Wednesday, July 1, 2015

Με προτροπή στο "όχι" δεν υπάρχει έδαφος για συζητήσεις (Jeroen Dijsselbloem)

Την έκβαση του δημοψηφίσματος θα περιμένει το Eurogroup προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης που κράτησε περίπου μία ώρα.
 
«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, της απόφασης για δημοψήφισμα και την προτροπή της κυβέρνησης προς τους πολίτες για 'όχι' δεν υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνομιλίες», είπε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες συνομιλίες ούτε σε επίπεδο Eurogroup ούτε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. «Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα λάβουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και ως εκ τούτου δυστυχώς το παλιό πρόγραμμα έληξε χθες».

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν μετά την τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, τόσο ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Έντουαρντ Σικλούνα, και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ.

«Το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων», έγραψε ο Κάζιμιρ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια», πρόσθεσε σε δεύτερη ανάρτησή του.

Πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστήριξε ότι «η επιστολή Τσίπρα περιέχει στοιχεία που οι υπουργοί δύσκολα θα αποδεχθούν».

Εξάλλου, άλλες πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την πρόταση σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα, λέγοντας ότι απαξιώνει όλες τις προσπάθειες που έγιναν επί πέντε μήνες για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος. 

Οργή προκάλεσε επίσης η αναφορά του πρωθυπουργού στις ευθύνες που έχουν «ακραίοι κύκλοι» της ευρωζώνης για το κλείσιμο των τραπεζών.
   [ethnos.gr]
1/7/15
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin