Friday, March 30, 2012

Παροικιακή αδιαφορία για τα ελληνικά στο Monash ....

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, η δημόσια συγκέντρωση για το μέλλον του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Monash.
Η συγκέντρωση οργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα, που έχει αναλάβει διαπραγματευτική πρωτοβουλία με τους αρμόδιους παράγοντες του Πανεπιστημίου, για τη χρηματοδότηση από την ομογένεια του κόστους λειτουργίας του προγράμματος την προσεχή διετία.
Δυστυχώς, η ανταπόκριση ήταν αποκαρδιωτική. Παρευρεθήκαμε 18 άτομα, εκ των οποίων οκτώ άτομα, μόνο, από τον ευρύ παροικιακό χώρο, αριθμός που εγείρει δικαιολογημένα ερωτηματικά για το ενδιαφέρον της ομογένειας για το μέλλον της γλώσσας μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δικαιολογημένη η απογοήτευση του γενικού γραμματέα της Κοινότητας, κ. Κώστα Μάρκου, ο οποίος εξήγησε στην εισαγωγική ομιλία του ότι η Κοινότητα έστειλε 150 προσκλήσεις, 120 σε φορείς και 30 σε επιλεγμένα άτομα.
Ο κ. Μάρκου σχολίασε με καταφανή πικρία, ότι «ουδείς εκ των προσκληθέντων ομογενειακών φορέων ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της Κοινότητας» και διερωτήθηκε «ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος των φορέων πολλοί εκ των οποίων έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα να προσφέρουν στην προσπάθεια εδραίωσης της ελληνικής γλώσσας στο Monash. Η απουσία των φορέων μας πιστοποιεί, δυστυχώς, ότι ελάχιστοι ανταποκρίνονται σε κλήσεις για οικονομική στήριξη βασικών αναγκών μας» είπε.
Το Πρόγραμμα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Monash χρειάζεται άμεση οικονομική στήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί, να εδραιωθεί και να αναβαθμιστεί μελλοντικά. Η πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Δρ. Ευαγγελία Αναγνώστου-Λαουτίδου εξήγησε, ότι «το πανεπιστήμιο δεν προτίθεται να στηρίξει οικονομικά το πειραματικό Πρόγραμμα, οπότε ο μισθός του εκπαιδευτικού κ. Αλέξανδρου Γιανναδάκη, που την αντικατέστησε, θα πρέπει να καλυφθεί από την ομογένεια».
Η κ. Λαουτίδου ανέφερε, ότι «το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονται για τη λειτουργία του Προγράμματος την προσεχή διετία, $60,000 περίπου, ενώ το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την παροχή αποσπασμένων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες του Προγράμματος, με τα απαραίτητα προσόντα, εξοικειωμένους με τη νέα τεχνολογία, που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Κατά συνέπεια, το Πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσει με τον κ. Γιανναδάκη, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο επί σειρά ετών, και ο μισθός του θα πρέπει να καλυφθεί από την παροικία, αφού έληξε η απόσπασή του στην Αυστραλία και δεν μισθοδοτείται, πλέον, από την Ελλάδα».
Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Μελβούρνης, κ. Βασίλειος Γκόκας, πληροφόρησε το «Νέο Κόσμο», ότι «το γραφείο διέθεσε στο Πρόγραμμα μία δασκάλα και προσφέρθηκε να διαθέσει και μία φιλόλογο καθηγήτρια». Ο κ. Γκόκας μας πληροφόρησε, επίσης, ότι επίκειται διαγωνισμός στην Ελλάδα για την επιλογή εκπαιδευτικών με προσόντα που απαιτεί η διδασκαλία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γι τις ανάγκες της διασποράς.
Σε ερώτησή μας, αν αξιοποιήθηκε η αποσπασμένη δασκάλα η κ. Λαουτίδου απάντησε, ότι «δεν έχει τα προσόντα που καθορίσει το πανεπιστήμιο, αφενός, και αφετέρου δεν είναι εξοικειωμένη με τη νέα τεχνολογία, άρα δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί από το πρόγραμμα». Για δε τη φιλόλογο καθηγήτρια η κ. Λαουτίδου είπε, ότι «είναι ευπρόσδεκτη, εάν και εφόσον είναι εξοικειωμένη με τα νέα μέσα διδασκαλίας ή πρόθυμη να μάθει να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία».

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, από τον οποίον ζητήσαμε να απαντήσει στα σχόλια της κ. Λαουτίδου, δήλωσε:
 «Το Γραφείο μας δεν έχει λάβει αίτημα από το Πανεπιστήμιο Monash για οικονομική βοήθεια. Όμως, το Γραφείο μας μπορούσε να διαθέσει φιλόλογο καθηγητή στο Πρόγραμμα να είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα.
Η κ. Λαουτίδου με ζήτησε εγγράφως από το Γραφείο μας και το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας να παραταθεί η παραμονή στην Αυστραλία του κ. Γιανναδάκη για να συνεχίσει να διδάσκει στο Πρόγραμμα. Το αίτημά της απορρίφθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Εμείς γνωστοποιήσαμε την αρνητική απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών του Monash, κ. Rita Wilson, μαζί με την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε το Πρόγραμμα με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς εξ Ελλάδος.
Η κ. Wilson μας υπέδειξε, ότι είχαν αρχίσει, ήδη, τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου οπότε δεν ήταν δυνατή οποιαδήποτε αλλαγή. Θα έχουμε νέα συνάντηση με την κ. Wilson και άλλους εμπλεκόμενους στη λειτουργία του Προγράμματος στις 17 Απριλίου, για να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσής του από το Γραφείο μας. Οι μελλοντικές δυνατότητες του Γραφείου μας, να διαθέσει εκπαιδευτικούς στο Πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα έλθουν από την Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Γκόγκας.
Ρωτήσαμε την κ. Λαουτίδου και τον κ. Γιανναδάκη, αν το πανεπιστήμιο Monash προσφέρει εγγυήσεις για το μέλλον του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών. Απάντησαν αρνητικά και οι δύο, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον του Προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις εγγραφές φοιτητών.
Η κ. Λαουτίδου είπε, ότι «το Monash ζητά μίνιμουμ 70 φοιτητές για να συζητήσει το μέλλον του Προγράμματος. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές και γι’ αυτό πιστεύουμε, ότι πρέπει να ενισχυθεί το Πρόγραμμα από την παροικία».
Ο κ. Γιανναδάκης εξήγησε, ότι επί του παρόντος λειτουργούν τρία τμήματα στο Πρόγραμμα με 50, περίπου, φοιτητές. «Το πανεπιστήμιο, όμως, ζητά 100 εγγραφές για να συζητήσει την εδραίωση του Προγράμματος και την αναβάθμισή του σε «Major”, που θα δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να διδάσκουν ελληνικά».
Ο υπεύθυνος της Κοινότητας για Εκπαιδευτικά θέματα, κ. Θεόδωρος Μάρκος, δήλωσε αισιόδοξος για τη συγκέντρωση των $30,000, που απαιτούνται για τη μισθοδοσία του κ. Γιανναδάκη κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Με πρόταση του κ. Θ. Μάρκου δημιουργήθηκε Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τη συγκέντρωση χρημάτων.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί περίπου $15.000.

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin