Tuesday, August 9, 2011

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ :ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΓΗ.ΡΟΛΟΣ ΑΛΒΑΝΩΝ .......

Του  Πρεσβη ε.τ. Αλεξανδρου Μαλλια Ειδικου Συμβουλου του ΕΛΙΑΜΕΠ*
 
*****Η αναδημοσίευση γίνεται με επιφύλαξη των  όρων "Σλαβομακεδόνας" και "Σλαβομακεδόνες" καθόσον ούτε οι ίδιοι τους δέχονται.
 
Μονο ορισμενοι αφελεις  θα  μπορουσαν να  πιστευσουν  οτι η επομενη ημερα των εκλογων  στην πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας,με νικητη  και παλι τον κ. Νικολα Γκρουεβσκι, θα μπορουσε να σηματοδοτησει την αφετηρια μιας νεας πορειας στις τραυματικες σχεσεις  με την Ελλαδα. Δεν  ειναι ομως μονο οι αφελεις και επιπολαιοι ,  μεταξυ των οποιων και οι  ευκαιριακα ασχολουμενοι πολιτικοι ”ειδημονες” που διαψευδονται. Ειναι,δυστυχως,και οι εχοντες και κατεχοντες την αποφασιστικη αρμοδιοτητα σε πολιτικο επιπεδο .Ορισμενοι    δεν ειναι αμοιροι ευθυνων για την  προωθηση  του  αυταρεσκα αποκαλουμενου ”καλου κλιματος”   με τον κ. Γκρουεβσκι. Καθιστωντας ετσι  κατα την διαρκεια των τελευταιων δυο ετων τον αναχρονιστη  και εθνικιστη σλαβομακεδονα ηγετη  προνομιακο συνομιλητη. Δυστυχως δε και αποκλειστικο συνομιλητη της Ελλαδας.

Προσθετω οτι παραλληλα εχουν αναπτυχθει ,ερημην των Υπηρεσιων του  Υπουργειου Εξωτερικων, καθολα περιεργοι “διαυλοι”  δηθεν επικοινωνιας . Πριν απο  μερικους μηνες ,στο πλαισιο ειδικης για τα Βαλκανια συσκεψης υπο τον Υπουργο Εξωτερικων κ. Δρουτσα, με συμμετοχη της πολιτικης και υπηρεσιακης ηγεσιας  του Υπεξ,ειχα  μετα απο  πολλη σκεψη επιλεξει να αναφερω λεπτομερως  τα ονοματα και  τις  περιεργες ιδιοτητες  ορισμενων ” μεσολαβητων” επισημαινοντας οτι τα στοιχεια μου προερχονται απο αξιωματουχο της Κυβερνησης των Σκοπιων . Ο οποιος μαλιστα  απορουσε για τις επιλογες της Ελληνικης Κυβερνησης.Προσεθεσα οτι αυτα ηταν γνωστα σε ευρυτερο κυκλο στα Σκοπια.Δεν εξεπλαγην ετσι οταν ειδα να δημοσιοποιουνται  ονοματα  κατα την διαρκεια της προεκλογικης εκστρατειας.
 Η Κυβερνηση και οι Υπηρεσιες των Σκοπιων την δουλεια τους κανουν. Δεν τις μεμφομαι. Απορω ομως και εξισταμαι για τις επιλογες της Ελληνικης Κυβερνησης.Καθοτι  αφορα σε προσωπα τα ονοματα των οποιων και κατα το παρελθον -προ δεκαετιας περιπου- ειχαν εμπλακει σε αντιστοιχες ”μεσολαβητικες” προσπαθειες.
Η μονη λογικη σκεψη που μπορω  να κανω ειναι οτι η αναζητηση εξηγησης πρεπει να  συνδεεται με αοριστες  οσον αφορα στην πατροτητα  και στο  περιεχομενο ,συγκεκριμενης ομως προελευσης  διαβεβαιωσεις περι δηθεν αλλαγης της μετεκλογικης συμπεριφορας του  Γκρουεβσκι   εναντι της Ελλαδος. Ευτυχως για τους επαγγελματιες  -και το εννοω-μεσαζοντες , ο κ. Γκρουεβσκι πριν καν  σχηματισει κυβερνηση επευσε να τους διαψευσει.Προτεραιοτητα του ειναι ο Μεγας Αλεξανδρος.
 Θελω να  ελπιζω οτι η  το Πρωθυπουργικο Γραφειο  και η σημερινη ηγεσια του Υπουργειου Εξωτερικων δεν θα  σπευσουν να εμπιστευθουν     ετεροκλητης προελευσης  προσωπα και   πληροφορηση η  ακριβεστερα  ”παραπληροφορηση”  . Ας δειξουν εμπρακτα     εμπιστοσυνη στην εξαιρετη και δοκιμασμενη Πρεσβη  Κα Αλεξανδρα Παπαδοπουλου .Την οποια,βεβαια, οπως κατα κανονα επραξαν και με ορισμενους εκ των προκατοχων της στα Σκοπια,οι ”διαυλοι” της δηθεν επικοινωνιας σκοπιμως παρακαμπτουν.
Προς αποφυγη δε παρερμηνειων ,οφειλω να τονισω οτι οσοι κα σε οποιο επιπεδο επιλεγουν  στην Αθηνα αυτους τους διαυλους επικοινωνιας παιζουν συνειδητα,εφεξης, το παιχνιδι των Σκοπιων.
 Οφειλω να  ομολογησω οτι εξεπλαγην  οταν  τον  περασμενο Μαρτιο  , σε σχετικη επισημανση μου  κατα την διαρκεια ειδικης συσκεψης , ακουσα  τον πλεον αρμοδιο  Υπουργο   να ελπιζει η μαλλον να  προβαλει  την εκτιμηση οτι ”ειναι δυνατον να βρεθει λυση στο ζητημα του ονοματος
με τον Γκρουεβσκι  πριν εκδοθει η  δεσμευτικη  Αποφαση του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης”.Θελω να ελπιζω οτι  ειδικα σε ο,τι αφορα στις σχεσεις με την π.Γ.Δ.Μ. και το ζητημα του ονοματος , πρυτανευει η   αναλυση των πραγματικων γεγονοτων   με βαση  διασταυρωμενες  πληροφοριες.   Οι επιθυμιες και προσδοκιες δεν θα πρεπει να  ερμηνευονται ως  πραγματικοτητα (wishful thinking). Καλον ομως ειναι να μην εχουμε ψευδαισθησεις.Οι οποιες τροφοδοτουνται απο τις περιηγητικες αφηγησεις  διαφορων αυτοκλητων και μη απεσταλμενων  στην πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας.
Σε συναφους περιεχομενου  αρθρο μας σην Α&Δ  τον Νοεμβριο 2010  με τιτλο ” Ο Κ. Γκρουεβσκι  οι Ηνωμενες Πολιτειες και Εμεις” σημειωνα οτι ”  Ευτυχως για μας ο. κ. Γκρουεβσκι  δεν αλλαζει. Στα ανοιγματα και τις χειρονομιες της Ελλαδας  απαντα δημοσιςως με αμετροεπεια και παντελη ελλειψη πολιτικης διορατικοτητας.Ευτυχως οσο εξακοπουθει να ην δειχνει το προσωπο  ενος αληθινου,συγχρονου ευρωπαιου ηγετη,η ελληνικη διπλωματια θα μπορει πληρως  να αξιοποιει
τα λαθη του”.Το  κειμενο μου τελειωνε με την  ακολουθη αποστροφη-προβλεψη   ”…Ειλικρινα ευχομαι και ελπιζω να διαψευστω.Δυστυχως ομως ο κ. Γκρουεβσκι δεν ειναι ο πολιτικος ηγετης που θα θελησει να ακολουθησει τα ανοιγματα της Αθηνας”.
Ποιες θα πρεπει να ειναι κινησεις της Αθηνας την στιγη αυτη σε σχεση με την π.Γ.Δ.Μ. . Εν αναμονη μαλιστα της Αποφασης του Δ.Δ.Χ.;
  1. Με αφορμη την τοποθετηση του αγαλματος του Μεγ. Αλεξανδρου στα Σκοπια ,παρεχεται μι ακομη ευκαιρια  -προσκληση στη Ελλαδα  να καταθεσει την δικη της Προσφυγη- Ανταγωγη στην Χαγη. Ειναι μια προταση που εδω και τρια χρονια προσπαθω να πεισω για την χρησιμοτητα και σκοπιμοτητα της. Αν  μη τι αλλο ,ενοψει της επικειμενης Αποφασης του Διεθνους Δικαστηριου  επι της προσφυγης  της π.Γ.Δ.Μ. , μας δινει τον απολυτως  αναγκαιο και απαραιτητο  πολιτικο χρονο. Που τοσο πολυ μας χρειαζεται την σιγμη αυτη.
  2. Δυστυχως ,η προταση  αυτη πληρως  τεκμηριωμενη ,την οποια εξεθεσα λεπτομερως και στην πολιτικη ηγεσια του Υπουργειου Εξωτερικων  λιγο πριν απο την εναρξη της ακροαματικης διαδικασιας τον Μαρτιο, εξακολουθει  να προσκρουει στις   αντιρρησεις-ενστασεις  παραγοντα ο οποιος προφανως θεωρει την  τυχη στην Ελλαδας στην Χαγη περιπου  ως ιδιωτικη   υποθεση. Αρνουμενος μαλιστα καθε αποπειρα συνεργασιας.Δυστυχως κυριαρχουν ορισμενα δυσαρεστα βιωματα . Προτιμω να αναφερθω εν εκτασει μετα την ετυμηγορια του Διεθνους Δικαστηριου.Προκειμενου  η   κριτικη  μου για την μη συμπεριληψη  ορισμενων καιριων- καταλυτικων   στοιχειων  της περιοδου 1995-2005 – στην ελληνικη επιχειρηματολογια να μην θεωρηθει οτι ,στην φαση αυτη , αποδυναμωνει την θεση μας.Γεγονος ειναι οτι οταν προσφερθηκα να συνδραμω,η προσφορα  απεκρουσθη με την απαντηση :   "τα γνωριζουμε ολα,εχουμε ολα  τα στοιχεια”.
  3. Η Αθηνα  ουδεμια κινηση  καλης θελησης πρωτοβουλη η  ανταποδοτικη  πρεπει να αναμενει απο την Κυβερνηση  Γκρουεβσκι . Στοχος του   εθνικιστη σλαβομακεδονα Πρωθυπουργου ειναι η Αποφαση του Δ.Δ.Χ.    ,η οποια , εαν οπως αναμενουν ,προσδοκουν και  προβλεπουν ειναι θετικη ,θα αποτελεσει την  απαρχη σημαντικων και  προβλεψιμων ,σε ο,τι  με αφορα τουλαχιστον, κινησεων της π.Γ.Δ.Μ.
Στηριζονται δε στο Αρθρο  94 και δη στην παραγραφο (2) του Χαρτου των Ηνωμενων Εθνων.Γνωριζω  οτι σε   συσκεψη που ειχε γινει στα Σκοπια ,πριν απο την εναρξη της προεκλογικης εκστρατειας, ειχε αποφασισθει οτι στην φαρετρα των αμεσων κινησεων της Κυβερνησης της π.Γ.Δ.Μ. ,μεταξυ αλλων θα ειναι και η αμεση προσφυγη-επικληση στο υποψη Αρθρο.
        4.    Νομιζω οτι καλο και συνετο θα ηταν μετα τις  δεκα περιπου συναντησεις του κ. Πρωθυπουργου με τον κ. Γκρουεβσκι σε διαστημα   δεκαοκτω μηνων ,να υπαρξει καποια περιοδος απογαλακτισμου .Δεν γνωριζω αν πραγματι συνεβαλαν στην ”αντιστροφη του κλιματος” στην Ουασιγκτων ,οπως ισχυριζονται οι πλεον αρμοδιοι. Φαινεται ομως οτι συνεβαλαν ταυτοχρονα στην σταδιακη οικοδομηση της πεποιθησης του Γκρουεβσκι οτι  η Ελλαδα  θα συνομιλει μαζι του ,εστω και αν συνεχιζει να μας προκαλει.
        5.    Δυσυχως οι υψηλου επιπεδου επαφες της Ελλαδας μετον Αλβανικο παραγοντα στην π.Γ.Δ.Μ. ,οπως αλλωστε και με το συνολο των Αλβανων ,εχουν περιπεσει σε κατασταση ληθαργου. Ισως εχει ελθει η στιγμη  να  εξετασουμε  την αναγκη μιας συνολικης θεωρησης ηη αναθεωρησης της πολιτικης μας που θ αεξυπηρετει τα ελληνικα συμφεροντα και μονο. Οχι της Σερβιας η αλλων.
Ειδικοτερα στα Σκοπια περαν της ζημιας που κανει  η αλυτρωτικη και εθνικιστικη πολιτικη του Γκρουεβσκι  η  τοποθετηση του αγαλματος του Μεγαλου Αλεξανδρου,που προκαλει ταυτοχρονα θυμο και θυμηδια,καθυστερει ακομη περισσοτερο την υλοποιηση των οραματων και προσδοκιων των Αλβανων  για ενταξη της χωρας τους στο ΝΑΤΟ και εναρξη ενταξιακων διαπραγματευσεων  με την Ευρωπαικη Ενωση. Που προυποθετουν ομως την επιλυση του προβληματος της ονομασιας
Η πρωην Γιουγκοσλαβικη  Δημοκρατια της  Μακεδονιας ειναι  κοινη χωρα των Σλαβομακεδονων και των Αλβανων .Σε  μια χωρα που  φιλοδοξει να γινει μελος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ,υπο κανονικες συνθηκες,οι Αλβανοι θα επρεπε να εχουν ισα πολιτικα δικαιωματα  και συνευθυνη στα κρισιμα αυτα ζητηματα.-
    *Ο πρεσβης κ. Μαλλιας  ηταν ο πρωτος Επικεφαλης της Ελληνικης Διπλωματικης Αντιπροσωπεις ( Γραφειου Συνδεσμου) στα Σκοπια (1995-1999). Πρεσβης στην Αλβανια (1999-2000),Διευθυντης Βαλκανικων Υποθεσων στο ΥΠΕΞ (2000-20005).
 Διετελεσε ,τελος,πρεσβης στην Ουασιγκτων στην τετραετια Σεπτ.2005-Ιουνιος 2009.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Αμυνα και Διπλωματία”.

http://www.anixneuseis.gr/?p=9855

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin