Thursday, January 12, 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να ξεχάσει τα Δυτικά Βαλκάνια ....


S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, τί περιμένει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση με τον κύριο Nimetz; Γιατί πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αν περιμένετε κάποια εξέλιξη, κάποια καινούργια πρόταση και ποιες θα είναι οι θέσεις, ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας, η μία ερώτηση. Η άλλη ερώτηση, αν έχετε κάποιες λεπτομέρειες για τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο. Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο θέμα, δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να προκαταλάβω το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων. Θεωρούμε θετικό ότι θα γίνει η συνάντηση, είναι κάτι που η Ελλάδα το ήθελε και θεωρεί ότι είναι χρήσιμο, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αποκτήσει μία δυναμική. Με αυτήν την έννοια, είναι πολύ χρήσιμο ότι ο κύριος Nimetz θα συναντηθεί με τους δύο διαπραγματευτές να ακούσει τις απόψεις των μερών και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει έδαφος για να δούμε πρόοδο στη συνέχεια.

Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, η Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει εξαγγείλει για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας ολόκληρης της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και της προετοιμασίας που κάνει για την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κατά την Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, σχεδιάζει και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις αυτήν τη στιγμή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διοργανώσουμε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς για να ξεκινήσουμε την προπαρασκευή ενόψει του στόχου της πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να δώσουμε δυναμική στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο. Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις στον οικονομικό τομέα, όπως και η χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να ξεχάσει τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού χώρου και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό και ως βήμα σταθερότητας, ειρήνης, προόδου, ανάπτυξης, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία και να βρούμε τρόπους να την αναζωογονήσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη το 2003. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι, μετά από 11 χρόνια να συγκαλέσουμε ξανά μία σύνοδο κορυφής η οποία θα δώσει νέα δυναμική σε αυτή τη διαδικασία για να δούμε τους γείτονές μας να πλησιάζουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους θεσμούς της.

S. RISTOVSKA: Έχουν σταλεί οι προσκλήσεις;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι ακόμα.........www1.mfa gr (Ελληνικό ΥΠΕΞ)

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin