Saturday, July 11, 2015

Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, όλα τώρα στον αέρα. «Ναι» ψήφισαν συνολικά 251 βουλευτές, «Όχι» 32 βουλευτές, ενώ «Παρών» ψήφισαν 8

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές μετά την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης, προκαλεί η απόφαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσουν εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση και η οποία χάνει τη δεδηλωμένη.


17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τελικά  διαφοροποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είχε μετατρέψει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και είχε πει σε δραματικούς τόνους ότι αν χαθεί η δεδηλωμένη θα πάει σε εκλογές.  «Ναι» ψήφισαν 251 βουλευτές, «όχι» 32 και «παρών» 8 ενώ απόντες ήταν 9 βουλευτές.

Τα κόμματα με ευρωπαϊκο προσανατολισμό παρείχαν μεν στήριξη στον κ. Τσίπρα όμως, η συγκυβέρνηση βγαίνει πολιτικά αποδυναμωμένη, ειδικά από το γεγονός ότι δεν την στήριξαν δύο υπουργοί, οι κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα σενάρια πλέον είναι όλα ανοικτά. Ενδεχομένως να υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών από τις έδρες τους και υπουργών ή της Προέδρου από τη θέση της. Μπορεί ο κ. Τσίπρας μετά τη διαπραγμάτευση και εφόσον έχει θετική έκβαση να έρθει και να θέσει θέμα εκλογών. Μπορεί, πάντως, να κάνει ακόμη και ανασχηματισμό ή να οδηγηθεί σε κάλπες το φθινόπωρο, θέλοντας να μην οδηγήσει τη χώρα τώρα σε κάλπες, διαλύοντας όποιες ελπίδες υπάρχουν για ανάταση της οικονομίας.

Τσίπρας με νόημα...
Στις 5 το πρωί ο κ, Τσίπρας έκανε δήλωση αφήνοντας τα πάντα ανοικτά καθώς ανέφερε: «H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομκά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. 
Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Ολα τ' άλλα στην ώρα τους».

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν:

Παρών: 
 • Παναγιώτης Λαφαζάνης
 • Δημήτρης Στρατούλης, 
 • Αγλαΐα Κυρίτση
 • Ζωή Κωνσταντοπούλου
 • Κώστας Λαπαβίτσας
 • Στάθης Λεουτσάκος
 • Γιάννης Σταθάς
 • Θανάσης Σκούμας
Οχι
 • Ιωάννα Γαϊτάνη
 • Ελένη Ψαρέα
Απών
 • Γιάνης Βαρουφάκης (βρίσκεται στην Αίγινα για τριήμερο με την σύζυγο και την κόρη του,
 • Βασίλης Χατζηλάμπρου
 • Δημήτρης Κοδέλας
 • Ελένη Σωτηρίου
 • Βασίλης Κυριακάκης
 • Ραχήλ Μακρή
 • Ελένη Αυλωνίτου
Κατά την δεύτερη ανάγνωση η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «Ναι», η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Νικόλαος Μαυραγάνης (ΑΝΕΛ) ψήφισαν «Ναι».
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και τίθεται μείζον θέμα και για τη σταθερότητά της αλλά και για το πώς θα εκλάβουν οι εταίροι το γεγονός ότι είναι βαθιά τραυματισμένη και ενδεχομένως να μην μπορεί να περάσει τα μέτρα που θα αποφασιστούν τελικά και θα έρθουν και πάλι προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση μπορεί να αποσπά 251 «ναι» ωστόσο βγαίνει βαθιά λαβωμένη και είναι άγνωστο πλέον τι θα κάνει ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Ομως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η έκβαση της διαδικασίας και ως μέσο πίεσης προς τους δανειστές αλλά και ως την αιτία για να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Εκλογές που θα πλήγωναν έτι περεταίρω την ήδη κατεστραμμένη οικονομία.

H ψηφοφορία
Μετά τη δραματική ψηφοφορία, γύρω στις 4 το πρωί υπήρξε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργούν διεμήνυαν ότι όποιος δεν ψήφισε υπέρ θα πρέπει να παραιτηθεί. Αλλωστε, η ψηφοφορία είε λάβει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης. 
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πήρε το λόγο πριν κλείσει η συνεδρίαση και μετέτρεψε ουσιαστικά την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ενδεικτικό προφανώς της ανησυχίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών. 
Κατά την ψηφοφορία 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν είτε το «Οχι», είτε το «παρών» είτε την απουσία. Και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τελικώς.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι μπορεί να ψήφισαν «Ναι» για την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, αλλά διαμηνύουν ότι δεν συμφωνούν με τα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν ενδεχομένως όταν έρθουν.

Η Γεννηματά
«Ο κύριος Τσίπρας έχει τώρα  μια ισχυρή εξουσιοδότηση για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Οφείλει να ανταποκριθεί.»

Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα «παρών»
Μετά το «παρών» στη ψηφοφορία ο υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση την «κηδεμονία της πατρίδας»
«Με το ''παρών'' εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.
«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας», κατέληξε.

Σκληρή επιστολή τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν
Επιστολή «φωτιά» δημοσιοποίησαν τέσσερις εκ των απόντων από την ψηφοφορία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου αναφέρουν πως ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητούσε την εξουσιοδότησή τους σε ένα τρίτο μνημόνιο που συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βάλει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
«Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων - κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο», αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές και προσθέτουν:
«Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό 'ΟΧΙ' του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως είναι απαράδεκτο για κυβέρνηση της Αριστεράς να "φορτωθεί" ένα τρίτο μνημόνιο και να περάσει μέτρα που δυσκολεύονταν να ψηφίσουν ακόμα και καθαρά μνημονιακές δυνάμεις. «Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν», αναφέρεται στην επιστολή η οποία καταλήγει ως εξής:
«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».
   imerisia.gr
11/7/15
--
-

3 comments :

 1. Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την πρόταση αλλά... προειδοποιούν!...

  Στήριξη με αστερίσκους δίνουν στην κυβέρνηση 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση.

  Με δήλωσή τους τονίζουν, ότι «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας».

  Σημειώνουν ότι «η πρόταση δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή» και υποστηρίζουν πως την ψήφισαν «μόνο και μόνο για να μη δώσουν αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση».

  Τη δήλωση υπογράφουν η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος (αν. υπουργός Αμυνας), ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Νίκος Χουντής (αν. υπουργός Εξωτερικών).
  zougla.gr

  ReplyDelete
 2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης...

  Οι τρεις θεσμοί είχαν κληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να μελετήσουν τις προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα την Πέμπτη.
  Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, σε περίπτωση κατά την οποία στο σημερινό Γιούρογκρουπ επιτευχθεί συμφωνία, τότε είναι πολύ πιθανόν να μη χρειαστεί να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
  Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ακόμα ότι, σε περίπτωση συμφωνίας εντός του Σαββατοκυρίακου, πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από 6 εθνικά κοινοβούλια στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

  "Πρόταση με επώδυνα μέτρα"
  Πολύ δύσκολη με επώδυνα μέτρα, χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στους Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  Τόνισε ωστόσο ότι η ελληνική πρόταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα.
  "Αυτό που κάνουμε σήμερα", είπε, "είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση".

  Νέα αμερικανική παρέμβαση
  Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου, παρεμβαίνοντας εκ νέου στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο και ότι υπάρχει ανάγκη για κάποια αναδιάρθρωσή του.
  "Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της", είπε, "με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία".
  Ο κ. Λιου τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να κάνει πολύ δύσκολα βήματα, προσθέτοντας ότι αυτό συμπεριλαμβάνει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.
  riknews.com.cy

  ReplyDelete
 3. Διαδοχικές συσκέψεις έγιναν χθες στο ΔΝΤ την ώρα που στην ελληνική Βουλή ψηφιζόταν η εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης στον Πρωθυπουργό επί της προτάσεως της Αθήνας...

  Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου τουλάχιστον επισήμως δεν έχουν εκφράσει γνώμη για την ελληνική πρόταση ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα.

  Παραμένει, πάντως, θολό το τοπίο σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική πρόταση και όλα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν το απόγευμα. Το ΔΝΤ διέψευσε ότι ο Πολ Τόμσεν συνέβαλε στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης.
  tanea.gr

  ReplyDelete

Only News

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin