Wednesday, March 21, 2012

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και οι σκοπιανές εμμονές ....

Παρά τις σαφείς δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ότι χωρίς επίλυση στο όνομα δεν υπάρχει προοπτική πρόσκλησης για ένταξη στην προσεχή σύνοδο, τα σκοπιανά ΜΜΕ φιλοξενούν άρθρα που ανακυκλώνουν το θέμα. Πρόδηλοι  είναι  οι διπλωματικοί ελιγμοί από κυβερνητικά στελέχη και κέντρα δήθεν στρατηγικών ερευνών που αποτυπώνονται στον σκοπιανό τύπο προσπαθόντας να ρίξουν  στην Ελλάδα την ευθύνη μη εξεύρεσης λύσης. Είτε λόγω της οικονομικής κρίσης όπου έχει στραμμένη την προσοχή της η ελληνική κυβέρνηση, είτε λόγω της προεκλογικής περιόδου. 

Σχετική προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η ερώτηση της σκοπιανής δημοσιογράφου,S. RISTOVSKA , στην σημερινή (21/3/2012) ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα. Η μη αποδοχή συναντήσεων με ηγετικά κυβερνητικά στελέχη των Σκοπίων θα διατυμπανίζονταν είτε ως αδυναμία της Ελλάδας να διαπραγματευτή και συνεπώς υπεύθυνη για την μη λύση μέχρι την σύνοδο, είτε ως μόνιμη αδιαλλαξία. Συνεπώς καλώς έπραξε ο κ. Παπαδήμος και συναντήθηκε με το κ Γρουέφσκι και ορθά σήμερα πήραν την απάντηση από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού ΥΠΕΞ:"Δε γνωρίζω να είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση, αλλά πολύ ευχαρίστως, αν δοθεί τέτοια ευκαιρία, θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών (κ. Νίκολα Ποπόσκι) της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
 
Ακολουθούν τα δύο άρθρα σχετικά με την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο από τον echedoros gr και από τον ageliogoro gr το δεύτερο.
------

1. ‘Heritage’: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα για λύση στη διαφορά του ονόματος

Μάρτιος 20, 2012.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο,  που θα τελεί υπό την διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμ θα πρέπει να απαιτηθεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης των Σκοπίων,  αξιολογούν οι αναλυτές της Heritage.

Στην ανάλυση του Μόργκαν Ρόουτς και του Λούκα Κόφι σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει κάνει ελάχιστα όσον αφορά την υποστήριξη των υποψηφίων που διαθέτουν τα προσόντα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναφέρει η Deutsce Welle.

Ως εκ τούτου απαιτείται στην ημερήσια διάταξη στη σύνοδο κορυφής του Σικάγο αυτή η παράλειψη να διορθωθεί. Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν  ότι η πολιτική της ανοικτής πόρτας του ΝΑΤΟ δεν ωθείται στο περιθώριο, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η ανάλυση υπενθυμίζει ότι παρότι τα Σκόπια πληρούν όλα τα κριτήρια στη Σύνοδο  Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, δεν εντάχθηκαν στη Συμμαχία, λόγω του βέτο της Ελλάδας. Η Αθήνα έτσι παραβιάζει τον κανόνα του ΝΑΤΟ, ότι οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν  τις υποψήφιες χώρες μέλη. Η ανάλυση αναφέρει ότι  η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, αλλά παρά την απόφαση αυτή, η κατάσταση των Σκοπίων παραμένει αμετάβλητη.

«Η Fyrom δεν έχει την ισχύ να αναγκάσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η τρέχουσα πολιτική της Αθήνας  είναι για την αναβολή της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης.

Θα πρέπει να αναγκαστεί η Ελλάδα να εργαστεί με την FYROM σχετικά με τη συμφιλίωση και την εξεύρεση λύσης», καταλήγουν οι προαναφερόμενοι αναλυτές του Ιδρύματος «Heritage».

--
-------------------

2. Σκόπια: Δεν αποτελεί ορόσημο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Σύνοδος της συμμαχίας στο Σικάγο δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι 

 Μικρό καλάθι κρατάει η ηγεσία της γειτονικής ΠΓΔΜ σχετικά με την επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο δεν αποτελεί ορόσημο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.
«Οι προσδοκίες μας δεν εξαντλούνται στο να λάβουμε πρόσκληση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ωστόσο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Πόποσκι σε ΜΜΕ των Σκοπίων.
Αναφορικά με τον ενταξιακό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ε.Ε. και της ΠΓΔΜ που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια, ο κ. Πόποσκι υποστήριξε ότι αποτελεί ένα πολύ καλό πλαίσιο για την περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να οδηγήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο κ. Πόποσκι με τον κ. Βεστερβέλε, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στη
συνάντηση έγινε λόγος και για τις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας και πως ο κ. Πόποσκι ενημέρωσε τον κ. Βεστερβέλε ότι η ΠΓΔΜ προσεγγίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με εποικοδομητικό τρόπο, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
-----------
ΣΧΕΤΙΚΑ (ПЈРМ/PJRM/FYROM/БЮРМ/ARYM/ БЈР М  SITES):

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin