Friday, March 30, 2012

Κοινός άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με φόντο τα ενεργειακά στο συνέδριο του Economist ....

 Ρεπορτάζ Νίκος Αρβανίτης (xronos gr)
-
ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΧΑΡΤΗ
 1. Οριστικό τέλος στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
 2. Τουλάχιστον μία δεκαετία απαιτείται για την εξαγωγή φυσικού αερίου
3. Υπό αμερικανικό βλέμμα η συνεργασία των τριών χωρών
Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist, που διοργανώθηκε στις 28 και 29 Μαρτίου 2012 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa στην Αθήνα. Το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ομιλία παρέθεσε και ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar.

 Στο συνέδριο εξετάσθηκε  ευρύτερα ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις τους. Στην ατζέντα περιλήφθηκε και το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.  Αντικείμενα συζήτησης αποτέλεσαν επίσης οι προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Με ενδιαφέρον αναμένονταν οι εισηγήσεις γύρω από την εξερεύνηση και το επίπεδο αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο. Στο συνέδριο μετείχαν περισσότεροι από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περίληψη του λόγου των κυριοτέρων ομιλητών ακολουθεί παρακάτω:

Πρέσβης Richard Morningstar, ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Υπέρ του δικαιώματος των ευρωπαϊκών κρατών να επιλέγουν διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας τάχθηκε στο σημερινό συνέδριο ενέργειας του Economist ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Richard Morningstar τονίζοντας ότι και η Ρωσία πρέπει να αποδεχτεί το ίδιο για τους καταναλωτές της. Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας  της Ευρώπης, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μία ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, που είναι προς όφελος και της Αμερικής. Ο κ. Morningstar υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Νότιο Αγωγό, με την προϋπόθεση ότι θα διοχετεύει επαρκές αέριο στις χώρες της Βαλκανικής και θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται και επιπλέον αέριο από το Αζερμπαϊτζάν όταν αξιοποιηθεί το δεύτερο κοίτασμα της χώρας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει γεωτρήσεις εντός της δικής της ΑΟΖ, καθώς και το δικαίωμα των αμερικανικών εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή. Ανέφερε ακόμα ότι τα κέρδη από το αέριο στην Κύπρο θα πρέπει να μοιραστούν εξίσου στις δύο κοινότητες και τόνισε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Στην αρχή του 2013 «θα δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα», εκτίμησε από το βήμα του Economist ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην πορεία της διαδικασίας αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει Σαουδική Αραβία» και πως χρειάζονται ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα. Όπως εξήγησε, τον Απρίλιο θα οριστικοποιηθούν οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Το καλοκαίρι θα οριστούν οι ανάδοχοι για τα πρώτα «οικόπεδα» και η διαδικασία για τα υπόλοιπα θα συνεχιστεί εντός του 2012. «Πιάσαμε την «μπάλα» την οποία κάποιοι είχαν αφήσει να πέσει για πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας κομβικό έτος το 2011, οπότε και ορίστηκαν σχετικά χρονοδιαγράμματα. Κληθείς να απαντήσει ερωτήσεις οι οποίες έθεταν το αίτημα οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν είπε ποτέ ότι απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και πως η χώρα θα οριοθετήσει ΑΟΖ «όταν χρειαστεί». Μίλησε δε για «ελαφρότητα με την οποία ανακινείται στο δημόσιο διάλογο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». «Δεν βρίσκεται εκτός του «κάδρου» η Τουρκία», διαμήνυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου για το ρόλο της γειτονικής χώρας. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με «φόντο» τις ενεργειακές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως ήδη υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών, καθώς για παράδειγμα «το 15% του φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τον αγωγό ο οποίος τη συνδέει με την Τουρκία. Ο ίδιος μίλησε για κοινή βούληση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ να χαράξουν κοινές πολιτικές, οι οποίες θα αναμορφώσουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μέσα από έναν 3ο διάδρομο μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση. «Δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον τομέα της ενέργειας κρίσιμο ζήτημα για την οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.«Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα έχει μία εντελώς διαφορετική αγορά ενέργειας, με περισσότερους παίκτες», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, περιγράφοντας την πολιτική του υπουργείου.

Uzi Landau, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ισραήλ

Μετά από 7 έως 10 χρόνια μπορεί να είναι δυνατή η πρώτη εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, εκτίμησε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Uzi Landau, ο οποίος διαμήνυσε μέσα από το συνέδριο ενέργειας του Economist ότι ο άξονας Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα «μπορεί να παράσχει μια ‘άγκυρα’ σταθερότητας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική» για την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Landau ανέφερε ότι η κοινή παρουσία των 3 υπουργών στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος «αποτελεί σημείο – κλειδί» για τις σχέσεις των 3 χωρών. Έκανε λόγο δε για ιδιαίτερα αναβαθμισμένη επικοινωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ. Ο ίδιος μετέφερε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η «λεκάνη της Μεσογείου» περιλαμβάνει περισσότερα από 35 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 40% των οποίων αφορά στο Ισραήλ. Ο κ. Landau σημείωσε ότι η χώρα του αξιοποιεί το φυσικό αέριο (στο οποίο σήμερα βασίζεται κατά 40%), ανάμεσα σε άλλα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για την εφαρμογή πρακτικών στο πλαίσιο της πετροχημικής βιομηχανίας (υγροποίηση, συμπίεση, παραγωγή  μεθανίου), απευθύνοντας έκκληση στο δυτικό κόσμο «να απαγκιστρωθεί από τις επενδύσεις πετρελαίου». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συζητούν τη δημιουργία πιθανού καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρισμού από το Ισραήλ στην Κύπρο (έχει ήδη υπογραφεί σχετικό μνημόνιο). Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξετάζει από κοινού με την Ελλάδα την προοπτική συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Νεοκλής Συλικιώτης, υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κύπρος.

Την εκτίμηση ότι απαιτούνται τουλάχιστον 8 χρόνια προκειμένου να εξαχθεί φυσικό αέριο από την Κύπρο στο παγκόσμιο εμπόριο εξέφρασε στο συνέδριο ενέργειας του Economist o Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε ευκολότερη διαδικασία την αξιοποίηση των κοιτασμάτων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Αναφερόμενος στην επικείμενη κυπριακή προεδρία της ΕΕ, προανήγγειλε ότι στην ατζέντα θα βρίσκονται οι δυνατότητες δημιουργίας και στήριξης υποδομών για τη μεταφορά ενέργειας. «Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνάρτηση με τα ευρήματα στο Ισραήλ, που επιβεβαιώνουν ότι η λεκάνη της Λεβαντίνης και ο ευρύτερος θαλάσσιος χώρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί υπολογίσιμη ενεργειακή πηγή, διαφοροποιούν τόσο την γεωπολιτική, όσο και τη γεωοικονομία της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας μια επερχόμενη γεωστρατηγική ανατροπή», σημείωσε. Ο κ. Συλικιώτης έκανε λόγο για «πολύ θετικές ενδείξεις» ως προς το 2ο γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων στην Κύπρο,  ο οποίος λήγει στις 11 Μαΐου 2012. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου και πως οι ενεργειακοί πόροι «ανήκουν σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, και στους ελληνοκύπριους και στους τουρκοκύπριους, υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα απαλλαγεί από την κατοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για τουρκικές «απειλές οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν το κλίμα στην περιοχή».
Gideon Tadmor, πρόεδρος, Delek Drilling – αμερικανική εταιρίας γεωτρήσεων «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ενεργειακή «άνοιξη» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Delek Drilling Gideon Tadmor, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα «να αδράξει την ευκαιρία». «Χωρίς το (σ.σ. κοίτασμα) Ταμάρ, ίσως να μην βρισκόμασταν σήμερα εδώ», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ένας αγωγός με αφετηρία το Ισραήλ μπορεί να φτάσει έως την Ελλάδα. Ο ίδιος εκδήλωσε τη διαθεσιμότητα της DelekDrilling για τυχόν μελλοντικές δραστηριότητες τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.

 ΣΧΕΤΙΚΑ :  
 -----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin