..
Ο Κωνσταντίνος Α΄ δεν δίσταζε στα γράμματα που εύρισκε χρόνο και της έγραφε, να της προαναγγέλλει μέλλουσες πολιτικές κινήσεις του, τα σχέδια του ελληνικού στρατού, τις συζητήσεις με τους υπουργούς του, κλπ. να της σχεδιάζει σε αυτά στρατόπεδα, σχέδια κινήσεως των μεραρχιών μας, κ.ά. Μ' άλλα λόγια, ο ερωτοχτυπημένος βασιλιάς μας, μοιραζόταν με μια τυχαία Ιταλίδα τα μυστικά του κράτους μας! Της αναγγέλλει: «Κατά πάσα πιθανότητα θα μπούμε στο τουρκικό έδαφος»!.. Στα γράμματά του προς μια τυχαία Ιταλίδα «αδειάζει» τους Γάλλους και χαρακτηρίζει βαρειά αξιωματικούς του: «όσα ρυθμίσθηκαν δήθεν από τους Γάλλους δεν λειτουργούν καθόλου και τα πάντα βρίσκονται εν αταξία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ιατρική υπηρεσία. Έχουμε έναν ηλίθιο, που ονομάζεται Αρμάν, που μιλά πολύ και δεν κάνει τίποτε». Και μάλιστα προς μια γυναίκα, την οποία δεν εγνώριζε σχεδόν καθόλου!.. Πληροφορίες δηλ. που οι κατάσκοποι θα πλήρωναν κάτι παραπάνω από χρυσάφι για να τις αποκτήσουν! Και πράγματι, η Πάολα είχε μπει στο στόχαστρο των κατασκόπων των «Μεγ. Δυνάμεων». Αντιθέτως, ο Κωνσταντίνος δεν υποπτεύθηκε ποτέ την Πάολα, ακόμη κι όταν εκείνη του είπε πως έρχεται ως εθελόντρια νοσοκόμος. Η ενθυμία δεν υπάρχει στον ερωτευμένο.
Ήταν μνημειώδης η ελαφρότητα που επέδειξε ο βασιλιάς μας εκείνην την ιστορική περίοδο! Η πολυλογία του έφθανε στα όρια της φλυαρίας, έως και της βλακείας!
Εκείνη πάλι, του έστελνε τους λογαριασμούς της μοδίστρας της (που πλήρωνε ο βασιλιάς, δια μέσου του ελληνικού Δημοσίου, δηλ. του έρημου ελληνικού λαού).
Κι ενώ οι Βαλκανικοί, ο Πρώτος Παγκόσμιος και ο εθνικός διχασμός μαίνονταν, εκείνος ξετρύπωνε χρόνο και έγραφε στην καλή του! Πώς ανάμεσα σ' όλα αυτά βρέθηκε χρόνος και απελευθερώσαμε την. Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, είναι άξιον απορίας και θαυμασμού!..
Τόσο φούντωσε η επιστολομανία του, προς την Πάολα, που πολλάκις τα δημόσια έγγραφα περίμεναν καιρό και αράχνιαζαν στο γραφείο του, αφού αυτός προτιμούσε να γράφει και να ξαναγράφει στην αγαπημένη του!.. Σχεδόν 100 καλχαίνουσες επιστολές, όλες γραμμένες γαλλιστί! Αυτό ήταν η προτεραιότητά του!..
Μέσα όμως απ' αυτές τις επιστολές, ζούσε τον έρωτα, που δεν γεύθηκε ποτέ, τον εξιδανίκευσε - επειδή δεν ερχόταν σε επαφή με το πρόσωπο με το οποίο ήταν ερωτευμένος - και τον φαντασιώθηκε, φτιάχνοντας μια ιδεατή εικόνα γι' αυτόν στο κεφάλι του και στην καρδιά του.
«Δεν είμαι γεννημένος για αυτοκράτωρ της Ρωσίας» παραδεχόταν στην Πάολα, κάτι που δεν μπορούσε να εξομολογηθεί σε κανέναν τριγύρω του. «Διάταξέ με» της έλεγε. «Είμαι δούλος σου», της έγραφε παρακάτω. Συνήθης συμπεριφορά των μεγάλων ανδρών της Ιστορίας. Ο έρως είναι το παρέκταμα της εξουσίας τους. Οι περισσότεροι ηγέτες από ένα σημείο και πέρα αρρωσταίνουν και εξακολουθούν ασθενείς να κυβερνούν (και να ταλαιπωρούν) τους λαούς τους. Γαντζώνονται στην εξουσία, υποβοηθούμενοι διότι αυτό βολεύει κάποιους, που τους θέλουν αχειρανθρώπους, για να περνούν τα σχέδιά τους. Ποιοι μεγάλοι ηγέτες δεν ήταν άρρωστοι; «Γι' αυτό πρέπει το ιατρικό απόρρητο να μην ισχύει για τους πολιτικούς ηγέτες», είπε η κα Σ. Βούλτεψη, εκ των παρουσιαστών του βιβλίου, και συμφωνούμε απολύτως.
Και δεν ήταν ο έρως η μόνη ασθένεια που είχε κτυπήσει τον Κωνσταντίνο. Αρειμάνιος καπνιστής από μικρή ηλικία, έπασχε από χρόνια πνευμονοπάθεια. Και μέσα από το αρχείο του οικογενειακού ιατρού της βασιλικής οικογενείας, τότε, Ανδρέα Αναστασόπουλου, μαθαίνουμε την πορεία και εξέλιξη της υγείας του, που κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν: Από γρίππη, εξελίχθηκε σε πνευμονία, έγινε πλευρίτιδα (η οποία, τότε, δεν αντιμετωπίζόταν με φάρμακα), και του έγινε πλευρεκτομή. Συνέχισε με οξεία νεφρίτιδα, καρδιοπάθεια, κ.ά. ενώ είχε και υπέρταση (που, τότε, οι ιατροί δεν την εγνώριζαν, μάλιστα επισήμως την έλεγαν περίταση!), για την οποία επίσης δεν υπήρχε φαρμακευτική αγωγή (ούτε καν πιεσόμετρα υπήρχαν τότε!), και αντιμετωπιζόταν μόνον με αφαίμαξη (και βδέλλες)! Το 1917 ο βασιλιάς μέτρησε για πρώτη φορά την πίεσή του στην Ελβετία, και οι ιατροί την βρήκαν κάτι παραπάνω από 20! Έκτοτε η (μεγάλη) πίεσή του έφθανε συχνάκις και 24. Παρ' όλ' αυτά τα προβλήματα - συν τον έρωτα! - ο βασιλιάς πήγε στην εκστρατεία της Μ. Ασίας, με σωληνάκι στο στήθος. Μια φορά, μάλιστα, δημόσια στο Δορύλαιον (τουρκιστί Εσκί Σεχίρ) έπαθε κρίση παρατεταμμένης επιληψίας και χρειάσθηκε αφαίμαξη για να επανέλθει. Γι' αυτό - και όχι μόνο - ο Κωνσταντίνος Α΄ λατρεύθηκε τόσο, που οι οπαδοί του, τον έλεγαν Κωνσταντίνο ΙΒ΄, ως συνέχεια του μεγάλου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως. Ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν για «γερμανόφιλο». Οι ασθένειες συνέχιζαν να επιλέγουν αυτόν τον πολιτικό άνδρα, με φανατική προσήλωση: Σηψαιμία, ουραιμία, αναιμία, κατάθλιψη, απώλεια συνειδήσεως, και εν τέλει ο θάνατος από βαρειά εγκεφαλική αιμορραγία στην Ιταλία.
Έτσι πέρασαν τα χρόνια πάνω από το σώμα της Ελλάδος. Με δυο Βαλκανικούς Πολέμους, έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν εθνικό διχασμό, μια μικρασιατική εκστρατεία, που έφερε καταστροφή και τραγωδία, μια δικτατορία, την δίκη και εκτέλεση των Έξι στου Γουδή. Και ενδιαμέσως, για τον Κωσνταντίνο, δυο εξορίες της βασιλικής οικογενείας.
Η πλουτομανής Πάολα, με την σειρά της, διαπραγματεύθηκε την πώληση αυτών των επιστολών με επίδοξους αγοραστές, λάτρεις της μυστικής διπλωματίας και του ροζ χρώματος της γαργαλιστικής πολιτικής.
Εν τέλει, τα χειρόγραφα αυτά καταστάλαξαν στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της. Γερμανίας, στο Βερολίνο! Απ' εκεί τα ανέσυρε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, τα μετέφρασε και για πρώτη φορά παραδίδονται στο ελληνικό κοινό στα ελληνικά, μέσα από το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο της «Κωνσταντίνος-Πάολα, 100 ερωτικές επιστολές», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Η συγγραφέας-δημοσιογράφος-σεναριογράφος είναι χρονογράφος της εφημερίδος «Εστία», βραβευμένη πολλάκις, ενώ έχει εκδόσει και τα βιβλία «Μια Ελληνίδα στον πόλεμο του Βιετνάμ», «Η στάσις της Ρωσίας για την Κωνσταντινούπολιν», «Κωστής Παλαμάς, ο Δωδεκάλογος του Έρωτα», «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη στο Ελσίνκι», «Άτακτοι Ηγέτες, μοιραίες γυναίκες», «13 Δεκεμβρίου 1967», κλπ. 
Το βιβλίο παρουσίασαν προσφάτως στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, η δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, που είχε και τον συντονισμό, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Θ. Καρζής, η ψυχολόγος κα Ε. Κεραμιδά, ο στρατηγός-ιατρός κ. Γρ. Σκαμπαρδώνης. Στους παρουσιαστές θα ήταν και ο βουλευτής κ. Μ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν μπόρεσε να έλθει «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων». Τον αντικατέστησε μια τυπική επιστολή που έστειλε. Τέτοιες εποχές, συνήθως, οι βουλευτές δεν εμφανίζονται ακόμη και στους πλέον ασφαλείς χώρους και στις πλέον αξιοπρεπείς εκδηλώσεις.
 
*Η Πάολα, 
για τα μάτια της και τον έρωτά της ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ αφιέρωσε πολύ χρόνο και χρήμα, έγινε αρχαιοκάπηλος και πρόδωσε μυστικά του κράτους. Και όλα αυτά εν μέσω της ταραχώδους δεκαετίας 1912-1922...

 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin