Sunday, November 27, 2011

Τι μπορεί να φέρει η απόφαση της Χάγης για τα Σκόπια; ......

Γράφει ο Ιωάννης Παπαδόπουλος

Στις 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την προσφυγή που κατέθεσαν τα Σκόπια, κατά της Ελλάδας, με αφορμή την απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 3-4 Απριλίου 2008, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της γειτονικής χώρας, να ενταχθεί στη συμμαχία.
Επειδή πολλά λέγονται και πολλά γράφονται αυτές τις μέρες, καλό θα είναι να δούμε ποιές μπορεί να είναι οι εξελίξεις.
Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία που διακατέχει ένα μέρος της κοινής γνώμης. Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ βασικό:
Το Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητά το θέμα της ονομασίας, ούτε η απόφασή του θα αγγίζει αυτό το θέμα. Το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί του αιτήματος, αν δηλαδή η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, με την απόφασή της να προβάλλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων – όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι.
Θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι επίσημα στην απόφαση του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ελληνικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Αντίθετα – και αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία του Κ.Καραμανλή τότε – στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται η ομόφωνη απόφαση των μελών της συμμαχίας (συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ και Τουρκίας) να επιδιωχθεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.
Το Δικαστήριο της Χάγης σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διαδικασία που διεξάγεται ακόμη, έστω και άτονα, από τον ΟΗΕ και το διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Μια διασικασία, που δεν μπορούν να απορρίψουν τα Σκόπια, αν και πολύ θα το ήθελαν για εσωτερικούς κυρίως λόγους. Η διαδικασία της Χάγης είναι μια ευκαιρία μόνον για την κυβέρνηση των Σκοπίων, πρώτον, για να “διασκεδάσει” τη μεγάλη ήττα του Βουκουρεστίου και δεύτερον, μια καλή αφορμή για να προχωρήσει στην πολιτική του εξαρχαϊσμού, δηλαδή του σφετερισμού της ιστορίας και των συμβόλων της Μακεδονίας.\
Πρέπει να θυμίσουμε, ότι το Δεκέμβριο του 2008, ο Γκρούεφσκι προχώρησε στην ονομασία του οδικού άξονα που είναι τμήμα του ευρωπαΙκού οδικού έξονα προς Βελιγράδι και κεντρική Ευρώπη, σε οδό “Αλεξάντερ Βέλικι” χρησιμοποιώνυας το σερβικό επίθετο “βέλικι” =μεγάλος, αντί του βουλγαροσκοπιανού γκόλεμο = μεγάλος. Την ίδια περίοδο, αρχές του 2009, προχώρησε και σε μετονομασία του αεροδρομίου Πέτροβετς σε “Μ. Αλέξανδρος”. Και στη συνέχεια, όπως όλοι γνωρίζουμε, προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου “Σκόπια 2014″, που δεν είναι τότε άλλο, από τα αγάλματα που εγκατέστησε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με επίκεντρο το άγαλμα του έφιππου Μ.Αλεξάνδρου.
Η προσφυγή στη Χάγη, ήταν μια πρωτοβουλία, προκειμένου να διατηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας, καθώς και από την πλευρά του ΟΗΕ και από την πλευρά της Ε.Ε., παρά τις όποιες μεμονωμένες φωνές (αργυρώνητες ή μη) οι αποφάσεις είναι άκρως δεσμευτικές για τα Σκόπια και ανακόπτουν την οποιαδήποτε πορεία της χώρας προς τις ευρωατλαντικές δομές. Παράλληλα, επιδιώκουν να πετύχουν μια απόφαση που να επικρίνει την Ελλάδα για τη στάση της, να μη δεχθεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και να αφήνει να εννοηθεί – γιατί εκτιμώ ότι η απόφαση της Χάγης θα είναι διπλωματική χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης – ότι θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ετσι, οι Σκοπιανοί ελπίζουν ότι θα μπορούν, μ΄αυτή την απόφαση να βγούν και να καταγγείλλουν την ενδιάμεση συμφωνία. Να μπορέσουν δηλαδή, να φέρουν ύστερα από την απόφαση, το θέμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και με δεδομένη της αναγνώριση του συνταγματικού τους ονόματος από περίπου 130 χώρες, να ξεπεράσουν το πρόβλημα της ονομασίας.
Η ελληνική πλευρά έχει αδιάσειστα επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξε και κατέθεσε πληθώρα αποδεικτικών, ότι τα Σκόπια είναι αυτά που παραβιάζουν συστηματικά την ενδιάμεση συμφωνία. Το θέμα είναι, ότι τώρα που η Ελλάδα είναι ευάλωτη, μπορεί να “μείνουν ανοιχτές Κερκόπορτες” για να περάσει ο εχθρός.
Πάντως, εν τέλει, όσες χώρες και αν αναγνωρίσουν τα Σκόπια, αν δεν το κάνει η Ελλάδα, τα Σκόπια θα παραμείνουν μια “γκρίζα ζώνη” έρμαιο των διαθέσεων των Αλβανών.
Αυτό το σημείο είναι το επικίνδυνο, αλλά μπορεί να γίνει -ακόμη κα;ι τώρα- αφετηρία ευνοϊκών εξελέξων για την Ελλάδα.


ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ενδιάμεση Συμφωνία & Χρονικό – Χάγη

Αρχικά ΜΚ - αμέλεια τελωνείων?

Paltalk com : Μαυσωλείο Παρακμής

 

 

Σχετικά (άρθρα fyrom sites) :
Судот во Хаг ќе ја соопшти пресудата на 5 декември! (Канал 5)


**************************************************************************************************** 

 *******Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2011)

........... Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.........S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, αν έχετε κάποιες πληροφορίες από το Δικαστήριο της Χάγης πότε θα βγει η απόφαση, μία ερώτηση. Η δεύτερη, τί πρέπει να περιμένουμε από την καινούργια Ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας; Αν μπορούμε να περιμένουμε κάποια εξέλιξη αφού ξέρουμε ότι στην Κυβέρνηση είναι και το κόμμα, το ΛΑΟΣ, το μοναδικό κόμμα που δε δέχεται να υπάρχει ο όρος Μακεδονία μέσα, δηλαδή δε συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το πρώτο ερώτημα, το Δικαστήριο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του για το θέμα της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την ανακοίνωση. Θέλω όμως να τονίσω ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική διαδικασία υπάρχει μία ουσιαστική πολιτική διαδικασία, η διαδικασία που προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκεί είναι ακριβώς που περιμένουμε να προσέλθει και η Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με εποικοδομητική στάση, προκειμένου να δούμε πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας και να φτάσουμε επιτέλους σε λύση.
Έχει αποδειχθεί από τη στάση που τηρεί η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και από τις προσπάθειες που έχει κάνει, ότι η χώρα μας πραγματικά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε λύση και δυστυχώς βλέπουμε ότι από την άλλη πλευρά τα μηνύματα δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία. Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση στα Σκόπια έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μία οξεία ρητορική, επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας, η οποία υπονομεύει και τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος, αλλά και τις προϋποθέσεις να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Διότι όταν η κοινή γνώμη στα Σκόπια ουσιαστικά βομβαρδίζεται καθημερινά με επιθετικές δηλώσεις έναντι της Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι αυτή η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για να έχουμε πρόοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα, όπως δήλωσε ρητά και ο Υπουργός Εξωτερικών στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, η Ελλάδα παραμένει με σαφή και κρυστάλλινη θέση, στη σταθερή θέση να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε λύση. Αυτό είναι σαφές και η ετοιμότητα της Ελλάδας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

S. RISTOVSKA: Μία ερώτηση ακόμα, οπότε να περιμένουμε και αυτούς τους τρεις μήνες που θα είναι αυτή η μεταβατική Κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει κάποια πρωτοβουλία για επίλυση;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η στιγμή οι δηλώσεις που προέρχονται από τα Σκόπια, σε όλα τα επίπεδα, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι επιθετικές και οι οποίες δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Παρόλα αυτά θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιθυμεί ταχεία λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αυτό όμως θα προέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις για να έχουμε πρόοδο θα πρέπει να υπάρξει μετακίνηση. Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα από την πλευρά της, απομένει, λοιπόν, στην Κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει και εκείνη τα βήματα που της αναλογούν.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση σχετική με τις προηγούμενες. Πιστεύετε ότι η πολιτική διαδικασία που λέτε για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων αποκλείεται να επηρεαστεί από μία δικαστική απόφαση; Γιατί έτσι όπως το είπατε, ουσιαστικά, αποσυνδέετε πλήρως τις δύο διαδικασίες.
Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εκ των πραγμάτων αποσυνδέονται οι δύο διαδικασίες, διότι στη μία έχεις μία νομική διαδικασία για ένα συγκεκριμένο θέμα ενώ στο θέμα των πολιτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχεις μία σαφή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία λέει ότι πρέπει τα δύο μέρη να κάνουν διαπραγματεύσεις για να φτάσουν σε λύση, αμοιβαία αποδεκτή. Αυτό λοιπόν ορίζει και το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς.
Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας στις αποφάσεις του ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε την έμφαση. Η λύση του ζητήματος της ονομασίας θα μπορέσει να απελευθερώσει το δυναμικό των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Θα μπορέσει να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα είναι ο πιο στενός εταίρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωατλαντική και Ευρωπαϊκή της πορεία, έχει αποδείξει με έργα όλο αυτό το διάστημα ότι θέλει να βοηθήσει αυτήν τη χώρα, θέλει να τη δει να προοδεύει. Είναι και προς το δικό τους συμφέρον αλλά και προς το δικό μας συμφέρον, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στη γειτονιά μας, στα σύνορά μας. Αυτό είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ενταξιακή διαδικασία για το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.......................κλπ

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΣ

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin